bence sen abartıyorsun artık...yaşın olmuş 19, böyle şeyleri coktan aşman gerekirken, bize bizimle zaman gecirmek için tuhaf tuhaf sorular sordugunu görmeye başladım...anlaşılan senin arkadas ortamın alt tabakadaki insanalrdan oluşuyor...alınma sakın, ama o arkadas ortamını değiştirmen lazım...böyle olayların temelinde hep arkadas ortamının bıraktıgı izler vardır...sen hayatın için savaş ver...bak, sınavdan yeni cıktın zaten..git ilk önce hayati sorumlulukarınla ugras, buraya gelmeden önce....ileride bu sorduklarının hepsinin cevabını bulursun merak etme...kendinin aptal veya zeki oldugunu da en iyi bilen de sensin...
insanın en büyük düşmanıda, dostu da kendisidir...insan ilk önce kendine danışmalı herşeyi...ama hemen kestirip atacak şekilde değil...iyice derinlere inmeli...eger kendi kafasına analiz yapamazsa, zaten ileride bunun sıkıntısını cok çekecek demektir...oturup kendi yanlışlarını, dogrularını tartmalı....hemen kaçmamalı bazı şeylerden....Açtığı başlıkta ve merak ettiği konularda hiçbir problem yok. Ben 30 yaşına gelmiş; ama bu modexl'nin öğrenmeye çalıştığı şeyleri hiç sorgulamamış insanlar biliyorum. Hayata ve sosyal bir birey olan insana dair açtığın başlıklar gerek senin için gerekse bizim için çok faydalı oluyor. Sana bilgi vermeye çalışırken bildiklerimi tekrar ediyor ve yaşantılarımızı tekrar süzüyoruz.
Toplumca yanlış bilinen bir durumdur, aptallıkla cesaret arasında bağ kurma. Cahil adamın düşünmeden yaptığı cüretkarlığı hiçbir zaman cesaret olarak nitelendirilemez benim gözümde. Adı üstünde aptal adamın yaptığı bir aptallıktır hep. Hiçbir zaman tek yumrukta milleti yere seren, herkesin korkudan saygı gösterdiği insanlardan olmak istemedim ve ne mutlu bana ki yine istemiyorum.
Hep toplumun yanlış öğretileri bunlar. Millete eğlence lazım. başka birşey değil. Sen sadece bir malzeme olursun onların gözünde. İçnten içe kendini kahraman sayacaksan o da senin gafletin. eğer öyleyse ne yazıkki sen de toplumun yanlış öğretilerinden kendi payına düşen yanlışları almış ve toplumun oynattığı bir kukla olmuşsun demektir.
şu yaşıma kadar yaşadığım deneyimleri göz önünde bulunarak duraksamadan dile getirriyorum ki ; cesaretin dozajı olmaz bana kalırsa "cesur insanlar aptal insanlardır".
cesaretten kastım üçüncü sınıf aksiyon filmleri tadında atraksiyona girmek tabi, yoksa hayatı korkarak yaşarsanız büyük ölçüde ıskalarsanız! hayat sahnesinde seyirci değilde birer oyuncu olmak istiyorsanız cesur olmak zorundasınız
ne bileyim örneğin;
- karşı masadaki bir süredir göz teması kurduğun karşı cinsle sohpet etme cesareti göstermek..
- öss tercihleri yapılırken senin çok istediğin fakat ailenin onaylamadığı şehir dışında bir fakülteyi tercih etmek
bunlar gerçek cesaret isteyen davranışlardır.
Bu açtığın konu güzel aslında, bence şöyle özetlenebilir,
insanlar sonuca bakarlar,
Mesela bir serseri sana laf attı, sırf sana değil, sokaktaki herkese laf atıyor, taciz ediyor, kızlara sataşıyor.
Adamın yanına gittin, tek laf etmeden kafayı çaktın, adamın burnunu kırdın.
Adam yerlerde, sen yürüdün gittin.
Kahramansın, hikayeye devam edelim, adam yerden kalktı, hınçla arkandan koştu, kafana yerden aldıı kocaman taşı geçirdi, kafan yarıldı (bilerek seni öldürtmedim)
Yerdesin, adam üzerine düşmeden yürüdü gitti.
Şimdi filmi burada durduralım, ne oldun çevrenin gözünde?
Aptalsın...
Bu hikayenin ana fikri, bu tür yargılar, değerlendirmeler kaypaktır.
Duruma ve sonuca göre her an değişebilir, bir an kahraman olursun, 30 saniye sonra ise sersem.
Kahraman olmak için hırsla, karate yaparsın, vücut çalışırsın, ama sonuçlar bununla belirlenmez, İstiklal Caddesinde, SAT komandosu yüzbaşı sırtından aldığı bıçak darbesiyle öldürüldü.
O her hücresiyle bir kahramandı, aldığı eğitim ve beden kuvveti, psikolojisi çok özeldi, ama 3. sayfada bok yoluna gitmiş bir adam olarak zihinlere yer etti.
O yüzden kahramanlık falan palavradır, 2-3 insanın gözüne girmenin 5 paralık değeri yoktur hayatta, çünkü dediğim gibi 30 saniye sonra onların gözünde sersemde olabilirsin.
Kimsenin alkışı için bu kadar riske ve zahmete girmeye deymez.