Yumurta Kolesterol Suçlusu Olabilir mi?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve atakan_irresistable tarafından 22 Temmuz 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 20 üye.
  1. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    Medyada zaman zaman, yumurtanın kolesterol ihtiva ettiğinden bahisle, kalpdamar hastalığı riski taşıdığından tüketiminin kısıtlanması yolunda haberler çıkmaktadır. Kolesterol nedir, ne kadarı zararlıdır, hangi gıdalarda bulunur, yumurtadaki kolesterol, kalpdamar hastalıklarından ne kadar sorumludur, yumurtada kolesterol olduğu doğru mudur, kan-kolesterol seviyesinin artmasında yumurta, ne kadar tesirlidir? Öncelikle belirli miktarlarda tüketilen tabiî gıdaların hiçbirisi sağlığa zararlı değildir, hepsi canlıların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yaratılmıştır.
    Besin maddeleri, yapılarındaki protein kaynaklarının vücut proteinine dönüşme nispeti manâsına gelen biyolojik değer bakımından sıralandığında, ilk sırayı % 95'lik oranla yumurta alır, bunu süt % 85, balık % 76 ve sığır eti % 74 takip eder (Sencer, 1983, Köksal, 1994 a, Anonim, 2002, Worm, 1988).
    Yumurta, mineral ve vitamin açısından zengindir. Kişiye doygunluk hissi vermesinin yanında, kalori değeri düşük olduğundan, kilo problemi olanların diyetlerinde çekinmeden tavsiye edilebilecek yiyeceklerdendir (Sencer, 1983, Dilmen, 1971, Akbay, 1985, Altuğ, 1984).
    Şöyle düşünelim; içerisinde 21 gün boyunca dışarıdan hiçbir gıda maddesi almadan bütün âzâları teşekkül edilen civciv, besin maddesinin tamamını yumurtanın sarısı ve akından alır. Bu durum, yumurtanın, bir canlının meydana gelmesi için gerekli bütün besin maddelerini bünyesinde dengeli ve yeterli bir biçimde bulundurduğunun delilidir.
    Yumurtanın biyokimyasal özellikleri ve besleyici değeri Kolesterol yumurta sarısında bulunur. Yumurtada kolesterolün olması tabiatının gereğidir. Çünkü, kolesterol hayati bir maddedir ve yavruların gelişimi için bulunması gerekir. Çocukların alması gereken bütün amino asitleri yapısında bulundurmasından dolayı da, anne sütü kıymetindedir (Altuğ, 1984). Normal büyüklükte bir yumurtanın besleyicilik değeri; 40 g yağlı sığır etine ya da 100 g yağlı süte eşittir (Hasipek ve Aktaş, 1991). Tek yumurta yetişkin bir kişinin günlük protein ihtiyacının hemen hemen onda birini karşılayabilmektedir. Başka bir ifadeyle üç yumurta, bir yetişkinin günlük hayvanî protein ihtiyacına kâfi gelmektedir. Yumurtanın besin değeri Tablo 1'de sunulmuştur.
    Yumurta proteini, sarı ve aka hemen hemen eşit miktarda dağılmıştır. Yumurtada C vitamini hariç, yağda ve suda eriyen bütün vitaminler mevcuttur. Yumurta öyle bir gıda maddesidir ki, yapısına giren maddeler ppm seviyesinde bile eksik olsa yumurta üretimi durur. Ayrıca, dışarıdan müdahele edilemeyen ve katkı maddesi katılamayan yegâne gıda maddesidir.
    Yumurtanın sindirimi kolaydır, yendikten en fazla iki-üç saat sonra mideyi terk ederek vücuda yarayışlı hale gelir ve çok az bir kısmı (en fazla % 2) dışkı ile atılır. Komple bir besin maddesi olan yumurta zayıf ve şişman kişiler ile nekâhat dönemindeki hastaların diyetlerinde önemli bir yer teşkil eder. Ayrıca, yemeklerin lezzetlerini ve besin değerlerini yükseltmede kullanılır. Bunun dışında, gastrit ve ülser gibi mide hastalıkları ile birçok sindirim sistemi hastalığında, şeker, gut, demir eksikliği ve kansızlık gibi hastalıkların giderilmesine de katkısı oldukça büyüktür. Yanığı olan hastalara günde iki yumurta yedirildiğinde, yanıklarının hızla iyileştiği görülmüştür (Köksal, 1994-b). Anne sütünü yeterince alamayan bebeklere üçüncü aydan itibaren katı yumurta sarısı verilmesi ile; çocuk gelişimi için gerekli olan kolesterol, gıdalarla mutlaka dışarıdan alınması gereken ve proteinlerin yapı taşları olan temel amino asitler, fosfor, demir gibi maddeler temin edilir.
    Kolesterol nedir? Kolesterol yağ benzeri sarımtırak bir madde olup, suda erimeyen, kokusuz ve sabunlaşmayan hayatî önemi olan bir maddedir. Kolesterolün hayvanî organizmalarda önemli görevleri arasında: 1) Hücre zarının yapı taşı olması, 2) Yeni doğan yavrunun gelişimi için mutlak gerekli bir madde olması, 3) Lipid ve yağda eriyen vitaminlerin sindiriminde gerekli olan safra asitlerinin kolesterolden sentezlenmesi, 4) Hormonların salgılanmasında kolesterole ihtiyaç duyulması, 5) D vitamini sentezlenmesi ve kalsiyum ile fosfordan yararlanılması, dolayısıyla diş ve kemik dokunun yapımında görev alması, 6) Deriyi, sudan ve suda eriyen bazı zararlı maddelerin emilmesinden koruması ve suyun deriden hızla kaybolmasına engel olması, 7) Sinir sisteminin yapısına girmesi, 8) Sodyum ve potasyumdan yararlanılması, 9) Safra tuzlarının yapılabilmesi, sayılabilir (Anonim, 2001).
    İnsan vücudunda 140-160 g kadar kolesterol vardır ve insan vücudu günde 5-6 g kolesterol üretir. Bunun 1 g kadarı karaciğerde, geri kalanı diğer dokularda (böbrek üstü bezinde, testislerde, yumurtalıklarda, ince bağırsakta, aortta ve deride) üretilmektedir. Karaciğerde üretilen kolesterolün miktarı, besinlerle alınan kolesterolün kontrolü altında olmasına rağmen, diğer dokularda oluşan kolesterol bundan etkilenmez (Anonim, 2001). Meselâ; yetişkin bir insan günde 15-20 yumurta yediğinde, karaciğerde kolesterol üretimi durmaktadır. Gıdalarla kolesterol alınmadığı takdirde, vücut kendine gerekli kolesterolü sentezler. Diğer taraftan östrojen hormonu kolesterol biyosentezini engellediğinden, kadınlar erkeklere göre daha az kolesterol riski taşımaktadır. Ancak, menopozda durum erkeklerle eşitlenmektedir.
    Tablo 2'de kolesterolün bulunduğu bazı yerler özetlenmiştir. Buna göre bitki kaynaklı yiyeceklerde kolesterol sıfır çıkarken, beyin ve böbrek üstünde en yüksek değer bulunmuştur. Yumurtada belirtilen 550 mg kolesterol 100 gramlık yenebilen kısmında verilmiş olup, yumurtanın ağırlığının bunun yaklaşık yarısı olduğu düşünülürse, 225 mg'a denk gelmektedir.
    İnsan beyninde ise, yaklaşık 35-40 g kolesterol bulunmaktadır ve görevi sinirlerin etrafını bir kablo gibi sarmaktır. Hücre yapımında kolesterole ihtiyaç fazladır. Çocuklar çok hızlı büyüdükleri için kolesterole daha fazla ihtiyaçları vardır (Ceylan ve ark. 1999). Bu yüzdendir ki, çocukların ve bebeklerin büyüme çağında, kolesterol kaynağı olarak yumurta yemelerinin önemi büyüktür (Brauer, 1988).
    Karaciğerde sentezlenen kolesterol, LDL vasıtası ve kan yoluyla dokulara taşınır. Taşıdığı kolesterol miktarı fazla ise, damarların hasarlı ve pürüzlü olan iç yüzeylerinde kalsiyum ve fibrinlerle birleşerek plâklar birikmeye başlar. Bu yüzden LDL'ye kötü huylu kolesterol denir ve kanda 70-160 mg/dl kadar olması tavsiye edilse de, 150-250 mg/dl (optimum 200 mg/dl) arasında olması da problem teşkil etmemektedir (Monstadt, 1988). Damarlarda tıkanıklığa sebep olan bu plâkları ise; HDL (High Density Lipoprotein) yani yapısında kolesterolden fazla protein taşıyan bu madde tarafından koparılarak karaciğere taşınır. Bundan dolayı bu maddeye de iyi huylu kolesterol denir. HDL'nin kandaki miktarı 37-70 mg/dl arasında olmalıdır. Bir kişinin kan kolesterolünün yüksek çıkması yanında, HDL'si de yüksek çıktıysa korkulacak bir şey yoktur. Yapılan kontroller sonucu, sporcuların ve doymamış yağlarla beslenen kişilerin kanında yüksek miktarda HDL bulunmuştur (Erlaçin, 1985).
    Kalp-damar hastalıklarına sebep olan şartlar ve durumlar nelerdir? Amerika'da yirmi yıl boyunca beş bin kişi takip edilmiş, beslenme alışkanlıkları ile koroner kalp hastalıkları riski arasında münasebet kurulamamış, koroner kalp hastalıklarının aşağıdaki faktörlere bağlı olduğu ifade edilmiştir (Anonim, 2001). 1. Yüksek kan kolesterolü (250 mg/dl' den fazla ise) 2. Sigara ve alkol 3. Hipertansiyon 4. Düşük HDL (35 mg/DL'den az ise) 5. Yüksek LDL (160 mg/'den fazla ise) 6. Genetik faktörler 7. Yetersiz beslenme (C ve E vitamini noksanlığı) 8. Şeker hastalığı 9. Şişmanlık 10. Stres 11. Hareketsizlik 12. Yüksek tansiyon
    Yumurta kan kolesterolünün artmasında ne kadar tesirlidir? Tavukların yumurtalıklarında üretilen kolesterol, yumurta sarısında Kandaki kolesterolü optimum seviyede tutmak sadece alınan gıdalardaki kolesterol seviyesine değil, aynı zamanda karaciğer başta olmak üzere, ince bağırsak, deri, böbrek üstü bezleri, damar çeperleri, testisler ve yumurtalıklarda sentezlenmesine de bağlıdır (Özen, 1995). Yapılan birçok araştırmada yumurta ile vücutta biriken kolesterol miktarı arasında net bir münasebet belirlenememiştir. Gıdalarla alınan her 100 mg kolesterol, kan kolesterol seviyesini ortalama 1-2 mg artırmaktadır. Yenen her yumurta ise, sağlıklı bir vücutta kan kolesterol seviyesini yalnızca 3-4 mg artırmaktadır. Sağlıklı olmayan kişilerde bile, bu değer koroner kalp rahatsızlıklarına sebep olacak seviyede değildir. Bu yüzden kalp rahatsızlıklarının en önemli sebebinin yumurtadaki kolesterol olduğunu söylemek yanlıştır (McCharen, 1994).
    Nitekim, diyetlerine günde iki yumurta eklenerek üç hafta beslenen kişilerde, yumurtadaki yüksek miktardaki doymamış yağ asitleri sayesinde, kan plâzmalarında LDL seviyesinin yükselmediği belirlenmiştir. Böylece kalp, beyin ve diğer organların damarlarındaki daralma veya tıkanıklık (trombus) oluşumunda, yumurtanın hiçbir tesiri olmadığı ispatlanmıştır. Ayrıca, yumurtada bulunan bol miktardaki E vitamini; doymamış yağ asitlerinin okside olması sonucu, oluşabilecek peroksitlerin, damarların iç kısmındaki (endotel) hücrelere zarar vermesini önlemektedir. Yumurtadaki bu doymamış yağ asitleri, aynen zeytin yağındaki doymamış omega 3 yağ asidi gibi, kandaki HDL (iyi huylu kolesterol) miktarının artmasına yardımcı olmaktadır (Köksal, 1994).
    Bugünkü bilgilerin ışığında; çocukların, gençlerin, gebelerin ve emzikli annelerin günde bir yumurta yemelerinin sağlıkları için yararlı olacağı, damar tıkanıklığı riski olan erişkinlerin bile haftada 3-4 yumurta yemelerinde bir sakınca olmadığı kabul edilmektedir (McCharen, 1994).
    Sağlıklı kişilerde yumurta tüketimi ile kolesterol arasındaki münasebet gösteren Tablo 3'ten anlaşıldığı kadarıyla, deneme sonunda haftada tüketilen yumurta sayısı yarım yumurtadan yirmi yumurtaya çıkarıldığında, serum kolesterolünde pek fazla bir değişmenin olmadığı gözlenmiştir.
    Darü'l-acezede kalan 60-80 yaşları arasındaki 17 sağlıklı kişiye, günlük normal diyetlerine birinci gruba bir, diğer gruba iki yumurta verilmiş. Yedi haftalık deneme sonunda, kolesterol seviyesinin % 70,2 ile % 82,5 kadar artmasına rağmen, ortalama kan kolesterolü; total lipid, trigliserid, LDL seviyelerinde düşüşler gözlenirken; yumurtadaki E vitamini ve doymamış yağ asitlerinin bolluğundan dolayı HDL seviyeleri yükselmiştir. Bu yüzden yumurta yaşlı kişilerde bile, kolesteroldan doğan damar hastalıkları riskine sebep olmamıştır (Arslan ve Özcan, 1986).
    Yapılan bir başka araştırmada; geleneksel Türk yemeklerine günde bir yumurta eklenmesi şeklinde 20 kişi bir ay süreyle denemeye alınmış. Bir ay sonunda kanlarındaki kolesterol seviyelerinde önemli bir değişmenin olmadığı, hattâ kadın deneklerde LDL'nin düştüğü gözlenmiştir. Diğer taraftan koroner kalp hastalığı riski olan kişilere bile yumurta kısıtlamasına gerek olmadığı ifade edilmiştir (Kutlay ve ark, 1990).
    Güney Afrikalı zenciler üzerinde yürütülen bir başka araştırmada, yumurta üretim çiftliğinde çalışan ve günlük kolesterol alımları 1240 mg olan kişilerle, günlük kolesterol alımları 142 mg olan fertler karşılaştırılmış, deneme sonunda her iki gruba ait fertlerin kanındaki kolesterol seviyelerinde önemli bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir (Volsret ve ark., 1988).
    Amerika'da yapılan bir çalışmada ise; sağlıklı 24 kişiye günde, 0, 1, 2 ve 4 yumurta verilmiş, kan kolesterol seviyesinde en fazla 3 mg/dl'lik bir artış olduğu ve bu artışların deney sonunda kaybolduğu gözlenmiştir. Bu araştırmadan sonra Amerikan Kalp Derneği kalp hastalarına bile haftada 4-6 yumurta yemelerinin mahzurlu olmayacağını açıklamıştır (Erlaçin, 1985; Anonim, 1994). Boston Kalp Derneği tarafından yapılan bir çalışmada ise, yaşları 30-60 arasındaki 600 kişi 10 yıldan fazla bir süreyle takip edilmiş ve günde en az iki yumurta yedikleri halde sağlıklarında herhangi bir bozulmanın olmadığı gözlenmiştir. Başka bir çalışmada da; 13 hasta üç hafta süreyle günde 15 yumurta ile beslenmiş ve çoğunun kanındaki kolesterol seviyesinde önemli bir artış olmadığı gibi 4 hastanın kolesterol seviyelerinde hafif bir düşme bile belirlenmiştir (Anonim, 2001).
    Araştırma sonuçlarına bakarak şu hükümlere varmak mümkündür: 1. Kalp hastalığı riskinde yumurta kısıtlamasına gerek yoktur. 2. Yetişkin erkeklerin bile günde 3 yumurta yemelerinde hiçbir mahzur yoktur. 3. Yumurtada bulunan kolesterolün yanında, bol miktarda bulunan E vitamini ve doymamış yağ asitleri, HDL'yi yükselttiğinden, yüksek kolesterolden doğan damar tıkanıklarını önlemektedir. 4. Yenen her yumurta, sağlıklı kişilerde, kan kolesterolünde geçici olarak 3-4 mg/dl'lik bir artışa sebep olsa da, sindirimden hemen sonra normale dönmektedir. Kolesterole hassas kişilerde bile bu artış tek başına koronik kalp hastalığına sebep olacak seviyede değildir.
    Kolesterolü yüksek kişiler ne yapmalıdır? 1. Katı yağları ve kırmızı eti azaltarak, bunun yerine zeytin yağı, tavuk ve balık eti yemeli. 2. Tam yağlı süt ürünleri yerine, yarım yağlı veya yağsız süt ürünleri tüketmeli. 3. Hamur işlerini az yemeli. 4. Meyve ve sebzeyi bol yemeli. 5. C ve E vitaminini açısından zengin yeşil biber, narenciye, soğan, ceviz, fındık, badem gibi yiyecekler yemeli. 6. Her gün 30 mg aspirin almalı (Bebek aspirinin yarısı). 7. Gerektiğinde kolesterol düşürücü ilâçlar almalı. 8. Sarımsak yemeli veya sarımsak tabletleri almalı. 9. Fırsat buldukça her gün 5-6 km yürümeli.
    Kolesterolü düşük yumurta üretme çalışmaları Bütün bunlara rağmen halkın endişelerini gidermek ve yumurtanın daha sağlıklı olması için; bilim adamları tavukların yemlerine bitki sterolleri, doymamış yağ asitleri, selüloz, kolesterol, balık yağı, keten tohumu, mısır, soya ve akdarı gibi maddeler katarak, yumurtadaki omega-3 yağ asidi oranını artırmayı ve kolesterol seviyesini % 35 oranında düşürmeyi başarmışlardır (Çördük ve Demirel, 1996, Naber, ve ark., 1982, Miles, 1998). Ancak kolesterolü tamamen yok etmek mümkün değildir ve gerek de yoktur. Bu çalışmalar halen devam etmekte olup, ekonomik hale getirilmeye çalışılmaktadır.
    Netice Sağlıklı bir beslenme için; yumurta, et, süt gibi besin maddelerinin öğünlerimizden çıkarılması mümkün değildir. Bu gıdaları zararlı görmek yanlıştır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, kolesterol problemi olan insanlar bile, bu gıdaları dikkatli ve ölçülü olarak kullandıklarında sağlık problemleri ile karşılaşmamaktadır. Özellikle ülkemizde yumurta tüketiminin diğer ülkelere göre çok az olduğu göz önüne alınırsa, endişenin ne kadar yersiz olduğu anlaşılır. Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki, ülkemizde bazı firmaların yarı yarıya düşük kolesterollü yumurta ürettikleri yolunda reklâmlar ile halkımızı yanılttıkları ve haksız rekabete sebep oldukları bir gerçektir. Bu tip suiistimaller yerine halkımızın yumurta konusunda şuurlandırılması ve omega-3 yağ asitlerince zengin yumurta üretimi yönünde çalışmaların yapılması en doğru yol olacaktır.

    ALINTIDIR.
     
    Azi, Pinky ve Rpac bunu beğendi.
  2. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    lutfen kaynak belirtin!!!
     
  3. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    saydam bunu beğendi.
  4. okankut
    Offline

    okankut Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    464
    Beğenileri:
    312
    Ödül Puanları:
    73
    Yumurtayı yasakladığım hastalardan özür dilerimYeliz ÖZ / İSTANBUL



    Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, pastanın üzerine sürülen yumurtayı bile yasakladığı hastalarından özür diledi ve "Yıllarca yemeyin dedik, neden şimdi yiyin diyoruz? Çünkü, son yapılan araştırmalara göre, yumurta insanlarda kan kolesterol seviyesinde önemli bir artışa yol açmıyor" dedi.

    BİLİMSEL Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi’nin düzenlediği "Bilinen Yumurtanın Bilinmeyen Yönleri" sempozyumuna katılan kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, yıllarca pastanın üzerine sürülen yumurtayı bile yedirmediği hastalarından özür diledi. Prof. Dr. Sönmez, "Yumurtadaki kolesterolden korkmaya gerek yok" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, "Yumurtanın itibarının iade edilmesini saygıyla karşılıyorum" dedi.

    Ortaköy Princess Otel’de düzenlenen sempozyumun açılışına katılan Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kolesterolsüz bir yaşam olmayacağını belirterek, şunları söyledi: "Günde 300-500 kolesterol çocuklukta büyümek yaşlılıkta nörolojik sistemin korunması için gerekli. Bir insana neyi yasaklıyorsak zarar hesabını iyi yapmamız lazım. Yıllarca yemeyin dedik şimdi neden yiyin diyoruz? Çünkü son araştırmalara göre yumurta insanlarda kan kolesterol seviyesinde önemli bir artışa yol açmıyor. Üstelik bir yumurta iyi huylu HDL kolesterolü 3-4 miligram yükseltiyor. Hastaya zarar vermiyor. Erişkinler haftada üç-dört yumurta yesinler. Anneler çocuklarına fast food yedireceklerine günde bir yumurta yedirsinler." Prof. Dr. Bingür Sönmez, Omega 3’ü yüksek yumurta üretilmesi için de çağrıda bulunarak, "Balık yiyerek Omega 3 miktarını elde etmek çok zordur. 40 yaşından sonra herkes günde bir miligram Omega 3 almalı. Omega 3’ü alacağımız başka bir yiyecek yok. Bilim adamlarının yapması gereken Omega 3 yönünden zengin yumurta üretebilmek" dedi. hurriyet sağlık tan alınmıştır..
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 28 Kasım 2008
    Azi ve Rpac bunu beğendi.
  5. bron
    Offline

    bron Üye

    Katılım:
    2 Haziran 2008
    Mesajlar:
    57
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    haftada 3-4 yumurta demiş
    Ama biz 1 günde yiyoruz o kadar yumurtayı. Bu bir sıkıntı yaratır mı acaba?
     
  6. txen10
    Offline

    txen10 Yeni Üye

    Katılım:
    30 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    158
    Beğenileri:
    38
    Ödül Puanları:
    0
    beyazı için hayır sarısı için evet sarısını günde 1 adet en fazla 2 adet tüketmeye dikkat et bence
     
  7. Emir Aybars
    Offline

    Emir Aybars Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2011
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Ankara
    günde 15 tane tam yumurta yesem zararLı oLur mu ?

    15 x 6 = 90 gr protein ne güzeL oLur :)
     
  8. Knec
    Offline

    Knec Üye

    Katılım:
    7 Ocak 2009
    Mesajlar:
    207
    Beğenileri:
    81
    Ödül Puanları:
    38
    yukardaki makaleyi okumadığın belli ne demiş,

    13 hasta üç hafta süreyle günde 15 yumurta ile beslenmiş ve çoğunun kanındaki kolesterol seviyesinde önemli bir artış olmadığı gibi 4 hastanın kolesterol seviyelerinde hafif bir düşme bile belirlenmiştir (Anonim, 2001).
     
  9. Cidade de Deus
    Offline

    Cidade de Deus Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.510
    Beğenileri:
    1.717
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    her gun 2 tam yumurta yıyorum sarısı ıle bırlıkte suana kadar hıcbır sorunum olmadı
     
  10. MARCELLO
    Offline

    MARCELLO Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2011
    Mesajlar:
    62
    Beğenileri:
    88
    Ödül Puanları:
    0
    Ben başka bir soru sormak istiyorum:

    Kolesterol, kalp ve damar hastalıklarının esas sorumlusu olabilir mi peki ?

    Geçmişte hep buna inanıldı ve bu bilgi adeta bir dogmaya dönüştü. Oysa güncel bilimsel araştırmalar, bu dogmayı fena halde sarsıyorlar. Yapılan bilimsel araştırmalar, kalp ve damar hastalıklarının kolesterolden değil; kronik mikropsuz bir inflamasyondan kaynaklandığını göstermektedir.

    Modern ve batı tipi beslenme damarlarımızdaki endotel tabakasına zarar vermektedir. Vücut, endotel tabakasındaki zararı ortadan kaldırmak ve damarları tamir etmek için karaciğeri uyararak, kolesterol sentezini arttırır. Bu yüzden kalp ve damar hastalıklarında kolesterol yükselmiş görünür genelde. Oysa hastalığa yol açan kolesterolün kendisi değil damar tabakasındaki zarar ve damar yozlaşmasıdır.

    Ayrıca yediğimiz gıdaların kan kolesterol düzeyimize etkisi en fazla yüzde 10'dur. Geri kalan yüzde 90'ı ise vücut kendisi üretir karaciğeri uyararak. Kolesterol ayrıca hücrenin yapıtaşında da bulunur. Hücrenin yüzde 30'u kolesterolden oluşur.

    Yapılması gereken et,süt,yumurta gibi kolesterol zengini gıdaları kesmek değil unlu,şekerli ve rafine gıdaları kesmektir.
     
  11. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    damar tıkanıklığı ,özellikle kalp taç damarlarındaki tıkanıklık şu şekilde gelişir:

    " damar çeperlerinde oluşan bir deformasyon sonucu "kolestrol, lipid tanecikleri bu açıklığın altında yığılmaya başlarlar, ve böylece damara alttan bası uyugulayarak çeperlerin daralmasına neden olurlar...yani, aslında lipid tanecikleri damar çeperi üzerinde yapışarak birikmesi şeklinde değil..."

    damar deformasyonu , çeşitli nedenlerden oluşur...ama ,ana kaynak "stress" ...ancak, tabi ki kandaki lipid oranlarını yüksek olması da önemli , neticede "konstantrasyon yüksek "olan şey tabi ki daha şiddetli yığılmaya sebep olur...

    insan vücudu aslında kolestrolü büyük oranda kendi vücudunca üretir...ancak, tabi ki dışardan alınan kolsetrol de önemli...tabi ki düzenli olarak günde 5-6 tane yumurta yerseniz sağlık sorunu olacaktır...(
     
  12. oklahoma
    Offline

    oklahoma Yeni Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenileri:
    322
    Ödül Puanları:
    0
    her sabah 3 adet tam yiyorum. başkada yumurta tuketmiyorum açıkçası. oncede bir suru yerdim. baktımki azaltmamın gelişimim uzerinde hiç bir negatif etkisi yok. o zaman yemeninde anlamı yok bence.
     
  13. SSUO
    Offline

    SSUO Forumla Aşina

    Katılım:
    20 Ocak 2010
    Mesajlar:
    189
    Beğenileri:
    170
    Ödül Puanları:
    53
    Müsabık değilsek ki değiliz, günde onlarca yumurta yemek gereksiz. Yemek isteyen tabii ki yer ama gerekli her besini alabiliyorsak aşırı yumurta tüketiminin ekstra bir etkisi olacağını düşünmüyorum, sabah kahvaltısında birkaç yumurta gayet yeterli. Önemli olan her besinden protein alabilmek hele ki günlük beslenmenin yanında ek besinlerde kullanıyorsak.
     
  14. CUBISM
    Offline

    CUBISM Üye

    Katılım:
    26 Aralık 2006
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Ben 3 senedir günde 2 tam yumurta yiyorum. Şu ana kadar hiçbir problemim olmadı ancak birçok yazı okuyup kafam iyice karıştı. Şu anda hala hergün aynı seviyede tüketiyorum ama korkmaya başladım desem yeridir. Acaba devam etsemmi boyle yoksa kessem mi ??
     
  15. draft
    Offline

    draft Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.580
    Beğenileri:
    1.691
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Mimar
    Yer:
    İstanbul
    Bazen dolapta tavuğum bitince üşengeçliğimden günde 30 yumurtaya çıktığım oluyor ama maksimum 5-6 sarılıyı geçmiyorum. Hatta bir ara ketojenik diyet ile günlük 8 yumurta sarısına kadar çıkmıştım ve o zaman kan check up yaptırdığımda bile kolestrolüm normak sınırlar içindeydi ki normal sporcu beslenmesi düşük yağ ile kolestrolüm alt sınırın altında. Tabii aminoasit çeşitliliği için farklı kaynaklara yönelmek çok mantıklı ama yumurta hem sindirimi kolay, hem pişirmesi kolay gibi birkaç avantaja sahip:) Birde eklemek istiyorum kolestrolün zararlı birşey olduğunuda düşünmüyorum. Ercan hocam güzel demiş, stres kaynaklı damar tıkanıklıkları oluyor diye. Düzenli kardiyovasküler antreman yapan bireylerde zaten damar çapı geniş değil midir? Bunu da hesaba katarsak kolestrol bize zarar veremez:) Tabii abartmamak için. Onun dışında paleo veya ketojenik diyet ile de kolestrol yükseliyor ama genel vücut sağlığı gerçekten düzeliyor ve daha da sağlıklı bir hale geliyor:)
     
  16. Kambala
    Offline

    Kambala Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2010
    Mesajlar:
    71
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
  17. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    yumurta beyazı ...tabi ki bi şey olmaz ...neticede %90 ı sudan müteşekkül , içrik olarak zayıf bir malzeme...ancak, tam yumurta olunca iş değişir...

    tabi ki günde 4-5 yumurta yerseniz ( l-boyutta ,yani 65 gr falan) sorun olur ,belli zaman sonra ...

    ancak, genelde 2-3 yumurta " sağlam idman yapanlar için " yaş parametreleri de göz önüne alınırsa çok riskli değil...ama, "aerobik antrenman "ile desteklemek şartıyla...)
     
  18. V.Aydın
    Offline

    V.Aydın Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2010
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Ogretmen
    Yer:
    Istanbul
    yaklaşık 10 aydır 8 tam yumurta yiyorum fırsat bulduğum bir ara tahlil yaptırıcam sonuçları burada paylaşırım
     
  19. Independent
    Offline

    Independent Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2010
    Mesajlar:
    114
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Yumurta Sorusu !

    Arkadaslar merhaba daha once ve simdi bile hala arastirmasini yaptigim bir soru sormak istiyorum ben her gun sabah 5 yumurta yiyorum bir cok kisi ve forumda yumurta beyazi yenilir sarisi yenmez derken esas protein beyazinda derler ama bir cok forumda ise beyazi ve sari ile birlikte yani bir butun yenir yumurta derler simdi soruyorum sizce hangisi mantikli sarisi sivilce yapar kollestrol yapar diyorlar bir yandan bakiyoruz dunyaca unlu yuzucu micheal philps adam gunde 25 yumurta sarisi ile birlikte yiyorum diyor hangisine uyucamizi sasirdik sizce sarisi ilemi yoksa sade beyazi mi yenir yumurtanin ...

    Saygilar
     
  20. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    buna belki 20 nci kere cevap veriyorum, sabırla da vereceğim:

    yumurta beyazının % 90 'ı sudur...bu nedenle " protein miktarı ve çeşitliliği "yönünden oldukca zayıftır...( sarıya göre % 50 civarı zayıf kalır her yönden ...)

    sadece artı tarafı ,imun sistemine katkıda olan bazı protein çeşitleri vardır ve hafif , çoğu su olduğundan bolca yenme kolaylığı sağlar....

    "yumurta beyazı tüketin " formatı özellikle son 15 yıl içinde ortaya atılan bir konsepttir...nedeni de basittir, "yumurta üreticilerinin pompalamaları" ...herkes, günde 5 -10 tane tam yumurta tüketemeyeceğine göre bu şekilde tüketimi arttırma yönünde kurnaz pazarlama taktikleri !...((
     
    Danny Boy, demircan256 ve Independent bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş