Zayıflama Efsaneleri ve Gerçekler ?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve frhtck tarafından 10 Eylül 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. frhtck
    Offline

    frhtck Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    alt tarafa alıntı yapacağım yazı zaman gazetesinde yayınlanmış, ben ise haberturk sitesinde okudum. bu da linki; http://www.haberturk.com/haber.asp?id=171815&cat=220&dt=2009/09/10 . Bizim burda doğru olarak kabul ettiğimiz birçok şeyin tersini söylüyor. tabi hem fikir olduğumuz taraflarda var. yazı şöyle;

    1. Yatmadan önce yenen yemek kilo aldırır: Birçok insanın inandığı ilk efsane, yatağa girmeden yenen yemeğin vücudunuza yağ olarak döndüğü inancıdır. Gerçek ise, gün boyunca alınan toplam kalori, yiyeceklerin yağ olarak vücuda dönüp dönmeyeceğini belirler. Günlük kalori değerlerinin üzerine çıkmamanız önemlidir. Kalori alımınızı gün içine dağıtmanız tutarlı enerji seviyesi elde etmenize yardımcı olacaktır. Yatağa gitmeden yemek yemek sizi şişmanlatmayacaktır.

    (forumda bir çok defa bunun tersini ifade ettik. lakin ben hala yatmadan önce ağır bir yemek yemenin ve bunu düzenli hale getirmenin kilo yapacağını düşünüyorum.)

    2. Daha sık yemek yemek metabolizmanızı hızlandırır: Yaygın olan diğer bir efsane ise sık yenilen öğünlerin metabolizmanızı hızlandıracağıdır. Eğer biri size daha hızlı bir metabolizma için günde 6 kez yemek yemenizi söylerse, sizi yanlış bilgilendirmiş olur. Yemek yediğiniz her seferde, metabolizmanızın çalışması artar. Bu artış, yemeğin içindeki karbonhidrat ve yağların ne kadar çok olduğuna bağlıdır. 6 kez yemek yiyince metabolizmanızda daha az artış olur, günde üç kez yiyenlerin metabolizmasındaki artış ise daha çoktur.

    (Bu da zannedersem forumda iddia ettiğimiz bir şey. sık sık yemek yemek metabolizmayı hızlandırır ve 3 ana öğünü bölüp aynı kalori miktarını 6 öğünde almak daha mantıklıdır. )

    3. Karbonhidratsız beslenme ile yağlardan daha hızlı kurtulursunuz: Uzmanlar, karbonhidratın, sinir sisteminin adeta 'yakıtı' olduğunu ve karbonhidratsız bir beslenmenin sinir sisteminin sağlıklı işlemesini engelleyeceğini belirtiyorlar. Düşük karbonhidrat diyetinin başarılı olmasının bir nedeni ise insanlarda açlık hissinin oluşmaması. Ama eğer karbonhidrat alımını gerçekten çok düşürürseniz ketoz durumu yaşarsınız (vücudunuzun enerji için karbonhidrat yerine yağ kullanma durumu). Ketoz açlık hissini ortadan kaldıran bir durumdur. Ama bazı insanlar ketoz durumundayken kendilerini iyi hissetmediklerini söylemektedir. Ancak, uzun süre bu diyeti uygularsanız, metabolizmanız yavaşlayacaktır. Ancak bu da tiroid bezini olumsuz etkiler.

    (Bu konuda yazılanlarla hem fikirim.)

    4. Karbonhidrat ile yağı birlikte tüketmeyin: Buna inanan kişiler etkili kilo vermek için, karbonhidrat ve yağı beraber yemezler. Bu inanç gerçekten uzaktır. Karbonhidrat enerji için kullanılıyor. Yağlarla beraber tüketilirse, vücuda yağ olarak döneceğine inanıyorlar. Gerçek ise; yemek yerseniz ve vücudunuzun yakıta ihtiyacı varsa, elde mevcut olan yakıtı (karbonhidrat ya da yağları) kullanacaktır. Karbonhidratların ilk olarak kullanılacağı doğru. Ancak, karbonhidrat tam enerji ihtiyacını karşılamazsa, bunun yanında yağ da kullanılır.

    ( Bu da hem fikir olduğum bir madde.)

    5. Yaşlandıkça metabolizma otomatik olarak yavaşlar: Son efsane ise metabolizmanın yaşa bağlı olarak yavaşlamasıdır. Metabolizmayı yavaşlatan ilk neden, kas kütlesinin kaybedilmesidir. Eğer ağırlık çalışmaya devam ederseniz ve gerektiği kadar yemek yerseniz , metabolizmanın yavaşlamasını büyük ölçüde önleyebilirsiniz.

    (Açıkcası yaşlandıkça metabolizmamın yavaşladığını kendimde de gördüm. Ama ağırlık çalışma ve düzenli beslenmeyle bunun önüne binebze de olsa geçilebilecceğinde hem fikirim.

    Şimdi sizce bu yazılanlardan kaçı doğru? ayrıca bu araştırmayı kim veya kimler yapmış bir kaynakta göstermemişler.
     
    shownodese bunu beğendi.
  2. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    habertürkte yazıyı zamandan almış..zamanda kaynak belirtmemiş..yazının kaynağını aradım ama bulamadım .. makale müellifi yani yazarı belirsiz yazılar kaynaksız sayılır ve kesinlikle itibar edilmemesi gerekir..

    malesef internette bu tip kaynaksız çok fazla makale dönüyor..

    yazının içeriğine gelince olaylar okadar basit değil..yağ depolamak sadece kalorisel bir olay olmayıp alınan besinin Glisemik indeks ve glisemik yükü ile orantılıdır.

    ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu ortaya çıksın diye yazıyı kilitlemiyorum..
     
    precorefx bunu beğendi.
  3. super_hornet
    Offline

    super_hornet Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    202
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    0
    bence yazının kendisi efsane...... :d

    zaman gazetesine de itibar etmemek lazım
     
    danozik ve kujum bunu beğendi.
  4. shownodese
    Offline

    shownodese Üye

    Katılım:
    3 Ocak 2008
    Mesajlar:
    966
    Beğenileri:
    253
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    gayrimenkul danışmanı
    Yer:
    kocaeli
    bzim 3 saate 1 yemek yemememiz de durum daha farklı protein alımı !
     
  5. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    mesele zaman değil..kaynağı olmayan hiçbir yazıya itibar etmemek lazım..zaten başlığı silmeyip o yüzden tutuyorum..

    insanlar bu tip yazıları neredeyse tüm haber sitelerinde görüyorlar..bu başlıkla aratın enaz 10 sitede daha bu yazı var..daha çok popülist yazılar barındırır online haber siteleri..
     
  6. super_hornet
    Offline

    super_hornet Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    202
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    0
    birde önemli bir ayrıntıyı belirtmek isterim..

    geçen gün kan tahlili yaptırdım t3 ve t4 hormonlarına baktırdım...tavan değere yakın seyrediyor...yani metobolizma gayet hızlı çalışıyor..

    peki bunu neye borçluym ?

    spor ve 6 öğün yemek yemeye :D

    bazıları 6 öğün deyince çok fazla yemek yeme anlıyor...öyle değil tabiki
     
  7. danozik
    Offline

    danozik Üye

    Katılım:
    13 Eylül 2009
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    katılıyorum. bolca kaynaksız haber yapıyor bu aralar..

    konuya dönmek gerekirse bunca sene bunları yapmamama ramen hala kilo aldım ben . şimdi bu yazıyı okuyunca nedensiz yere sinirlendim :D
     

Sayfayı Paylaş