Yurt dışında okuduğum dönemler, karate ve kick boksda lisans almıştım.Bir de judo tabi...
Şimdi öğrendiklerimi paylaşmaya çalışıyorum. Benim en büyük şansım, birçok farklı salonda ulusal ve uluslaraarsı derece yapan sporcularla çalışıp, onların antreman programını gözlemlemiş olmam.
Eğer müsabık olacaksan; amatör düzeydeki müsabakalarda, çok fazla nakavt olmuyor(Profesyonel maçlara nazaran oran daha düşük.) Bu yüzden ilk etapta, hıza önem vermen daha önemli olur. Ne kadar çok puan alıcı vuruş yaparsan o kadar iyi olur. Profesyonelliğe geçince,sade hız çok işe yaramaz. Artık o dönemde de, darbe sertliği önemli.Patlayıcı kuvveti geliştirmen iyi olur. Nakavt etmen için, ağır kum torbalarında çalışmalısın.
Yani amatör de hız; profesyonellikte ise daha çok patlayıcı kuvvet öne çıkıyor.
Amerikada iken salonumuzda eyalet şampiyonu bir sporcu vardı. Manyak bir şeydi. Adam bizi havada yakalardı. Çok hızlı ve seri idi. Amatörde şampiyon oldu. Profesyonellikte ise çıktığı ilk 3 maçın 2 sini kaybetti. 2 sinde de nakavt oldu, hem de onu nakavt edenlerden birisi, amatörde birkaç defa karşılaşıp çok rahat yendiği birisi idi.
Hızlı idi ama patlayıcı kuvveti yoktu.
Yani, amacın amatör yarışmalarsa, hızını ve çevikliğini artırıcı antremanlar yapmalısın öncelikle (tenis bile uygundur), ama profesyonel olup başarılı olmak için, çok ağır kum torbalarında çalışıp, sinir sistemini güçlendirmen gerekiyor. Ekstradan da crossfit, powerlifting yapman gerekiyor.