Evet arkadaşlar, az önce deneyip oldukça güzel sonuç aldığım bir tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle.
Tarif bana aittir tamamen; fakat takıldığım noktalarda annemin bilgisinden faydalandım. Bunu okumayacak olsa da ona burdan birkez daha teşekkür ediyorum.
Bildiğiniz gibi çoğu yeni icadın, tarifin ortaya çıkmasının nedeni ihtiyaçlardır.
Bazı günler derslerim saat 8' de başlıyor. Düzgün bir kahvaltı yapmam için 5:30' da kalkmam gerekiyor.
Dolayısıyla uykumu almam için akşam 10' da yatakta olmalıyım; fakat bunu hiç yapamadım Yatağa girsem bile uyuyamıyorum zaten
Şöyle sabah yaptıklarıma bir baktım. Uyanıyorum, yarım litre su içiyorum. Daha sonra yarım ölçek protein tozunu mideye indirdikten sonra 1' i tam 5 yumurta ve 50gf yulaf ezmesi-150 gr yoğurt karışımı yiyorum.
Bu yediklerim arasında yulaf ezmesi-yoğurt karışımı hazırlama ve yeme aşaması dahil 20 dakikalık yer tutuyor.
Ben bu 20 dakikayı bu tarifle uykuya dahil ettim.
Gelelim tarife...
Arkadaşlar tarif çok basit. Öncelikle ihtiyacınız olanları yazıyorum.
* Yulaf, yoğurt (ben meyveli kullanıyorum, siz normal kullanabilirsiniz), dekstroz veya toz şeker, tuz, yumurta, ayçiçek yağı ve yağlı kağıt diye marketlerde satılan yapışmaz kağıt.
Arkadaşlar ben sabah yediğim şeylere göre tarifi uydurdum. Siz de kendinize göre bir oran orantı kurarak karıştırabilirsiniz malzemeleri. Benim aşağıya yazacağım ölçüler benim için 2 öğün oluyor.
- Öncelike 100 gr yulaf ve 150 gr meyveli yoğurdu karıştırıyoruz.
- Daha sonra içine 40 gr dekstroz veya toz şeker katıyoruz.
Burada bir ekleme yapmak istiyorum. Benim 40 gr dekstrozumda 36 gr şeker var. Saf değil yani, vitamin mineral vs...
Siz rafine şeker koyacağınız için 30-35 gr civarında koyabilirsiniz.
- Bunları iyice karıştırdıktan sonra içine 1 yumurtanın akını ilâve edip tekrar karıştırıyoruz.
- Son olarak çok az tuz ekliyoruz ki yumurtanın kokusunu alsın; ama gerçekten az olacak. Çay kaşığının ucuyla ekleseniz kafidir.
Karışım bir kek hamuru kadar katı olmayacak; fakat akıcı da olmayacak. Orta halli birşey oluyor şaşırmayın.
Daha sonra 20-30 dakika karışımı dinlenmeye bırakın.
Bu arada marketten aldığınız yağlı kağıdın malzemeyi koyacağınız kısmını 1 çay kaşığı ayçiçek yağı ile yağlayın.
Bu arada fırınımızın 170 derecede 10-15 dakika ısıtılması gerekiyor.
Hamuru dinlenirken vakitten kazanmak için belli bir süre sonra fırını da ısıtmaya başlayın.
Hamur dinlendikten sonra yağlı kağıda alın ve dikdörtgen olarak yayın. Çok ince yaymayın.
Ben bir müsli bar ne kadar kalınsa hamuru da o kalınlıkta yaydım.
Tek bir parça halinde yayın, piştikten sonra istediğiniz kadar bölersiniz.
Daka sonra 170 derecede 10-15 dakika ısıttığımız fırınımıza koyuyoruz hamurumuzu.
Yaklaşık 15 dakikada pişiyor. Pişme süresince şöyle gözlemledim ki, 10 dakika sonra üstü ve kenarları hafif kızarıyor.
15. dakikadan sonra bıçak ve çatal batırıp baktığınız da ekmek gibi olduğunu görüyorsunuz. Üst kısmın kızarıklığı da biraz daha artıyor.
Piştikten sonra alıp soğumaya bırakıyoruz.
Soğumasını beklemeden istediğiniz ölçülerde kesebilirsiniz.
Soğuduktan sonra içi helva gibi oluyor, dışı biraz daha çıtır kalıyor.
Tadını ise ben beğendim. Gayet yenebilir ölçüde.
İsteğe göre içine meyve eklenebilir, şeker miktarı azaltılabilir.
Protein tozu eklenebilir; fakat ben tavsiye etmiyorum. Yapı gereği proteinler yüksek ısıda çok çabuk bozuluyor. Hani sallayıp içmek 1 dakikanızı almıyor. Bence değmez.
Evet arkadaşlar, hepinize afiyet olsun.
Son düzenleme: 22 Ocak 2009