Vitamin Kullanımı Hakkında

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve hsd tarafından 15 Eylül 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. hsd
    Offline

    hsd Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2005
    Mesajlar:
    2.584
    Beğenileri:
    306
    Ödül Puanları:
    93
    Vitamin Kullanımı Hakkında istediğimiz bilgileri bu başlıkta toplayalım arkadaşlar vitaminin hayatımızdaki yeri büyük bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim

    Vitaminler hakkında her şey

    İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aykan Canberk, vitaminler konusunda yapılan yanlışlara dikkat çekip merak edilen soruları yanıtladı:

    Antibiyotik tedavisinde mutlaka vitamin alınmalı mıdır?

    Antibiyotik tedavisinden bağırsaktaki yararlı bakteriler de etkilenir. Buna bağlı olarak pamukçuk gibi mantar hastalıkları, ishal, hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkar. Bu nedenle antibiyotik tedavisinde özellikle B kompleks vitamini almak yararlıdır.

    Vitaminler günün her saatinde alınır mı?

    Bazı vitaminler örneğin; E vitamini geceleri, C vitamini yemek sonrasında alınmalıdır. Çünkü E vitamini gündüz alındığında vücut onu enerji sağlamak amacıyla kullanır. Metabolizmanın yavaşladığı, enerji tüketiminin en az düzeye indiği gece saatleri yatmadan önce alındığında ise E vitamininin diğer fonksiyonları yani yapıcı özellikleri ortaya çıkar. Vücuda daha yararlı olur. C vitamini asit yapıda olduğundan aç karnına alındığında midede tahriş yapabilir. Diğer vitaminler günün her saatinde alınabilir.

    Vitamin eksikliği hastalıklara mı yol açıyor?

    A vitamini eksikliği gece körlüğü, saçta dökülme, ciltte ekzemaya benzeyen rahatsızlıklar ve infeksiyona eğilim yapar. C vitamini eksikliği diş etlerinde kanamaya ve infeksiyona yol açarken, B vitamini eksikliği sinir ucu iltihabına ve karaciğerde yağlanmaya yol açar. D vitamini eksikliği ise kadınlarda kemik erimesi hastalığının hızlanmasına, kemiklerde yumuşamaya ve eğriliklere neden olur. E vitamini eksikliği damar sertliğinin hızlanmasına, yağ metabolizmasının bozulmasına, kadınların düşük yapmasına, erken yaşlanmaya, K vitamini eksikliği de burun kanamalarına ve cilt altında morarmaların oluşmasına zemin hazırlar.

    Aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmek zararlı mıdır?

    Doktor önerdikten sonra aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmenin zararı yoktur. Örneğin damar sertliği olanlara E ve C vitamini bir arada verilir. İki hapın bir arada içilmesi hastalığın tedavisindeki başarıyı artırır.

    Vitamin eksikliği nasıl belli olur?

    Sık sık grip, anjin, bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmak, böbrek taşı düşürmek, dişeti kanaması, kadınların düşük yapması, burun kanaması, tırnak kırılması ve saç dökülmesi vitamin eksikliğinin belirtileridir.

    Aşırı vitamin almak zararlı mıdır?

    Fazla miktarda A vitamini almak karaciğerde yağlanmaya ve kilo alımının hızlanmasına neden olur. C vitamini fazlalığı mideyi tahriş etmenin yanında var olan gastrit şikayetlerinin de artmasına yol açar. E vitamini fazlalığında zarar yoktur. K vitaminin fazlalığı ise kanın pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Bu nedenle vitaminleri doktor kontrolünden geçerek vücuttaki eksiklikler doğrultusunda kullanmak gerekir.

    E vitamini gerçekten yaşlanmayı geciktiriyor mu?

    E vitamini hücrelerin serbest oksijen radikallerinin birikmesini engeller. Hücre oksijenini artırır ve yıpranmasını önler. Daha sağlıklı ve dayanıklı hücre oluşumuna neden olur.

    Besinlerle alınan vitaminler yeterli mi?

    Bazı hallerde yediklerimizin vitamin değeri yetmeyebilir. Özellikle E vitamini için bu doğrudur. Çünkü vücudun günlük E vitamini gereksinimi 400 miligramdır. Bunu alabilmek için 5-6 kilo pirinç, arpa veya mercimek yemek gerekir. Bu yapılamayacağına göre her gün takviye olarak E vitamini almak yararlıdır. Dengeli beslenme ile diğer vitaminler meyve ve sebzelerden karşılanabilir.

    Hamilelikte vitamin almak zararlı mıdır?

    Hamileler vitamin gereksinimlerini bolca meyve ve sebze yiyerek gidermelidir. Ancak doktor önerdikten sonra B, C ve E vitamini alabilirler. Özellikle A vitaminini gelişigüzel almaktan kaçınmak gerekir.

    Vitaminler cinsel gücü artırır mı?

    Vitaminlerin metabolizmayı desteklemesi ve vücudun işlevlerini artırması açısından olumlu etkileri vardır. Ama şu ana kadar cinsel gücü artırdığına dair bir bilgi yok.

    Tırnaktaki kırılma, beyazlama vitamin eksikliğinin belirtisi mi?

    Evet. A vitamini eksikliği tırnaklarda kırılma, şekil bozuklukları,çizgiler ve beyaz lekelerle kendini belli eder.
     
    denizderin bunu beğendi.
  2. Desperate81
    Offline

    Desperate81 Yeni Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2008
    Mesajlar:
    346
    Beğenileri:
    60
    Ödül Puanları:
    0
    Elimde Apikobal adlı B vitamini tableti var.B1 B6 ve B12 iceriyor.Bunu nasıl kullanmalı zira karacigere yukleniyoruz bu konuda endiselerim var
     
  3. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    b vitaminleri karaciğeri değil böbreklere zararlıdır.
     

Sayfayı Paylaş