Ben konserve balık tüketmiyorum Kendim hafta sonu çıkıp tutuyorum yiyorum daha lezzetli oluyor hemde değişiklik oluyor bana da
Protein oranı en yüksek baliklardan biri ton balığı ton balığı tutma imkanım olsa bende çıkarım balığa
Bütün balık çeşitlerinde protein oranları yüksektir ancak küçük ve kılçığı bol balıklardan yeteri kadar bol protein almak için daha fazla tüketmeniz gerekir. Ton balıkları ise kılçıksız ve "
bütün et" şeklinde ambalajlandıkları için
protein oranları daha yüksek gözükür.
Ama asıl önemli olan balık'da ki protein oranı değildir!
Ton veya diğer balıklar olsun asıl tüketilme nedeni
Omega-3 için olmalıdır. Balık'da ki en önemli madde protein değil
Omega-3'tür. Protein için çok güçlü alternatiflerimiz var ama kaliteli Omega-3 için balığa muhtacız! Tabii bir şartla!
Kıyıya yakın sandal da tutulan balıklar Omega-3 açısından fakirdir! Hatta hiç yoktur! Omega-3 soğuk su balıklarında ve çok derinlerde yaşayan balıklara özgü bir yağ asididir.
Su ne kadar soğuksa balık da o kadar fazla Omega-3 sentezleyecektir. Dolayısıyla piyasa da satılan ton balıklarında ki Omega-3, sandalla açılıp tututal balıklarda ki Omega-3'ten kat kat üstündür. Ama konserve işlemi sırasında onun da canına okumaktalar!
Olta ile tutulan balıklarda ki ağır metal ve kirlilik oranı çok daha yüksektir ve çok ciddi bir risktir. Derisinde bile toksik madde vardır; bir önce ki sayfa da bazı bilgiler
vermiştim.
Dolayısıyla balık güçlü ve ucuz bir protein kaynağıdır (et'e alternatif) ama asıl Omega-3 açısından önemli bir besindir. Omega-3'ün kas sistemi, beyin, sinir sistemi ve hücre gelişimi (VG yapanlar için önemli) ayrı bir yeri vardır. Maddi açıdan sorunu olmayan kişiler soğuk su balığından üretilmiş ve çok pahalı olan Omega-3 kapsülleri kullanırlar ve tüm riskleri elerler.
Eczanelerde satılan tüm Omega-3 kapsülleri gerçek Omega-3 değildir!
Sağlıcakla kalın...
.
.