Whey Ama Nasıl ?

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve Kauss tarafından 23 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Kauss
    Offline

    Kauss Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.658
    Beğenileri:
    1.421
    Ödül Puanları:
    123
    Ağırlık çalışmasından önce doğru besine ihtiyacınız vardır. İşte spor salonuna gitmeden önce nelerin midenize inmesi gerektiğine dair küçük bilgiler.

    Şimdiye kadar M&F'in antrenman öncesi standart öğününü duymuş olmalısınız: Antrenmandan önceki 30 dakka içerisinde 20 gram hızlı sindirilen protein ( örneğin: whey ) ve 20-40 gram yavaş sindirilen karbonhidrat tüketmeniz gerekmektedir. Acaba neden hızlı proteinle yavaş karbonhidrat dediğinizi duyar gibiyiz. İşte cevabı.

    Alacağınız proteinde ki amino asitlerin en kısa sürede kanınıza karışması gerekir ancak bu şekilde enerji olarak kullanılması ve kas kaybının da önlenmesi mümkün olur. Whey protein tozu gibi bir protein kaynağı bu noktada ihtiyacınızı karşılamak için yeterlidir.

    Diğer taraftan yavaş sindirilen karbonhidrata da ihtiyacınız vardır çünkü onların da kana ( glikoz şeklinde ) yavaş ve sürekli olarak karışması gerekir. Eğer karbonhidrat kanınıza çok hızlı karışırsa insülin seviyesi fırlar ve bu da yağ yakımını durdurarak hızla kanınızda ki tüm glikozu temizler ve siz de daha antrenman bitmeden yorgunluktan bitmiş olursunuz. Ama eğer karbonhidrat yavaş ve sürekli olarak sindirilirse insülin seviyesi hızla artmaz, böylece hem bolca yağ yakar hemde tüm antrenman boyunca enerjinizden bir şey kaybetmezsiniz.

    Bu durum National Taiwan College of Physical Education'da sporcular üzerinde yapılan bir araştırmada da ortaya konmuştur. İki grup erkek koşucu yavaş sindirilen karbonhidrat ( Kellogg's tahıllı gevrek, yağsız süt, şeftali,elma ve elma suyu) ve hızlı sindirilen ( Kellogg's Corn Flakes, yağsız süt, beyaz ekmek, reçel,glikoz içeceği ve su ) tükettikten üç saat sonra koşu bandı üzerinde tümüyle yorulana kadar koşmuşlardır. Araştırmacılar antrenmandan önce yavaş sindirilen karbonhidrat tüketen sporcuların hızlı sindirilen karbonhidrat tüketenlere kıyasla sekiz dakika daha fazla koşabildiklerini görmüşlerdir. Araştırmacıların bildirdiğine göre bunun temel nedeni yavaş sindirilen karbonhidrat tüketen sporcuların hızlı sindirilen karbonhidrat tüketene kıyasla egzersiz esnasında daha fazla yağı yakıt olarak kullanmış olmalarıdır.

    Antrenmandan önce doğru karbonhidratı tüketmeye dikkat edin. Uygun, yavaş sindirilen karbonhidrat olarak meyvelerin büyük bölümü ( elma, portakal, armut, yaban mersini gibi ), doğal meyve suları ( elma ve portakal suyu )tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, buğday tohumu ve kepekli makarna tüketebilirsiniz. Bu karbonhidratlar sayesinde egzersiz sırasında hem yağ yakmaya hem de enerji seviyenizi en üst noktada tutmaya devam edebilirsiniz.

    Yazı: Dr. Tabatha Elliot
    Kaynak: M&F Nisan 2011
     
    themertyildiz, thetramp ve diez bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş