vücuda giren kalori günlük varsayalım ki 2000 olsun, şimdi biz kilo vermek için 2100 mü yakacağız!!saçma geldi baya..
sana katılıyorum olay zaten düz mantıkla işlemiyor.
Arkadaşım haklı olarak enerjinin korunumu yasasından hareket ediyor (Termodinamiğin 1. yasası). Kilo vermek için bu yasayla hareket ederseniz zaten baştan hatalı yola çıkarsınız. Diyetisyenler evet doğrudur ilk yaklaşım olarak aldığın kaloriyi azaltarak kilo verdirirler ama bu insanda şöyle bir yanılgıya yol açar: az yersem kilo vermem kesindir.
Çok yanlış bir yaklaşım. Nedeni de şu: siz aldığınız kaloriyi kontrol edebilirsiniz vucudun bazal metabolizmasını siz değil vucut kontrol eder. Diğer bir değişle arkadaşın dediği gibi 24 saatlik dilimde vucudun total yaktığı kalori. O yüzden beslenme uzmanları size karbonhidrat-yağ-protein birbirinden değişik oranlarda diyet menusu verirler. Amaç çok açıktır: bazal metabolizmayı mümkün olduğunca yüksek tutmak aldığın kaloriyi zaten sen kontrol ediyorsun.
Eğer gerçekten aldığın - yaktığın hesabı olsaydı o zaman aşağıdaki 3 farklı insan ama aynı bazala sahip insan aynı kiloda kalır verir veya alırdı.
diyelim 3 nünde bazalı 2000
1. insan: 2000 kalorilik sadece pasta yiyor
2. insan: 2000 kalorilik sadece et yiyor
3. insan: 2000 kalorilik protein-pasta-makarna vs. yiyor
uzun süreli uygulandığında 3. insan kilo verir, 2. insan kas kaybeder ama az kilo verir 1. insan kilo alır
Eğer yukarıdaki arkadaşımızın dediği aldığın kalori - yaktığın kalori ama örneğin bir aylık sürede deseydi mantıklı olurdu çünkü siz yeme alışkanlığınız ve spor yaparak bazal metabolizmanızı artırıp azaltabilirsiniz.
O yüzden hep sık ara öğün yapar derler aç kalarak zayıflanmaz denmesinin nedeni de budur. Sen aç kalarak ben az yiyorum az kalori alıyorum sanırsın ama vucudun aç kalıp kendini korumaya alır ve bazal metabolizmayı iyice azaltır hatta az yediklerinle kilo bile alabilirsin.
işin özeti bu işi gerçekten tam kişiye özel yapmak istiyorsanız bireysel spor diyetisyenine gidiniz ki en doğru beslenme ile en iyi sonucu elde ediniz.
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 09:37 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 09:19 ----------
kardiyo yaptığımız esnada yağ yakımının etkili olduğu nabız aralığını yakalamak için ölçümü nasıl yapacağız
220 - Yaş = Maksimum Kalp Atımı
Maksimum Kalp Atımı- İstirahat Nabzı = Çıkan Kalp Atım Sayısı
(Çıkan Kalp Atım Sayısı x Antrenman Yoğunluğu%) + İstirahat Nabzı =Hedef Nabız
Örnek: 40 yaşında istirahat nabzı 80 olan birinin %60 %70 Hedef nabız aralığı
220 40 = 180
180 80 = 100
100 x 0.60 + 80 = 140
100 x 0.70 + 80 = 150
Hedef nabız aralığı = 140 -150
Kaynak:Yunuz Bilgili