öncelikle s.a arkadaşlar duyduğuma gore 100 gr yeşil mercimekte 24 gr protein varmış bu beni şaşırttı kimse mercimek değil yumurta süt ve et gibi besinler önermişti :S
Bitkisel kaynaklardan aldıgımız proteinin vucutta kullanılma oranı ıle hayvansal kaynaklardan aldıgımız proteının vucutta kullanılma oranı aynı degıldır.. Bıtkısel kaynaklı proteınlerın yanılmıyorsam yarısı fılan (besıne gore degısır tabı) sındırılıp vucutta kas yapımına yardımcı olabılıyor.. Ama mesela yumurtanın bıyolojık degerı %100, yanı hepsı kullanılır.. Besınlerın bıyolojık degerlerı dıye arastırırsan tum besınler hakkında bılgın olur..
Mercimeği protein için değil idman öncesi komplex karbonhidrat olarak tüketebilirsin glisemik indeksi makarnadan falan daha düşük daha uzun süre enerji verir
Yemeklerin içerisinde ne kadar protein olduğu değil. O proteinin içerisindeki amino asit miktarı önemlidir. Buna proteinlerin biyolojik değeri adı veriliyor. Forumda sabit konu mevcut. Arama yaparsanız hangi besinlerde ki proteinlerin biyolojik değeri nedir görebilirsiniz. Bir nevi ben şöyle hesaplıyorum. Mercimeğin biyolojik değeri %50 ise protein hesabında 24 gram proteini 0,5 ile çarpıp 12 gram almış sayıyorum. Biyolojik değeri %90 olan bir yumurtanın proteinini 24 gram ise 21,6ymış gibi hesap ediyorum. (Karşılaştırma açısından). Şunu da belirtmek isterim. Mercimekte protein var diye yatmadan yerseniz facia olur. Çünkü mercimek kalorisi yüksek kompleks karbonhidratlar arasındadır.
Olay sindirilme miktarı... PROTEİN KAYNAKLARI VE KALİTESİ Dışardan aldığımız proteinleri hayvansal ve bitkisel kaynaklı yiyeceklerden elde ederiz. Bu besinlerdeki proteinlerin kalite, çeşit ve miktarları birbirlerinden farklıdır. Sindirilebilirlik açısından en uygun olanı yumurta, et, süt ve benzeri hayvansal kaynaklı yiyeceklerden elde ettiklerimizdir. Bu besinlerdeki proteinin % 91 - 100'ü, tahıl ürünlerindeki proteinin % 79 - 90'ı, kurubaklagillerden elde edilen proteinin ise % 69 - 90'ı sindirilir. Kullanılabilirlik açısından tavuk yumurtası örnek proteindir, % 98'i vücut tarafından kullanılır. Et, balık, süt ve bunların türevlerinden elde edilen protein ise iyi kalitede protein kabul edilir. % 75 - 80'i vücut proteinine dönüşür. Hayvansal kaynaklı proteinler elzem amino asitler açısından yeterli düzeydedir. Düşük kalite protein diye sınıflandırdığımız bitkisel kaynaklı proteinlerde bazı elzem amino asitler yetersiz bulunmakta ve sindirimleri de güç olmaktadır. Bitkisel kaynaklı proteinlerin % 40'ı kullanılabilmektedir. Yumurta albümini ve kazein gibi yüksek kaliteli protein alımı halinde, alınan amino asitler büyük oranda protein sentezinde kullanılmaktadır. Karışık bir diyetle alınan proteinlerden elde edilen amino asitlerin büyük bir bölümü enerji temininde kullanılarak yıkıma uğramaktadır. Küçük bir bölüm ise protein sentezinde kullanılmaktadır. Hayvansal kaynaklı proteinler içerdikleri doymuş yağ ve kolesterol nedeni ile aşırı tüketildiğinde insanlarda kalp - damar hastalıklarına neden olabilirler. Bitkisel kaynaklı proteinlere göre ekonomik yönden de pahalıdırlar. Bitkisel kaynaklı yiyecekleri birbirleri ile karıştırarak yediğimizde besinlerin birinde sınırlı olan elzem amino asidi diğer besinden karşılayabiliriz. Tahıllarla kurubaklagillerin veya süt türevlerinin birlikte yenmesi, elzem amino asitlerin yeterince tüketilmesi açısından daha yararlıdır. Etin fazla tüketimi yüklenmelerde kan asidozunun artmasına, sonuçta yorgunluğa neden olmaktadır. Sütün alkalizan etkisi nedeniyle süt proteini kullanımında bu olasılık daha düşüktür.
En basiti şu Et yiyen bir insanmı daha güçlü olur ot yiyen bir insanmı ? Tabiki et,hayvansal proteinle bitkisel protein karşılaştırılamaz bile tabiki bitkisel proteinde gereklidir tüketilmelidir ama hayvansal proteine kesinlikle ve kesinlikle denk olamaz.saygılar.
Mantıksız olmaz fakat mesela bir tabak mercimek 100 gr diyelim 24 gr bitkisel protein içeriyorsa %50 si kaslara fayda sağlar 12 gr yapar bunun yerine 2 tabak (veya 200 gr) mercimek yiyerek 24 gr protein alabilirsin..
şöyle düşünelim şimdiye kadar anlatılmak istenenlerin bi özeti olsun açık anlaşılır bi şekilde yazıyorum: mesela: 100 gram tavuk göğsünde 31 gram protein 100 gram yeşil mercimekte ise 25 gram protein var bizim vücudumuzdaki kas grupları her proteinin her gramını kasa çevirebilseydi ortalıkta tonluk vücutcular kol gezerdi ama böyle bir olay yok malesef kaslarımız belli başlı aminoasitleri kullanıp gelişiyor (hormon işini olaya katmadan anlatıyorum).Bu aminoasitler hayvansal gıdalarda daha ÇOK bulunduğu için tercih ediliyor mesela tavuk göğsünden aldığın 31 gram proteinin 10 gramı kasa çevriliyor diyelim (rasgele rakamlar veriyorum örnek için) yani 1/3 ini kasa çeviriyor. ama mercimekten aldığı proteinin ise 25 gramda 5 ini çeviriyor yani 1/5 i kas oluyor.[1/3>1/5] E bu durumda hayvansal proteinler kasların ihtiyacı olan amino asitleri daha fazla barındırıyor ve bu yüzden tercih ediliyor olayın kısaca özeti bu yani vejeteryanlar kas yapamaz gibi bi anlayış YOK sadece bitkisel proteinden kaslarının ihtiyacını karşılamak içni daha fazla almak gerekiyor hayvansal proteine oranla.
Günümüzde hemen her bitkinin genleriyle oynanıyor. soya bitkisinin genleriyle en fazla oynanmış olan yiyecek olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle soya ve soya kullanılarak elde edilen yan ürünlerinden uzak durmaya çalışmakta fayda var. Tabiki bu kişiden kişiye değişir ancak ben öncelikli olarak sağlık için spor düşüncesini benimseyenlerdenim. Bu arada spor yaparken vucüdun hacim kazanması işin bonus kısmı
ne yani yediğimiz tavuk,yumurta ve etler doğal mı diyorsun yani en az soya kadar tehlikeli hayvansal ürünlerde yani seçme imkanın yok sağlıksız da olsa yiyeceksin. (malesef :S )
En kaslı hayvanların otçul hayvanlar olması, evet etçilleri daha güçlü yapıyor. Aslanı yerden yere vurabilen orangutan, bir otçuldur. Gergedan, fil, boğa.
Sorum şu, mercimek pişirilince içindeki protein daha da düşüyormuş. Şimdi spor sonrası eve geldim ben 100 gr mercimeği hart hurt pişmeden yesem bana katkısı olur mu?
o Mantıkla gidiceksek Eğer , Dinazor , Balina bunların ikisi daha cüsseli ve etobur. Şuan saçma bir muhabbetin açıldıgının farkındayım fakat o mantık çok saçma.
bütün arkadaşlar yorum yapmış ama hiç araştırma yapmamış yeşil mercimeğin besin değerlerini bir inceleyin görürsünüz bana özellikle kas yapmak için yeşil mercimek önerildi direk kasa gidiyor denildi sabah akşam 5 er yumurta sarısı hariç(sebebi sarısı karaciğerde yağlanmaya neden oluyormuş) her gün yüksek miktarda yumurta ve et yiyemiyoruz insanın midesi bulanıyor ama yeşil mercimek öyle değil ....birde yüksek enerji veriyor vücudu tok tutuyor hem et gibi pahalı da değil.......