Yoğurt Neden Bozulmuyor?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Bodysoft tarafından 10 Nisan 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Gözlemlediğim kadarıyla şimdiye kadar gerek bu forumda olsun gerekse başka forumlar da olsun süt ve yoğurt üreticileri için bir çok karalama kampanyası yapıldı.

    Yoğurdun içine katılan yağ'dan tutunda bilinmedik katkı maddelerine kadar bir yığın şey'in yoğurt ve süt'de bulunduğunu iddia edenler çok isterdim ki bunları bilimsel olarak belgeleriyle ispatlayabilsinler. Ve hepimizin içi rahat etsin... Ama şimdiye kadar sadece konu açıp hatta başka bir konuya "kaynak" yapıp bir şekilde yoğurt ve süt eleştirildi daha da ileri gidip "sakın almayın" demeye kadar iş götürüldü.

    Bir gün biri çıkıp bana süt ve yoğurt endüstrisini bir forumda savunur duruma düşeceksin deseydi "hadi git işine" derdim. :) Çünkü yoğurt ve süt endüstrisi bana oldukça uzak bir sektör, ben bilgisayar sektöründeyim, kaldı ki süt ve yoğurt endüstrisinde çalışan herhangi bir tanıdığım da bulunmamaktadır.

    Aslında hiç bir firmayı da savunmuyorum sadece bakanlığın ilgili mevzuatına göre üretim yapan firmaların yağ veya katkı maddelerini kullanamayacaklarını biliyorum. Aksi hareket edene çok ciddi cezalar var ve üretim ruhsatı da iptal edilebilmekte.

    Ama şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla her şey laf'da kalmış gözüküyor, şimdi bir bana çıkıp belgeleriyle;

    - Şu yoğurdun içerisinde şu yağ bulunmaktadır, işte labaratuvar sonuçları,

    ya da,

    - Şu yoğurt veya süt'de, şu katkı maddesi bulunmaktadır, işte labaratuvar sonuçları,

    diyebilir mi?

    Elinde bu tip güvenilir sonuçlar olanın kesinlikle yanındayım, gelin bu firmaları hep birlikte, her platformda teşhir edelim. Satılamaz duruma getirelim.

    Ama elde hiçbir güvenilir veri olmadan sadece kulaktan dolmayla yerli veya yabancı bir markayı karalamak, "aman almayın içinde şu var" demek sizce ne kadar doğru?

    Geçenlerde TUZ ile ilgili açılmış bir başlık vardı, orada ki konu tuz'dan yoğur'da dönmüş ve bende son mesajda dedim ki ayrı bir başlık açılırsa oradan devam eder, vakit buldukça konuya bende katılırım demiştim.

    Ben de herkes kadar neyin içinde ne var bilmek isterim. Elinde güvenilir bilgi olanlar bu bilgileri ayrı bir başlık altında toplarsa daha iyi olur diye düşündüm.

    Ama kimse ayrı bir başlık açmadı!

    İşte ben açtım, şimdi yoğurt üreticisi firmaların karşısında yer alan ve içinde şu yağ veya şu katkı maddesi var diyenleri ellerinde ki bilgileri ile birlikte bu bölüme davet ediyorum. Güvenilir, sağlam bilgileriniz varsa yanınızdayım, site yönetimi izin verirse hepsini buradan teşhir edelim! Ama marka belirtmek hukuki problem yaratabilir, o açıdan bir markayı karalamadan önce site yönetimi ile bu konuyu görüşmeniz gerekmektedir.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------

    Hürriyet'in sitesinde bu gün yoğurdun neden bozulmadığı ve yağ katılıp, katılmadığı ile ilgili bir haber çıktı, bakın o haberde ne diyor;

    Yoğurt neden bozulmuyor?
    “Yoğurdu yapan iki tür bakteri vardır. Fermentasyonda spesifik olarak (Streptococcus thermophilus) ve (Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus) simbiyotik kültürleri kullanılır. Yoğurt, en dayanıklı, güvenilir ve besleyici gıdalardan biridir. Süte uygulanan ısı işlemi ile içindeki suyun bir kısmını uzaklaştırıyorsunuz, daha da önemlisi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek bütün mikroorganizmaları öldürüyorsunuz. Arkasından mayalama sıcaklığına kadar ılıtıp 2 tür bakteriyi yüksek sayıda ilave ederek fermentasyona bırakıyorsunuz.

    Her bir gr yoğurtta, en az 10 milyon bakteri vardır. Tüketim süresi boyunca, yoğurtta bu bakteri sayısı büyük ölçüde korunuyor. Yoğurt daha sonra buzdolabında muhafaza ediliyor. Bu koşullarda yapılmış bir ürünün buzdolabında 2-3 hafta kalması çok normal. ABD'de pastörize süt galon ile satılır ve buzdolabında bozulmadan bir hafta hatta 10 gün kalır. Eğer pastörize süt bu kadar süre bozulmadan kalabiliyorsa, çok daha gelişmiş, ısı işlemi görmüş fermente bir ürün neden 2-3 hafta veya daha fazla bozulmadan kalmasın. Bu iddiaların hepsi, desteksiz...

    Palm Yağ'ı Katılıyor mu?

    “Yoğurt ve süt ürünlerine, süt yağı yerine palm yağı katıldığı” iddialarının hatırlatılması üzerine Prof. Dr. İrfan Erol, şu açıklamada bulundu:

    “Zaman zaman bu iddialar bize de geliyor. Yoğurtta bu çok zor. Palm yağını homojen olarak dağıtmak mümkün görünmüyor. Palm yağı yoğurda uygun değil. Yoğurttaki olay spekülatif. Kıvam koyulaştırmak amacıyla, kodeksteki katı madde oranını tutturmak için zaman zaman izin verilmeyen bazı katkı maddeleri ve farklı maddeler kullanılmış olabilir. Bunun önüne geçmek için yoğurt kodeksinde değişiklik yapıldı. Önceden, yoğurtta kuru madde bir kriterdi. Artık buna gerek yok. Normal süt alınıyor suyu uçurularak veya süttozu katılarak bu kıvamı sağlıyorsunuz. Yoğurt yapımında hiç bir şekilde hiç bir maddeyi, katkı maddesini kullanamazsınız.”

    Prof. Dr. İrfan Erol
    Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Başkanı

    Kaynak (Bu yazıyı komple okumalısınız)

    -----------------------------------------------------------------------------------------------

    Sonuç olarak;
    Yoğurda katkı maddesi katan firmalar elbette ki vardır ama bazı yazılarda şifreli! geçen oldukça büyük firmaların buna geçit vermeyeceğine inanıyorum, aksini bilen varsa hodri meydan! Yanınızdayım :)
     
    Son düzenleme: 10 Nisan 2011
  2. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    yoğurdun ,doğal mı yoksa "additive "mi katılarak imal edildiği, kullanılan "maya"nın cinsi vb tabi ki insan sağlığı için önemli...

    yoğurtlarda , konvansiyon imzalandığından beri , dikkat ettiyseniz " raf ömrü nerdeyse 2 aya çıkmış "durumda...artık adamlar, üretim tarihi bile koymuyorlar ...ve bi de kalkıp ,"bilimsel açıklama "gelmemiş diyorlar...yahu, herkesin evinde "biokimya laboratuarı" var sanki?!...

    gerçi olmasına da gerek yok...

    -neticede, bozulma derken çarpıtma yapılıyor ...zira, yoğurt zaten "bozulmuş süt" , yani özelliğini kaybetmiş "bakteri istilasına "uğramış besin...çarpıtma buran başlıyor...

    -tabi ,içinde insan sağlığına faydalı "bakteri üzermiş "olan yoğurt en geç 1 hafta gibi zamanda tad değiştirmeye başlaması gerekir...yani, ekşime oluşması gerekir...bi kaç tane marka (konvansiyonu imzalamayanlar) dışında yoğurtlar maşalllah sonsuza dek ,su oranları düşerek kuruma dışında herhangi bir ekşime belirtisi göstermiyorlar...???!!!(((

    *** süt endüstrisi artık iyice çığrından çıkmış durumda !...((((
     
  3. HawkMoonX
    Offline

    HawkMoonX Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    söylediklerin gerçekten komik. açıkçası konuyla ilgili bilgin olmadığı halde insanlara yanlış bilgi vermen çok kötü.neyse konumuza dönelim

    pastörize yoğurt neden ekşimez veya bozulmaz?
    herhangi bir gıda maddesinin bozulması için yüksek su oranına sahip olması gerekir. peki neden?
    canlı hücrelerin %65-85'i sudur. su oranı %15'in altında bulunan gıda maddeleri bozulmaz. mantar ve bakteri enzimleri bu kadar düşük su oranlarında çalışamazlar ve bozulma meydana gelmez. mesela kurutulmuş besinler(sebzeler,üzüm,erik,kayısı), kavrulmuş yağlı tohumlar(fındık,yer fıstığı) vede en önemlisi ŞEKER. bildiğimiz beyaz yada kahverengi saf şeker bozulmaz. çünkü su oranı %5in bile altındadır. tüm bakteri ve mantarların favori gıdası olan en basit karbonhidratlar bile düşük su oranlarında bo-zul-maz.
    tat değiştirme olayına gelirsek... yoğurtun tadı neden değişir? içindeki laktik asit fermantasyonu yapan bakteriler laktik asit sentezine devam ederlerse yoğurt ekşimeye başlar. hepimizin bildiği üzere asitlerin tadı ekşidir. ama bilin bakalım pastörize yoğurt neden ekşimez? hayır cevap katkı maddeleri değil... suyun olmaması cevabını bilenler 10 puan kazandı...

    tabiki pastörize yoğurt yanlısı değilim evinizde mayalama imkanınız varsa bunu tercih etmeniz çok daha mantıklı ama bir konuda bilginiz yoksa lütfen yorum yapmayınız.

    süt içeceğinize yoğurt yiyin.
     
    Bodysoft bunu beğendi.
  4. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Bu başlığı belirttiğiniz gibi firmalar varsa teşhir edelim diye açtım! Benim evime giren yoğurtların üzerinde son kullanma tarihleri var ve genelde yaklaşık 10 günlük bir süre tanımışlar...

    Aslında test ettim daha uzun dayanıyor ama bu katkı maddelerinden değil yoğurdun doğası ve içinde bozulmaya sebebiyet verecek bir takım bakterilerin baştan öldürülmüş olmasından kaynaklanıyor.

    Ama yoğurt kabına ağızınıza sürdüğünüz bir kaşığı daldırıp karıştırırsanız önce ekşime ve ardından bozulmanın ne kadar hızlı olduğunu göreceksiniz.

    Kimsenin evinde elbette ki laboratuvar yok ama bir firmayı/firmaları karalamadan önce "içinde şu katkı maddesi var" diye kesin deliller sunulmalı.

    Aksi takdirde isteyen istediği firmayı, istediği şekilde karalayabilir...

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 00:53 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 00:46 ----------

    HawkMoonX'in de belirttiği gibi evde mayalanmış yoğurt en iyisidir... Ben yüksek yağ oranından dolayı pek tercih etmesem de en sağlıklısı tabii ki ev yapımı yoğurt'dur.
     
  5. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    -sanki yoğurtta su oarnı % 15 e düşüyor gibi gibi bi hava mı esiyor?!...su oranı azaltmak tabi ki önemlidir ,besinleri koruma açısından ...amaaaa, yoğurtta ne kadar su oranı vardır acaba tahmin edebiliyor musunuz ?!...normal süte yakın ,su oranı vardır,hele evde yapılanlar ...sanayi yoğurtlarında genelde önce pastorize edilir biraz kaynatılır, su oranı biraz düşürülür , % 10-15 civarında ,istenilen kıvam,konsantrasyon lezzet çerçevesinde ...evde yapılan yoğurtlarda ise bu su kaybı çok daha azdır .....yoğurdun türüne göre ne kadar su oranının azldığını ,zaten " süt ve yoğurdun protein ,yağ değerlerini birbirlerine oranlayarak kolayca bulabilirsiniz !..) yoğurdun ,içeriğinde % 15 su oranı ile falan alakası olmayan son durumdur,...sütte ,inek sütünün % 88-90 'ının su olduğu düşünülürse gerekli hesaplamaları rahatca yapabilirsiniz...

    allah allah, su buhar olup geriye % 15 mi kaldı ???!!!...))))) yeni kültür bakteriler bitirmiş olmasınlar sakın?!...)))) )

    ve içine "manupulasyon bakteri kültürü " (yani istenen bakteri kolonileri ) yerleştirilir...yani, süt yeniden ,sıfırdan bozuşmaya tabi tutulur ,ama tabi ki istenen tipteki bakteri kültürleriyle ...yani ,sütün bozuşması istenilen yönde çerçevelendirilir (tad, aroma vb faktörleri de işin içine katılarak) ...kısaca , yoğurt içinde insanların istediği türde bakteri kolonileri içeren bozuşmaya başlamış, bozuşmuş süttür...
    pastorizasyon ve kaynatma işlemiyle , içerdeki bakteriler tamamına yakın yok edilir ...sonra , içine koyacağınız bakteri tipiyle olay formatlanır...eğer ,bakteri kolonisini ,diğer bakteri kolonilerinin oluşmasına izin vermeyecek,geciktirecek tipte olanlardan seçerseniz ,tabi ki tadda vb de değişiklik olmaz ...ph , uzun süreler sabit kalır...

    -burda konacak "bakteri kültürünün " ne olduğu ve süt tozu kullanılıp kullanılmaması,oranı çok önemlidir!...koyacağınız bakteri kültürü özelliklerine göre sütün kıvamını ,ph 'ını vb ayarlayarak ,daha uzun süreler tadının aynı kalıp kalmaması yönünde taviz verirler...


    bununla ilgili olarak "süt konvansiyonun hangi firmaların imzalayıp "hangilerinin imzalamadığına bakarak firma seçimi yapabilirsiniz....örneğin ,bizim evde kullanılan da üretim ve son kullanma tarihi farkı 20 gün (ki en kısa olanlardan sayılabilir ) ...gerçi katı içerik değerlerinden sütten ne kadar az bi değişime uğradığı ortada ama , hiç olmasa "üretim tarihi yazmayan,sadece 1.5- 2 ay kadar sonralara son kullanma tarihi koyanlardan " evladır...

    süt endüstrisinde daha ne dümenler dönüyor , bi takip edebilsek ?!...((

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 11:39 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 11:36 ----------

    yoğurt gibi , bi malzemeyi ,kuru yemiş ile karşılaştırmak?!!!!...((( ne diyelim ki?!...
     
    Bodysoft bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş