yoğurt suyu

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve skilful tarafından 19 Aralık 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. skilful
    Offline

    skilful Yeni Üye

    Katılım:
    16 Aralık 2008
    Mesajlar:
    471
    Beğenileri:
    159
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    arkaaşlar bu akşam yemek yerken 2500 gr'lık yoğurtun kapağını açtığımda yoğurtun yarısı kaldığını ve ortasında baya bir su olduğunu gördüm.evdede hamburger menülerinde kolaları içtiğimiz kamıştan bir tane vardı aldım ve yoğurtun o suyu fazla olduğu orta yerine koydum ve bir içicek gibi içmeye başladım bildiğiniz yaran gibide geliyodu suyu arada bir özüde geliyo tabi ağzınıa. sorum şu yoğurttaki besin değerlerini bu şekilde vücuduma alabilirmiyim yani yoğurtu normal olarak yemekle bu şekilde yemek arasında bir fark varmı besin değerleri açısından
     
    Son düzenleme: 20 Aralık 2008
  2. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Yoğurdun kapağının üstünde yazan değerler yoğurdun herşeyiyle birlikte hesaplanmıştır.

    O dediğin çıkan suda yararlı besinler var.

    Aslında dökmek hata olur, yoğurtla birlikte yemek en faydalısı.

    Sadece o çıkan suyu içmek de olmaz.

    Hepsini afiyetle yemek en güzeli:)
     
  3. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Yoğurt suyu vitamin ve mineral açısından son derrce zengin ve yararlıdır.
    Özellikle kas gelişiminde önemli rol oynayan B2 vitamini kaynağıdır.
    Bu konuda şu linki inceleyebilirsiniz:
    http://www.ntvmsnbc.com/news/307089.asp


    Yoğurt aldığınızda kutunun üzerinde yazan besin değerleri büyük oranda yoğurdun katı kısmına aittir.
    Yoğurt suyunda bu değerlerrin vitamin ve mineral kısımları büyük oranda bulunur, protein ve karbonhidrat bu sıvıda yoktur.

    Yani yoğurt suyu yoğurdun alternatifi değildir.
    Yoğurt da b2 vitamini zenginliği açısından aynı hacimdeki yoğurt suyunun alternatifi olamaz.
     
    eric, diez, skilful ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  4. skilful
    Offline

    skilful Yeni Üye

    Katılım:
    16 Aralık 2008
    Mesajlar:
    471
    Beğenileri:
    159
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    o zaman yoğurdu normal yiyicez ama suyunuda atmıyıcaz birlikte yiyicez:)
     
  5. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Aynen öyle.
    Suyunu atmak büyük israf.

    Ayrıca yoğurt suyu düzenli tüketildiğinde yağ yakımına olumlu etki ediyormuş.
    Bunu bir yerlerden okumuştum.
    Bu iddiamın detaylarına internette arama yaparak ulaşabilirsiniz.
    Çok memnun olurum sonuçlarınızı da paylaşırsanız.
     
  6. skilful
    Offline

    skilful Yeni Üye

    Katılım:
    16 Aralık 2008
    Mesajlar:
    471
    Beğenileri:
    159
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    internetten küçük çaplı bir araştırma yaptım ve yoğurt suyununda yoğurt kadar faydalı olduğunu gördüm.en azından çöpe atılmamasını gördüm buyrun yazıyı okuyun.

    Yoğurt suyu vitamin deposu

    Yoğurdun suyunda bulunan ve Türkiye'de eksikliği en fazla görülen vitaminlerden biri olan Riboflamin (B2) vitaminin sağlık açısından son derece yararlı olduğu bildirildi. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim görevlisi Dr. Nurten Budak, yoğurdun görünümü ve lezzetini artıracağı düşüncesiyle suyunun dökülmesinin yanlış olduğunu söyledi. Dr. Budak, "Yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi veren B2 vitaminidir. Yoğurdun suyunun dökülmesi ile sağlık açısından son derece yararlı olan bu vitamin de boşa gitmektedir. Bu nedenle yoğurt suyu kesinlikle dökülmemelidir. Yoğurdun suyunun mutlaka dökülmesi gerekiyorsa, süzülüp, yemeklere katılmalıdır'' dedi.
    B2 vitamini eksikliğinin, göz ve ağız kenarlarında çatlamalar ve yaralara neden olduğunu ifade eden Budak, "B2, Türkiye'de eksikliği en fazla görülen vitaminlerden biridir. Bu nedenle yoğurt suyunun değerlendirilmesi sağlık açısından önemlidir. B2 vitamini, vücuttaki
    --------------------------
    protein, karbonhidrat ve yağlarla etkileşim içine girerek, onların
    --------------------------------------------------------------------------------
    kullanılmasını kolaylaştırır. Böylece vücut bunlardan daha çok yarar
    -------------------------------
    sağlar'' dedi.

    Kola yerine ayran

    Ayran, kalsiyum ve potasyum içermesi nedeniyle özellikle kemik ve dişlerin oluşumuna olumlu etki yapar. Ayran ayrıca, A, B12, D, B2 ve
    ------------------------------------
    B6 vitaminleri ile protein deposudur. Ayran, kolestrerol miktarının
    -------------------------------------------
    azaltılmasının yanısıra, toksit maddelerin notralizasyonunu sağlar, vücudun sıvı dengesini korur. Bu nedenle, yoğurt suyu ayran olarak da değerlendirilebilir''

    altını çizdiğim yerler göze çarpıcı geliyor

    Kaynak : Milliyet
     
    builtman ve bonatschi bunu beğendi.
  7. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Evet, düşündüğüm gibi yağ yakımını kolaylaştırıcı etkisi B2 vitamininin işlevi ile alakalı.

    Yazıda belirtilmiş zaten.
    B2 vitamini karbonhidrat ve yağ metabolizmasına etki ederek bu moleküllerin vücut tarafından enerji harcanan faaliyetlerde kullanılmasını kolaylaştırıyor ve yağ olarak birikmesinin dolaylı olarak bir ölçüde önüne geçiyor.
     
  8. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    katı yerken bu suyu kullanmasamda ayran yaparken birçoğudan istifade ediyorum ..
    hatta geçen yaz günde 1lt kadar ayran içerdim..süt gibi değil..tamamen mide ve sindirim sistemi dostu..eminim bu suyunda sindirim dostu olmasında önemi vardır..
     
  9. seti80
    Offline

    seti80 Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Yer:
    Izmir
    Yoğurt suyunda protein ve karbonhidrat yoktur denemez kesinlikle vardır.
    Ayrıca, eğer kutunun üzerinde yazan besin değerleri büyük oranda yoğurdun katı kısmında ait olsa: 100 g kuru maddede protein %30 gibi ifade etmesi gerekir, kutunun üstüde yazan 100 g yoğurdu tanımlar.
     
  10. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Ancak yoğurt suyu alındığında kalan madde kuru madde değildir.
    Yoğurdun katı kısmıdır.
    Ve bu kısım da tabi ki büyük oranda su içerir.
    Kuru madde sizin de çok iyi bildiğiniz gibi çok daha başka bir kavramdır.

    Yoğurt suyunda varolduğunu söylediğiniz karbonhidrat ve proteinin ihmal edilebilir düzeyde olduğunu düşünüyorum.
    Çok daha detaylı bilgileriniz veya materyalleriniz varsa forumla paylaşmanız bizi memnun eder.
     
    uzzman ve aneximandros bunu beğendi.
  11. seti80
    Offline

    seti80 Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Yer:
    Izmir
    link: http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B6T7C-4KV4MN3-2-P&_cdi=5055&_user=691224&_orig=search&_coverDate=12%2F31%2F2006&_sk=999839987&view=c&wchp=dGLzVlz-zSkWA&md5=c85419258e766f4e1c91161937317873&ie=/sdarticle.pdf

    Verdiğim link eğer açarsa oradanda okuyabilirsiniz ama ben oradan akyarabilirim.

    Yoğurt suyunun (yogurt whey) protein miktarı % 0.6-0.7 arasında değiştiğini ifade etmişlerdir.
    Kuru Madde konusuna gelince katı kısmı diye bir ifadenin yanlış olduğunu vurgulamak istemiştim.
     
    bonatschi bunu beğendi.
  12. boksbody
    Offline

    boksbody Özel Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2012
    Mesajlar:
    4.471
    Beğenileri:
    2.870
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    yoğurt suyundan muhteşem ayran oluyor herkese tavsiye ederim
    özellikle ayran yaparken yoğurda musluk suyu değil yoğurdun birikmiş yeşilimsi suyunu katıyorum
    bunun beslenmenizede olumlu etkisi olacaktır
    günümüzde herşeyi şekerli içeceklerle yer olmuşuz
    bence ayranı unutmayalım her fırsatta hatırlatmak istememin sebebide budur
     
  13. Cihangir illeez
    Offline

    Cihangir illeez Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2018
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba yoğurdunuzu evde mayalayıp yerseniz faydalı olacaktır aksi taktirde market yoğurtlarından uzak durun ben her spordan sonra evde mayaladığım yoğurdun suyunu içiyorum
    tıpkı iksir gibi çok sağlıklı
     
  14. Gokkker86
    Offline

    Gokkker86 Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    673
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Proteinlerde peynir altı suyundan elde ediliyor sonuçta bende merak ettim değerlerini
     

Sayfayı Paylaş