Gözlemlediğim kadarıyla şimdiye kadar gerek bu forumda olsun gerekse başka forumlar da olsun süt ve yoğurt üreticileri için bir çok karalama kampanyası yapıldı.
Yoğurdun içine katılan yağ'dan tutunda bilinmedik katkı maddelerine kadar bir yığın şey'in yoğurt ve süt'de bulunduğunu iddia edenler çok isterdim ki bunları bilimsel olarak belgeleriyle ispatlayabilsinler. Ve hepimizin içi rahat etsin... Ama şimdiye kadar sadece konu açıp hatta başka bir konuya "kaynak" yapıp bir şekilde yoğurt ve süt eleştirildi daha da ileri gidip "sakın almayın" demeye kadar iş götürüldü.
Bir gün biri çıkıp bana süt ve yoğurt endüstrisini bir forumda savunur duruma düşeceksin deseydi "hadi git işine" derdim. Çünkü yoğurt ve süt endüstrisi bana oldukça uzak bir sektör, ben bilgisayar sektöründeyim, kaldı ki süt ve yoğurt endüstrisinde çalışan herhangi bir tanıdığım da bulunmamaktadır.
Aslında hiç bir firmayı da savunmuyorum sadece bakanlığın ilgili mevzuatına göre üretim yapan firmaların yağ veya katkı maddelerini kullanamayacaklarını biliyorum. Aksi hareket edene çok ciddi cezalar var ve üretim ruhsatı da iptal edilebilmekte.
Ama şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla her şey laf'da kalmış gözüküyor, şimdi bir bana çıkıp belgeleriyle;
- Şu yoğurdun içerisinde şu yağ bulunmaktadır, işte labaratuvar sonuçları,
ya da,
- Şu yoğurt veya süt'de, şu katkı maddesi bulunmaktadır, işte labaratuvar sonuçları,
diyebilir mi?
Elinde bu tip güvenilir sonuçlar olanın kesinlikle yanındayım, gelin bu firmaları hep birlikte, her platformda teşhir edelim. Satılamaz duruma getirelim.
Ama elde hiçbir güvenilir veri olmadan sadece kulaktan dolmayla yerli veya yabancı bir markayı karalamak, "aman almayın içinde şu var" demek sizce ne kadar doğru?
Geçenlerde TUZ ile ilgili açılmış bir başlık vardı, orada ki konu tuz'dan yoğur'da dönmüş ve bende son mesajda dedim ki ayrı bir başlık açılırsa oradan devam eder, vakit buldukça konuya bende katılırım demiştim.
Ben de herkes kadar neyin içinde ne var bilmek isterim. Elinde güvenilir bilgi olanlar bu bilgileri ayrı bir başlık altında toplarsa daha iyi olur diye düşündüm.
Ama kimse ayrı bir başlık açmadı!
İşte ben açtım, şimdi yoğurt üreticisi firmaların karşısında yer alan ve içinde şu yağ veya şu katkı maddesi var diyenleri ellerinde ki bilgileri ile birlikte bu bölüme davet ediyorum. Güvenilir, sağlam bilgileriniz varsa yanınızdayım, site yönetimi izin verirse hepsini buradan teşhir edelim! Ama marka belirtmek hukuki problem yaratabilir, o açıdan bir markayı karalamadan önce site yönetimi ile bu konuyu görüşmeniz gerekmektedir.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Hürriyet'in sitesinde bu gün yoğurdun neden bozulmadığı ve yağ katılıp, katılmadığı ile ilgili bir haber çıktı, bakın o haberde ne diyor;
Yoğurt neden bozulmuyor?
“Yoğurdu yapan iki tür bakteri vardır. Fermentasyonda spesifik olarak (Streptococcus thermophilus) ve (Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus) simbiyotik kültürleri kullanılır. Yoğurt, en dayanıklı, güvenilir ve besleyici gıdalardan biridir. Süte uygulanan ısı işlemi ile içindeki suyun bir kısmını uzaklaştırıyorsunuz, daha da önemlisi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek bütün mikroorganizmaları öldürüyorsunuz. Arkasından mayalama sıcaklığına kadar ılıtıp 2 tür bakteriyi yüksek sayıda ilave ederek fermentasyona bırakıyorsunuz.
Her bir gr yoğurtta, en az 10 milyon bakteri vardır. Tüketim süresi boyunca, yoğurtta bu bakteri sayısı büyük ölçüde korunuyor. Yoğurt daha sonra buzdolabında muhafaza ediliyor. Bu koşullarda yapılmış bir ürünün buzdolabında 2-3 hafta kalması çok normal. ABD'de pastörize süt galon ile satılır ve buzdolabında bozulmadan bir hafta hatta 10 gün kalır. Eğer pastörize süt bu kadar süre bozulmadan kalabiliyorsa, çok daha gelişmiş, ısı işlemi görmüş fermente bir ürün neden 2-3 hafta veya daha fazla bozulmadan kalmasın. Bu iddiaların hepsi, desteksiz...
Palm Yağ'ı Katılıyor mu?
“Yoğurt ve süt ürünlerine, süt yağı yerine palm yağı katıldığı” iddialarının hatırlatılması üzerine Prof. Dr. İrfan Erol, şu açıklamada bulundu:
“Zaman zaman bu iddialar bize de geliyor. Yoğurtta bu çok zor. Palm yağını homojen olarak dağıtmak mümkün görünmüyor. Palm yağı yoğurda uygun değil. Yoğurttaki olay spekülatif. Kıvam koyulaştırmak amacıyla, kodeksteki katı madde oranını tutturmak için zaman zaman izin verilmeyen bazı katkı maddeleri ve farklı maddeler kullanılmış olabilir. Bunun önüne geçmek için yoğurt kodeksinde değişiklik yapıldı. Önceden, yoğurtta kuru madde bir kriterdi. Artık buna gerek yok. Normal süt alınıyor suyu uçurularak veya süttozu katılarak bu kıvamı sağlıyorsunuz. Yoğurt yapımında hiç bir şekilde hiç bir maddeyi, katkı maddesini kullanamazsınız.”
Prof. Dr. İrfan Erol
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Başkanı
Kaynak (Bu yazıyı komple okumalısınız)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sonuç olarak;
Yoğurda katkı maddesi katan firmalar elbette ki vardır ama bazı yazılarda şifreli! geçen oldukça büyük firmaların buna geçit vermeyeceğine inanıyorum, aksini bilen varsa hodri meydan! Yanınızdayım
Son düzenleme: 10 Nisan 2011