Yulaflı Müsli Bar/Kek Yapımı

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve sleepy tarafından 22 Ocak 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Evet arkadaşlar, az önce deneyip oldukça güzel sonuç aldığım bir tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle.

    Tarif bana aittir tamamen; fakat takıldığım noktalarda annemin bilgisinden faydalandım. Bunu okumayacak olsa da ona burdan birkez daha teşekkür ediyorum.:)

    Bildiğiniz gibi çoğu yeni icadın, tarifin ortaya çıkmasının nedeni ihtiyaçlardır.

    Bazı günler derslerim saat 8' de başlıyor. Düzgün bir kahvaltı yapmam için 5:30' da kalkmam gerekiyor.

    Dolayısıyla uykumu almam için akşam 10' da yatakta olmalıyım; fakat bunu hiç yapamadım:eek: Yatağa girsem bile uyuyamıyorum zaten:)

    Şöyle sabah yaptıklarıma bir baktım. Uyanıyorum, yarım litre su içiyorum. Daha sonra yarım ölçek protein tozunu mideye indirdikten sonra 1' i tam 5 yumurta ve 50gf yulaf ezmesi-150 gr yoğurt karışımı yiyorum.

    Bu yediklerim arasında yulaf ezmesi-yoğurt karışımı hazırlama ve yeme aşaması dahil 20 dakikalık yer tutuyor.

    Ben bu 20 dakikayı bu tarifle uykuya dahil ettim.

    Gelelim tarife...

    Arkadaşlar tarif çok basit. Öncelikle ihtiyacınız olanları yazıyorum.

    * Yulaf, yoğurt (ben meyveli kullanıyorum, siz normal kullanabilirsiniz), dekstroz veya toz şeker, tuz, yumurta, ayçiçek yağı ve yağlı kağıt diye marketlerde satılan yapışmaz kağıt.

    Arkadaşlar ben sabah yediğim şeylere göre tarifi uydurdum. Siz de kendinize göre bir oran orantı kurarak karıştırabilirsiniz malzemeleri. Benim aşağıya yazacağım ölçüler benim için 2 öğün oluyor.

    - Öncelike 100 gr yulaf ve 150 gr meyveli yoğurdu karıştırıyoruz.

    - Daha sonra içine 40 gr dekstroz veya toz şeker katıyoruz.

    Burada bir ekleme yapmak istiyorum. Benim 40 gr dekstrozumda 36 gr şeker var. Saf değil yani, vitamin mineral vs...

    Siz rafine şeker koyacağınız için 30-35 gr civarında koyabilirsiniz.

    - Bunları iyice karıştırdıktan sonra içine 1 yumurtanın akını ilâve edip tekrar karıştırıyoruz.

    - Son olarak çok az tuz ekliyoruz ki yumurtanın kokusunu alsın; ama gerçekten az olacak. Çay kaşığının ucuyla ekleseniz kafidir.

    Karışım bir kek hamuru kadar katı olmayacak; fakat akıcı da olmayacak. Orta halli birşey oluyor şaşırmayın.

    Daha sonra 20-30 dakika karışımı dinlenmeye bırakın.

    Bu arada marketten aldığınız yağlı kağıdın malzemeyi koyacağınız kısmını 1 çay kaşığı ayçiçek yağı ile yağlayın.

    Bu arada fırınımızın 170 derecede 10-15 dakika ısıtılması gerekiyor.

    Hamuru dinlenirken vakitten kazanmak için belli bir süre sonra fırını da ısıtmaya başlayın.

    Hamur dinlendikten sonra yağlı kağıda alın ve dikdörtgen olarak yayın. Çok ince yaymayın.

    Ben bir müsli bar ne kadar kalınsa hamuru da o kalınlıkta yaydım.

    Tek bir parça halinde yayın, piştikten sonra istediğiniz kadar bölersiniz.

    Daka sonra 170 derecede 10-15 dakika ısıttığımız fırınımıza koyuyoruz hamurumuzu.

    Yaklaşık 15 dakikada pişiyor. Pişme süresince şöyle gözlemledim ki, 10 dakika sonra üstü ve kenarları hafif kızarıyor.

    15. dakikadan sonra bıçak ve çatal batırıp baktığınız da ekmek gibi olduğunu görüyorsunuz. Üst kısmın kızarıklığı da biraz daha artıyor.

    Piştikten sonra alıp soğumaya bırakıyoruz.

    Soğumasını beklemeden istediğiniz ölçülerde kesebilirsiniz.

    Soğuduktan sonra içi helva gibi oluyor, dışı biraz daha çıtır kalıyor.

    Tadını ise ben beğendim. Gayet yenebilir ölçüde.

    İsteğe göre içine meyve eklenebilir, şeker miktarı azaltılabilir.

    Protein tozu eklenebilir; fakat ben tavsiye etmiyorum. Yapı gereği proteinler yüksek ısıda çok çabuk bozuluyor. Hani sallayıp içmek 1 dakikanızı almıyor. Bence değmez.

    Evet arkadaşlar, hepinize afiyet olsun. :)
     
    Son düzenleme: 22 Ocak 2009
    FameStyLe, makineci, Reddie ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Mutfak işlerini seven ve yemek yapmayı hobi olarak gören biri olarak böyle kaliteli tarifleri görünce mutlu oluyorum :)
    Bu tarifin ayrı bir güzel yanı ise yaratıcılığa son derece açık.
    İçerisine istediğiniz kuruyemişi ekleyebilirsiniz mesela.
    Ben çekirdik içi, bol ceviz eklemeyi düşünüyorum.
    Eline sağlık sleepy.

    En kısa zamanda denicem bunu.
     
  3. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Afiyetler olsun bonatschi :)

    Şunu da belirteyim arkadaşlar, benim kullandığım yulaf çekilmiş yulaf. Un gibi değil.

    Aslında bir değişik nasıl anlatsam.

    Etilifalif gibi büyük taneli değil, fakat kabuklu bırakmışlar.

    Sanırım sadece dövmüşler.

    Fakat yulaf türüne bağlı değil bu tarif. O yüzden rahat olabilirsiniz. Yoğurtla karıştıracağınız için büyük taneli de olsa küçük taneli de olsa her şekilde hamur şeklini alıyor.

    Hemen şunu da ekleyeyim. Burada yulafın yarım kilosu 1,15 €, 150 gram meyveli yoğurt 19 cent ve dekstrozun yarım kilosu 1,15 €.

    Yaklaşık 3 euroya mal oluyor bana 10 günlük pişirirsem.

    Bir de Türkiye'ye göre yapalım. Etilifalif 3,6 TL, yoğurt 2,5 TL 1.5 kilosu (BİM, en sevdiğim yoğurt) ve kalanları da eklesek, size de maliyeti yaklaşık 5,5 TL olur.

    Bunu 10 a bölerseniz, her sabah 50 gr yulaf 75 gr yoğurt yemiş olursunuz. Size 55 krş' a mal oluyor.

    Bununla birlikte bazı arkadaşların yiyemedikleri yulafa bir çare oluyor.

    Bir artısı da istediğiniz yere götürün, ara öğünlerde yiyin.

    Tekrar afiyet olsun herkese.:)
     
    Son düzenleme: 22 Ocak 2009
  4. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    hani fotograf ?
     
  5. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Fotoğraf ? Ne için?
     
  6. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    gorelim, canimiz ceksin :)
     
  7. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Cannabis yarın sabah tekrar yapıcam.

    7-8 günlük yapmayı düşünüyorum. Yarın piştikten sonra çeker koyarım fotoğrafını. :)

    Fotoğrafını koyuyorum, çünkü bu sporu yapan herkesin parasının yetip alabileceği veya yapabileceği birşey.

    Kimseye ayıp olacağını sanmıyorum.

    İyi sporlar.:)
     
  8. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Az önce pişirdim tekrar. İstek üzerine resimleri koyuyorum.

    Yanlız ben müsli bar gibi bölmedim o amaçla yemediğim için.

    Herkese afiyet olsun. :)

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Reddie bunu beğendi.
  9. muscle_pump
    Offline

    muscle_pump Yeni Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2008
    Mesajlar:
    335
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    0
    protein kaç gr peki içindeki :D
     
  10. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Valla yulafta ve yoğurtta ne kadar varsa o kadar vardır içinde.

    Ben protein tozunu fırında pişirme taraftarı değilim.

    Hassas yapısı gereği hepsi olmasa da mutlaka bir kısmı bozulacaktır.

    1 dakikada shake edip içebileceğin bişeyi bu tarifin içine koymak bana israf gibi geliyor.

    Sonuçta ben bunu zamandan kazanmak için yaptım.

    Protein tozunun benim için yeri yok.

    Tabi isteyenler ekleyebilirler.:)

    NOT: Her öğün için bu sefer yaptığımın içinde 50 gr yulaf 60 gr yoğurt var. Protein miktarını hesaplamak isteyenlere...
     
  11. fatihiskender
    Offline

    fatihiskender Üye

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesajlar:
    73
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    muhasebe
    Yer:
    karadeniz
    kahvaltıda genellikle yaparım. ama bar fikri bir açıdan iyi çalışan bırı olarak ara öğün problemım var. açıkcası sen şekerı fazla koyuyorsun ben hiç şeker koymam. ve bazen pilavla yaparım. tel makarnalısınıda denedım guzel kreptler yapmak için bıraz düşünmek kafii.

    ıslak olarak bırakıldığında üzerine çıkolara aroma whey iyidir.

    her şeyi deneyelim. çünkü spor ve sağlık için yaşıyoruz.
     
  12. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Fatih ben sabah yediğim için şeker fazla değil.

    Çünkü vücudum sabaları aç oluyor. Aynı antrenman sonrası gibi.

    Tamam antrenman sonrasındaki kadar basit şekere ihtiyaç yok ama sabahleyin 20 gr dekstroz hiç de fazla bir miktar değil.

    Tekrar söylüyorum, herkes tarifi kendine göre değiştirebilir.

    Ben ana hatlarıyla ortaya koydum.

    Herkese afiyet olsun.:)
     
    fatihiskender bunu beğendi.
  13. makineci
    Offline

    makineci Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    213
    Beğenileri:
    57
    Ödül Puanları:
    0
    vallahi sleepy çok sağol, acayip makbule geçti bu tarif. thums:
     
  14. smltncr
    Offline

    smltncr Yeni Üye

    Katılım:
    6 Kasım 2008
    Mesajlar:
    576
    Beğenileri:
    214
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Denizli
    yumurtayı biraz çoğalt derim... çünkü yapmış olduğun tarifte fazla protein yok ... :)

    iyi sporlar
     

Sayfayı Paylaş