Ronnie'nin antrenmandan sonra kardiyo yaptığını duymuştum ama araya zaman koyarak ve antrenman sonrası beslenmesini yaparak.
Vücudun yakıt olarak önce karbonhidrat sonra yağ en sona da proteinleri kullandığı bilgisini lise biyoloji dersinden öğrendik hepimiz. Keşke pratikte de bu kadar basit olsa. Yağlar bitene kadar kimse kas kaybetmezdi. Ama insanlar diyet döneminde kas kaybetmemek için yüz çeşit takla atıyorlar, haklı olarak.
Vücut yakıt için öncelikli olarak karbonhidratları kullanır, ancak vücut neyi yakacağına antrenmanın şiddetine, uzunluğuna, metabolizmaya, beslenme durumuna vs birçok şeye bakarak karar verir. Belli bir sırayı takip etmekten ziyade, belli yüzdelerle enerji kaynaklarını kullanır. Mesela karbonhidratlar bitene kadar hiç yağ veya protein yakmıyor demek çok iddialı olur.
Sözgelimi, yanlış yapılan kardiyo da çok güzel kas kaybetmemize neden olur. Mesela dinlenmeksizin yapılan uzun süreli kardiyolar.
Yağ yakımını en çok destekleyen kardiyo olarak sabah aç karnına yapılan kardiyo tavsiye edilir. Ancak bunu tavsiye edenler aynı zamanda antrenmandan önce protein ve bcaa desteği almamızı da tavsiye ederler. Kas kaybının önüne geçmek için.
Günlük aktiviteler sırasında vücut sürekli olarak bir kısım proteinleri parçalar ve yenilerini yapar. Bu metabolik bir döngüdür. Kardiyo sırasında da kas yıkıma uğrar, ağırlık çalışırken de. Ve sonradan ihtiyaca, dinlenmeye ve beslenmeye göre vücut yeniden yapar.
Bu yüzden doğru yapıldığı sürece kardiyo sırasında kaybedilen kas miktarından korkmamak gerekir. Ayrıca kardiyo hücrelerin beslenme kapasitelerini artırdığı için vücudun kas inşa etmesini de kolaylaştırır. Şahsi tecrübelerime göre ağırlık çalışmasının ardından 20 dk civarı yapılan hiit temelli kardiyo ve düzgün beslenme güzel bir sonuç için yeterlidir.
Bir de yaptığımız antrenmanın, çalışma sırasında ne kadar yağ yaktığı değil metabolizmamızı ne kadar hızlandırdığı önemlidir. Yani gün içinde yağ yakımına ne kadar katkı sağladığı. Asıl önemli olan nokta budur bence.