yüksek protein diyetleri güvenlimi?

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve NİKE tarafından 23 Ocak 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    bu spora basladıgımdan beri ağırlık kaldırma ve vucut geliştirme konusunda herkes birşeyler söyler.bunlardan ılk duydugum vucut geliştirmeninin boyu kısa bıraktığı
    ikinciside ağırlık kaldıranların penislerinin ufaldığı,yada su anlamsız söz..creatin steroidmiş dogrumu?
    bu gibi sözler bu sporla bir alakası olmayan insanların yazdıgı ve yazılmıs olan komık ve akıl urunu olmayan seylerdır.bu gibi seyler proteın alımı ıle alakalı olarakta yazılmıstır.bu yazılanlar bazı insanları etkisi altında bırakır,ve yuksek proteın dıetlerının saglıksız oldugunu savunurlar.
    bu beslenmenın karaciğer rahatsızlıkları ,böbrek rahatsızlıkları , kalp rahatsızlıgı yaptıgını veya osteoporoza sebep oldugunu soyleyıp dururlar.
    amerıkan kalp saglıgı bırlıgı beslenme komıtesı 2001 yılında yuksek proteınle beslenenlerın potansıyel böbrek,kemık ,kardıyak(kalp ıle ılgılı)ve karaciğer anomalılerı yasıyacagını belırten yazılar yayınladılar.ne yazıkkı bu bırlık cok kucuk arastırmalar sonucu bu yazıları yazmıstır.

    iddia 1 ,böbrekler:
    böbrekler karmasık bır sıstemle nitrojenı süzerler.bu özelliğinden dolayıda bazıları yuksek nıtrojen sevıyelerının,buna baglı proteın alımının böbreklerı strese soktugunu .ve ek olarakta narın yapıda olan böbreklerın bu stresı kaldıramayıp böbrek yetersızllıgı hastalıgına neden oldugunu savunurlar.
    vucut gelıstırmecıler ve atletler uzerınde yapılan calısmalarda .sporculara kg basına 2.8 gr proteın verıldı .buna baglı olarak herhangı bobrek rahatsızlıgına neden olacak bır bulguya rastlanmadı.dusuk proteın dıetı yapılan kısılerdede bu dıetın böbrek rahatsılıgına son verdıgı ve hastalıgın gelısımını durdurdugu sonucu ortaya cıkmadı.

    iddia 2 ,karaciğer:

    yuksek proteın alımının karacıgere rahatsızlık verme gıbı bır sonucu kesınlıkle yoktur.proteın karacıger dokularının kendısını yenılemesını saglayan metıonın maddesını ıcerır.bu madde karacıgere yerlesmeye calısan yag asıdı hucrelerını buradan soker atar.
    amıno asıt ıse karacıgerın ana yakıtlarından besınlerınden bırıdır.ek olarak alkol e baglı karacıger rahatsızlıkları yasayanlara.agır karaciğer (olumcul derece) sorunu olanlara tavsıye edılen lerın basında da bcaa gelmektedır.bcaa karaciğer dokularını onarır ve daha ıyı gorev yapmalarını saglar.

    iddia 3 ,kemikler:

    bır baska iddiada yuksek proteın alımının kalsıyum atılımı yaptıgıdır.ve osteoporoza sebep oldugudur.bu ve buna benzer yuksek proteıne baglı zarar yazıları .cok fazla arastırılmadan ortaya atılmaktadır.yaslılar uzerınde yapılan arastırmalarda yuksek proteın alımının kas ve iskelet sistemlerınde kalsıyum atılımına sebep olmadıgını gostermıstır.hatta bazı epıdomolojık arastırmalarda yuksek proteın alımının kemıktekı mıneral oranı arasında dogru bır orantı oldugu gorulmustur. dusuk proteın alanların ıse kemıklerınde zayıflılar ve zararlı etkıler oldugu gorulmustur.
    dusuk proteın aln larda ıse kemıklerınde calsiyum yogulugunun daha az oldugu gorulmustur.

    iddia 4 ,kalp rahatsızlıgı

    yuksek proteın dıetı kalp rahatsızlıklarına negatif etkı yapmamaktadır.bununla alakalı bılımsel bır sonuc yoktur.gercekte olan ıse yuksek proteın dıyetının kalp rahatsızlıklarını onledıgı seklındedır.en son yapılan arastırmalarda yuksek karbonhıdrat dıetlerını uygulayanların bunu yuksek proteın dıetlerıyle degıstırdıklerınde ischaemıc kalp rahatsızlıgını onledıgı gorulmustur.
    (ischaemıc:yag hucrelerının koroner kalp damarları ceperlerıne yapısmasıdır.bunla beraber bu yag hucrelerı kalp kaslarınada sırayet edıp kalp kasına besın ve oksıjen gıtmemesı sonucu olusan rahatsızlık buda kalp krızıne sebep olur)
    karbonhıdrat dıetlerıyle karsılastırıldıgında proteın dıetının kandakı yag oranını dusurdugu ,hdl oranını artırdıgı gorulmustur.karbonhıdrat ve yagın metabolızma tarafından ıslenmesıyle ortaya serbest radıkaller cıkar bu proteın dıetınde cıkan serbest radıkallerden daha fazla bır orandadır.buda kalp rahatsızlıgının ana sebeblerınden bırıdır.

    diabet ve kılo kaybı:
    yuksek proteın dıetı ,obezıte ve dıabet hastalarının bu hastalıklarla savasması konusunda yenı bır anahtardır.
    son yapılan arastırmalarda eskıden hastalara saglıklı dıye verılen 15:55:30 dıetının (proteın :karbonhıdrat:yag)yerıne 30:40:30 oranının daha ıyı bır sonuc verdıgı ortaya cıkmıstır. kandakı glıkoz dengesı ,insulın hassasıyetı ve glıkoz oranını kontrol altında tutmakta daha olumlu sonuc vermıstır hem normal insanlarda hemde tıp2 dıabet hastalarında.
    yuksek proteın dıetı yapan ınsanlarda daha fazla kas dokusu olustugu yagların azaldıgı gorulmustur,(yuksek karbonhıdrat dıetı yapanlara gore)
    yuksek proteın dusuk karbonhıdrat dıetının daha etkılı kılo verme dıetı oldugu acıklanmıstır..

    sonuc...

    siz yuksek proteınınızı almaya devam edın..proteın dıetı zararlı dıyenler .su ortada olan sonuclara baksınlar.üç tane oldurucu neden olan dıabet.obezıte ve kalp rahatsızlıklarını bu diet engellıyor.
    belkı amerikan saglık bırlıgı .yuksek proteın dıetıne rest ceker yoksayar yaptıgı ufak arastırmaları acıklar.siz bakmayın anlatılanlara arkanıza yaslanın ve proteın öğününüzün tadını cıkarın

    saygılar..
    cevıren :nıke

    yazan: layne norton
    referanslar:

    1. [*]Poortmans JR, Dellalieux O. Do regular high-protein diets have potential health risks on kidney function in athletes? Int J Sports Nutr 2000;10:28-38.
      [*]Walser M. Effects of protein intake on renal function and on the development of renal disease. In: The Role of Protein and Amino Acids in Sustaining and Enhancing Performance. Committee on Military Nutrition Research, Institute of Medicine. Washington, DC: National Academies Press, 1999, pp. 137-154.
      [*]Klahr S, Levey AS, Beck GJ et al. The effects of dietary protein restriction and blood-pressure control on the progression of chronic renal failure. N Engl J Med 1994;330:877-884.
      [*]Navder KP, Lieber CS. Nutrition and alcoholism. In: Bronner, F. ed. Nutritional Aspects and Clinical Management of ChronicDisorders and Diseases. Boca Raton, FL: CRC Press, 2003, pp. 307-320.
      [*]Mendellhall C, Moritz T, Roselle GA et al. A study of oral nutrition support with oxadrolone in malnourished patients with alcoholic hepatitis: results of a Department of Veterans Affairs Cooperative Study. Hepatology 1993;17:564-576.
      [*]Suzuki K, Kato A, Iwai M. Branched-chain amino acid treatment in patients with liver cirrhosis. Hepatol Res. 2004 Dec;30S:25-29.
      [*]Ginty F. Dietary protein and bone health. Proc Nutr Soc 2003;62:867-76.
      [*]Dawson-Hughes B, Harris SS, Rasmussen H et al. Effect of dietary protein supplements on calcium excretion in healthy older men and women. J Clin Endocrinol Metab 2004;89:1169-73.
      [*]Geinoz G, Rapin CH, Rizzoli R et al. Relationship between bone mineral density and dietary intakes in the elderly. Osteoporos Int 1993;3:242-8.
      [*]Cooper C, Atkinson EJ, Hensrud DD et al. Dietary protein intake and bone mass in women. Calcif Tissue Int 1996;58:320-325.
      [*]Kerstetter JE, Svastislee C, Caseria D et al. A threshold for low-protein-diet-induced elevations in parathyroid hormone. Am J Clin Nutr 2000;72:168-173.
      [*]Hu FB, Stampfer MJ, Manson JA et al. Dietary protein and risk of ischemic heart disease in women. Am J Clin Nutr 1999;70:221-227.
      [*]Layman DK, Boileau RA, Erickson DJ, Painter JE, Shiue H, Sather C, Christou DD. A reduced ratio of dietary carbohydrate to protein improves body composition and blood lipid profiles during weight loss in adult women. J Nutr. 2003 Feb;133(2):411-7.
      [*]Mohanty P, Ghanim H, Hamouda W et al. Both lipid and protein intake stimulates increased generation of reactive oxygen species by polymorphonuclear leukocytes and mononuclear cells. Am J Clin Nutr 2002;75:767-772.
      [*]Paolisso G, Esposito R, D'Alessio MA, Barbieri M. Primary and secondary prevention of atherosclerosis: is there a role for antioxidants? Diabetes Metab. 1999 Sep;25(4):298-306.
      [*]Layman DK, Baum JI. Dietary protein impact on glycemic control during weight loss. J Nutr. 2004 Apr;134(4):968S-73S.
      [*]Layman DK. Protein Quantity and Quality at Levels above the RDA Improves Adult Weight Loss. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):631S-6S.
      [*]Hill AJ, Blundell JE. Composition of the action of macronutrients on the expression of appetite in lean and obese human subjects. Ann N Y Acad Sci. 1990;580:529-31
      [*]Stubbs RJ, van Wyk MC, Johnstone AM, Barbron CG. Breakfasts high in protein, fat or carbohydrate: effect on within-day appetite and energy balance. Eur J Clin Nutr 1996;50:409-17
     
    sohbetseli, Rpac, amexes ve diğer 11 kişi bunu beğendi.
  2. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    benımde bırkac ılave etmek ıstedıgım bır sey var.proteınle beslenen arkadasların .ve bu dıetı yapanların .gunde mutlaka 3 lıtre cıvarında su ıcmelerı gerekır.b vıtamını kullanmalıdırlar.ve en önemlısı
    bu beslendıgımız proteın kaynaklarının temız olmasıdır.
    yanı yagsız et.tavuk gogsu,hındı gogsu derisiz.haslanmıs veya cıg yumurta gıbı.
    esas sorun bu dıetle beslenırken .proteını kalıtesız almaktır.yaglı etler .sosıs salam sucuk gıbı ıslenmıs besınler.esas sorunu cıkaran ana nedenlerdır.
    saygılar..
     
    castorpollux ve FREELEO bunu beğendi.
  3. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    bu işler öyledir...
    sosis, salam, sucuk yer, kola içer üstüne birde sigara yakar, sonra kullanmış olduğumuz supplementlerin sağlıksız olduklarını iddia eder.(çevrenizde mutlaka böyle bir tip vardır :D olmalı :badgrin:)
     

Sayfayı Paylaş