Yağsız Beslenmenin Zararları

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve alexcan1905 tarafından 15 Temmuz 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 9 üye.
  1. alexcan1905
    Online

    alexcan1905 Guest

    Arkadaşlar budurumda biz fitness yaparken yağsız beslenmeye çalışıyoruz acaba hatamı yapıyoruz?Birde bir arkadaşımdan duydum oda fitness yapıyor yağsız beslendiği zaman kabızlık sorunu yaşıyormuş.Nasıl önlem alabilir?Şimdiden teşekkür ederim.



    Yağsız beslenmenin zararı


    “Yağsız yemek”, hatta “sıfır yağlı” beslenmek doğru bir şey zannediliyor. Oysa bu, beslenme hatalarının en önemlilerinden biridir. Sağlığımız için son derece önemli olan yağları fazla miktarda kazanmamız zararlı olabilir ama onları eksik kazandığınız zaman da bazı problemler ortaya çıkabiliyor.

    [​IMG]

    Burada önemli olan, aşırısından kaçınmak ve zararlı yağlar yerine zararsız ya da faydalı olma ihtimali yüksek olan yağları kullanmaktır. Mesela doymuş yağları, yani tereyağı, tam yağlı süt, peynir, yoğurt, ayranı, yağlı sığır etini, kanatlı hayvanların derilerini azalttığınız zaman sağlığınız için önemli bir adım atmış olursunuz. Bitkisel yağları seçerken de zeytinyağı ağırlıklı bir seçim yapabilirsiniz.

    Omega-3 zengini balığı daha fazla yer, omega-3 yüklü ceviz, öğütülmüş keten tohumu, fındık, semizotu ve yumurtaya beslenme planınızda sık sık yer verirseniz de iyi bir iş yapmış olursunuz. Yani sorun sadece yağları azaltmakla bitmiyor, “iyi-kötü yağ” kavramını bilmek de önemli.

    İYİ KOLESTEROLÜ AZALTIR

    Önemli bir nokta da şu: Beslenmenizdeki yağ miktarını azaltmanız, genellikle daha fazla karbonhidrat yemeniz anlamına geliyor. Az yağlı yemek iddiasında olanlar farkına varmadan daha çok beyaz pirinç, unlu besin, şeker ve nişastalı besinler yemeğe başlıyor.

    Özellikle doymuş yağları azaltıp yerine karbonhidratları koyduğunuz zaman, ne kilonuz ne de toplam kolesterol düzeyiniz zannettiğiniz kadar azalıyor. Azalsa bile arzu edilen hedefe varılamıyor. Ayrıca yağları azaltıp karbonhidrat ağırlıklı bir beslenmeye geçmek önce trigliseridi yükseltiyor, bir süre sonra da iyi kolesterol HDL’yi düşürüyor.

    KİLO ALMAYI KOLAYLAŞTIRIR

    Ayrıca yağı azalttığınız için doymuyorsunuz. Bu durumda daha fazla yiyip kilo almaya başlıyorsunuz. Bir başka önemli nokta da fark edilmeden yoğunlaştırılan karbonhidrat kazanımı pankreasınıza insülin üretmesi için baskı yapmaya başlıyor. Bu baskı hem kilo almanızı kolaylaştırıyor hem de insülin direncine yol açarak bir süre sonra şeker hastalığına sebep olabiliyor.

    Amerika, obezite ile savaşa başlarken yağ tüketiminde ciddi sınırlamalar yaptı. Amerikan halkı 20 yıl öncesine oranla yüzde 5-10 daha az yağ tüketiyor. Ama obezite sorunu gerileyeceği yerde patlama yaptı. Çünkü azalan yağ tüketiminin yerini şekerli meşrubatlar, unu, yağı bol atıştırmalıklar aldı.

    NE YAPMALI?

    Benim tavsiyem, günlük enerji ihtiyacınızın en fazla 1/3’ini yağlardan kazanmanız, bu miktarı 1/5’in altına da düşürmemeniz.

    Eğer yağlar nedeniyle oluşabilecek bir sağlık zararından korunmak istiyorsanız, doymuş yağ yerine (tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, tam yağlı etler, süt ve süt ürünleri) doymamış yağları (bitkisel yağlar: ayçiçeği yağı gibi) ve özellikle de tekli doymamış yağları (zeytinyağı) kullanmanız.

    Bir kez daha hatırlatayım: Yağlardan tamamıyla uzak bir beslenme planı yapmaya kalkarsanız sağlığınızı iyileştirmez, tersine kötüleştirirsiniz. Özellikle bazı yağların (omega-3, tekli doymamış yağlar) bedeniniz için ilaç değerinde olduğunu, yağda eriyen vitaminleri (A, D, E, K) sadece yağlarla birlikte kazanabileceğinizi unutmayın.

    Kolay çözümler

    Amacınız, vücudunuza gereği kadar yağ kazandırmak ama ihtiyacınızdan fazla yağın daha çok kilo, daha hızlı sertleşen damarlar olduğunu unutmamak olmalıdır.

    Kötü yağların yerine iyi yağları geçirmeye odaklanmalısınız. Bunun için kurabiye, börek, poğaça pişirirken margarin yerine sağlıklı sıvı yağlar kullanabilirsiniz. Tam yağlı etler yerine yağsız etler tercih edebilirsiniz.

    Tereyağı ile yemek pişirmeyi seyrek başvurulan bir ağız tadı haline getirip zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme planı yapabilirsiniz. Margarin kullanırken trans yağlardan arındırılmışları tercih edebilirsiniz.

    Mangalda et közlerken yağlı kısımlarını ayırabilir, zararlı yağların kullanılması ihtimali yüksek olan fast food’lardan uzak durabilirsiniz. Kısacası sağlıklı yağlarla beslenme konusunda alabileceğiniz kolay birçok önlem var.

    Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Hürriyet



     
  2. RocKuN
    Offline

    RocKuN Üye

    Katılım:
    10 Haziran 2011
    Mesajlar:
    198
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    38
    Ben 0 Yağ besleniyorum.Evet ilk başladığımda fena kabızlık vardı...
    2 hafta rahat çıkamadım Wc'ye.Ama kabızlığı önleyen yiyecekler içecekler var.Mesela ara öğüne 6-7 tane kuru kayısı koydum haftada 3-4 gün;hem sorunum düzeldi hem 0 yağ yaşamaya devam..
     
  3. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    yağsız beslenmek ,yani "o "yağ almına çalışmak (her ne kadar pratikte , çok zor ise, zira yiyeceklerin çoğunda eser de olsa yağ vardır) aslında oldukca riskli bir olay, hele uzun süreli tutulursa...imun sistemden tutun da ,ısı ayarlama, enerji depo,damar ,kas elastisitesi vb konularında risk mevcut...

    bu nedenle, az da olsa "yağ "alımı gerekli...)

    tabi ki "margarinler out !..."
     
    Bodysoft bunu beğendi.
  4. dishiwelet
    Offline

    dishiwelet Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2009
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    528
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    fitness antrenörü
    Yer:
    antalya
    0 yagla beslenmek sorunlara sebep oluyor yag mutlaka alınmalıdır hem doyum icin hemde vücudumuz icin gereklidir
     
  5. angel9
    Offline

    angel9 Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    164
    Beğenileri:
    23
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    omega 3-6-9 yagları alınmalı saglıklı yaglardan hiçbir zaman vaz geçlmemlidir eskiden ara ögünlerin birinde badem ceviz gibi kuruyemşler kullanrdım şimdi zaman olmadıgı için salatayı zeytn yaglı tüketiorum
     
  6. isooo_94
    Offline

    isooo_94 Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    40
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    18
    ben zeytin yağını kafaya dikip içiyorum bir zararını görmedim :D

    Çiğdemde çok tüketiyorum içindeki yağ zararlımı bilmem

    alexcan1905 avatarında resim ne devresi çıkartamadımda :)
     
  7. gqn
    Offline

    gqn Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2009
    Mesajlar:
    158
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    38
    ben sıfır yağ alıyorum , tavuk , ton balığındaki yağları saymaz isek. kabızlık tabiki ypaıyor. çözüümüde eczaneden aldıgım kabızlık ilacı. çok iyi geliyor.
     
  8. EdgeVII
    Offline

    EdgeVII Üye

    Katılım:
    20 Şubat 2011
    Mesajlar:
    572
    Beğenileri:
    273
    Ödül Puanları:
    73
    45 gündüz yağsız besleniyorum fakat günlük yediğin 150gram light peynir,300gram light yoğurt ve 500gram etten zaten yağ alıyorsun ve yeterli bence,0 yağ gibi bir durum yok
    Kabızlık vs. de hiç yaşamadım gayet rahatım tek sıkıntım patates sıktı :)
     
  9. angel9
    Offline

    angel9 Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    164
    Beğenileri:
    23
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    kabızlık ilacı nasıl bişi gaz oluşumunu önlemek içinmi yoksa müshil tarzı bişimi
     
  10. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    Hata yapıyorsunuz!

    Konu yağ olunca toplumun büyük bir çoğunluğu maalesef büyük bir yanılgı içindedir.

    Belki şaşıracaksınız ama insan metabolizması ve sinir sistemi için en önemli besin maddesi "YAĞ"dır. Oldukça zararlı olan hayvansal yağ'ların bile gelişme çağında ki bireylerden esirgenmemesi gerekmektedir. Yani 20 yaşına kadar (ciddi kilo problemi yoksa) süt/yoğurt gibi besinler normal yağ'lı tüketilebilir/tüketilmelidir.

    Yağ'ın tek şanssızlığı isminin "YAĞ" olmasıdır. :)

    İnsan vücudunun olası açlık tehlikesine karşın veya metabolizma sorunlarından dolayı biriktirdiği ve halk arasında ismine "kilo aldım" adı verilen şişkinliklerin sebebi de yağ'dır. (Yağ tabakası)

    Ama besinlerle alınan yağ'lar ile vücudun üretip depo ettiği yağ'lar arasında en ufak bir benzerlik yoktur. Bunu kesinlikle unutmayın.

    Diğer bir değişle siz bir besin maddesi yolu ile aldığınız yağ'ı vücut direkt yağ olarak depo etmez. Herkes böyle zannettiği için yağ günah keçisi ilan edilmiştir.

    Kilo alıp verme açısından vücut için ne yediğiniz önemli değildir. Önemli olan besinlerin kalori değeridir. Sıfır yağ'da tüketseniz, gün içerisinde ihtiyacınız olan kalori miktarından daha fazla kalori aldığınızda, vücut bu fazla kalorileri mükemmel bir ustalıkla yağ'a çevirip yine depo edecektir. Yağ tüketip tüketmemeniz vücudun kilo alıp verme süreçlerini etkilememektedir.

    Yağ kalori değeri yüksek bir besindir, bazı gıda mühendisi profesörlere göre gün içerisinde almamız gereken kalori miktarının yüzde 30'u yağlardan (Bitkisel Yağ'lar) gelmeldir. Prof. Dr. Mehmet ÖZ'de bir programında yüzde 20 demişti. Kısacası yağ çok önemli bir besin maddesi, vücudunuzu bundan mahrum bırakmayın.

    Tek kural 20'li yaş'lardan sonra hayvansal yağ'ları azaltmalı veya minumuma indirmelisiniz...

    Sonuç olarak sıfır yağ'da tüketseniz aldığınız kalori oranı yüksekse ve gün içinde bunu harcayamazsanız vücut bu fazla kaloriyi yağ'a çevirip yine depo edecektir. Enerjinin (kalori) dışkı ile atılması sözkonusu değildir. :) Doğa kanunu madde 1 : Fazla kalori yağ'a çevrilecek!

    Sıfır yağ ile beslendiğiniz takdirde başta kabızlık olmak üzere bana göre en önemlisi "sinir siteminiz" büyük tahribata uğrayacaktır. Kabızlığı belki ilaç yardımı ile çözebilirsiniz ama sinir sisteminin uğradığı şoku herhangi bir ilaç yardımı ile çözmeniz mümkün değildir.
     
    LastExile ve (silinen üye bunu beğendi.
  11. alexcan1905
    Online

    alexcan1905 Guest

    "isooo_94"Devre MAX232 Devresi...
    Sanırım çok güzel bir konuyu başlattım.Bunun için çok mutluyum."Bodysoft" arkadaşımıza ben katılıyorum.Çok doğru söylüyor.Çünkü organları çevreleyen yapıdada yağ var.
     
  12. angel9
    Offline

    angel9 Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    164
    Beğenileri:
    23
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    gerçekten çok dogru bi yazı yazmışşın
     
  13. Kambala
    Offline

    Kambala Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2010
    Mesajlar:
    71
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    0 yağ ile beslenmek diye bir şey olmaz. Söğüş salata üstüne zeytinyağı, ceviz ve badem tüketmek zorundasın. İster Bulk'da ister Cutting'de olsun bu böyle. Faydalı yağların olmadığı bir diyet sağlıksızdır sen kızartma yağlarından ve trans yağlardan uzak dur yeter.
     

Sayfayı Paylaş