Vejeteryan bakış açısıyla Protein

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve txen10 tarafından 28 Kasım 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. txen10
    Offline

    txen10 Yeni Üye

    Katılım:
    30 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    158
    Beğenileri:
    38
    Ödül Puanları:
    0
    nette demin böyle bir yazı buldum bildiklerimze belki biraz ters :)

    ''hakkındaçok fazla endişe oluşmuştur.Akılda tutulması gereken iki önemli gerçek bulunmaktadır. 1-çok fazla protein almak sağlıklı değildir ve Amerikalılar çok fazla protein almaktadırlar!Yeni saç,kan hücresi ve hormon yapımı için gerekli olan günlük protein miktarı 20-40 gramdır (yaklaşık olarak 10 peni ağırlığında).Belirlenen günlük ortalama ihtiyaç miktarları (RDA) genelde tam olarak alımı sağlayabilmek için metabolizmanın ihtiyaçlarından biraz daha yüksek bir oranda belirlenmiştir.Etteki konsantre protein miktarı sebebiyle et ağırlıklı Amerikan tipi beslenmede pek çok kişi günde yaklaşık 90-120 gram protein almaktadırlar ki bu da 40 peninin ağırlığına eşittir. Bu derecede yüksek protein alımı böbreklerdeki filtrelerdetıkanma yaratarak böbrekleri zedeler. Bu da böbrek yetmezliğ i ve osteoporoza yol açabilir. Et ağırlıklı beslenme bu nedenlerle sağlığınız için iyi değildir. 2- Bitkisel proteinlerin "eksik" olduğuna ve bazı amino asitleri içermediğine dairhayali söylentiler bulunmaktadır. Doğa insan metobalizmasının gereksinim tüm amino asitleri ( ki bunlar proteinlerin yapıtaşlarıdır.)kullanmadan tek bir soya tanesi, patates ya da buğday oluşturamaz.Pirinç,mısır,patates ve buğday yanlız başlarına protein kaynakları olarak kullanıldıklarında tamamıyla insanların protein dengelerini koruyabilmek üzere yaratılmışlardır. "Vegan 6 grubu" olarak tanımlanan gıdalardan kullanarak en az 50 gramlık yüksek kaliteli "tam protein" içeren yeterli (2000 kalorilik) bir besin dizaynı yapamamak neredeyse imkansız birşeydir. Genel inanışın n tersine, her yemekte protein almak gerekli değildir. Kahvaltıda yenen güzel bir tam tahıl ekmeğiyle yapılmış tost, akşam yemeğinde yenen bir tofu güveç tam anlamıyla "bütün proteinlerdir" ve karaciğerimiz ile diğer dokulara giden yolu rahatça bulup vücudumuz tarafından çok iyi bir şekilde kullanılacaklardır. Tabii ki ne kadar çeşitli kaynaklardan protein alırsak o kadar iyidir. Öğle ve akşam yemeklerinde yeterli protein aldığımızdan emin olmak istiyorsanız yiyecek seçiminizi "vegan altılısı" olarak bilinen besin gruplarının yıldızları olan aaşağıdaki dörtlü arasından seçmelisiniz Tahıllar (Taneliler) : Kahverengi pirinç,yulaf (tahıl gevrekleri-ezmeleri; yulaf ezmesi, .....vb.), akdarı, mısırr, arpa, bulgur, buğday (tam buğday unundan yapılmış ekmek, makarnalar, ezmeler, un vb.) Baklagiller : Bezelye, mercimek, nohut, kabayonca filizleri, ve her cins fasulye (dermason, maş, soya fasulyesi ve bunlardan yapılan ürünlerr, (örn. tofu, tekstüre edilmiş bitki proteini granülleri (TVP) , tempeh, soya sütü) ,yerfıstığı Yeşiller : Brokoli, ıspanak vb. Fıstıklar ve tohumlar (çekirdekler vb) : Badem, tatlı yer fıstığı, ceviz, şamfıstığı, pikan (güney amerikan cevizi) , Fındık ve bunlardan yapılan ezmeler (fıstık ezmesi vb.); ayçiçeğii çekirdekleri, susam (tahin dahil), kabak çekirdeği vb. Protein yönünden zengin gıdaların, tek başlarına tüketildiklerinde besleyicilik açısından da yüksek değerlere sahip olduklarını öğrendik. Şu da sÖylenmelidir ki, protein yönünden zengin gıdaları kombine etmek, protein emilimini yaklaşık %30 oranında arttırmaktadır ve çeşitlilik vegan beslenme planlamasında her zaman iyi bir strateji olmuştur. Aşağıda yemek planlamasına yardımcı olacak (ve protein eksikliği konusunda endişeyi uzak tutacak) bazı klasik yüksek protein kombinasyonlu vegan mutfağı örnekleri veriyoruz. Bu protein zengini gıdalar beslenmede etin ve süt ürünlerinin yerini alacak, aynı zamanda doymuş yağlar ve katkı maddelerinin yükünü üzerimizden alacaktır. Aşağıdaki yiyecek kombinasyonlarından iki büyük porsiyon, yetişkinlerin günlük kaliteli protein ihtiyacının 15-30 gramını, normal protein ihtiyacının da fazlasını karşılayacak düzeydedir. · Fasulyeli mısırr takosu · Yulaflı soya sütlü kek · Tofu ve bezelyeli kahverengi pirinç pilavı · Tam tahıl ekmeği ile yapılmış tempeh burgeri · Jöleli ve fıstıkk ezmeli tam tahıl ekmeği · Cevizli tofu yoğurdu · Bezelyeli tofu ızgara · Pita ekmeği üzerine ayççeği çekirdeğii patesi ve filizleri · Tahinli TVP (tekstüre edilmiş bitki proteini granülleri) dilimi · Susamlı erişte · Ayçiçeğiçekirdekli yulaf ezmesi · Tatlı yerfıstıklı, bademli kahverengi pirinç pilavı · Soya filizi, avokado ve badem ezmeli tam tahıl ekmeği (beyaz) · Badem ve fındıklı mısır ya da buğday gevreği · Humuslu (nohut ve tahinden yapılırr) pita ekmeği. Bunca yıllık tıp kariyerimde protein yetersizliğinden herhangi bir rahatsızlığı olan bir vejetaryene rastlamadım. Umarım bu yazı herhangi bir "protein paniği"ni sakinleştirmiş ve vegan beslenmenin yeterliliği konusunda kendinize olan güveninizi arttırmıştır. "vegan beslenme, saf ve basitçe" adlı kitaptan alınmıştır. Michael Klaper, M.D. soft bound ISBN: 0929274237 Gentle World'ün izniyle. .''


    Kaynak: http://www.vejetaryen.net/beslenme/besinler/1_ya_protein.asp
     
  2. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Öncelikle bu yazı vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar için değil normal yaşantıları olan bireyler için yazılmış bir program. Biz zaten aldığımız proteini hakkıyla kullanan bir yapıya sahibiz. Çünkü vücudumuz, antrenmanda hasar gören kası tamir edip yeni kas oluşturuyor.

    Açıkçası vejeteryanlardan eti öven bir yazı da beklenmezdi.
    Yani şurada yazılanlara kızmamak elde değil. İnsanın doğada olan herşeyden ölçülü tüketmesi gerekiyor.

    Bu yazının okuyup üstünde düşünülmesi gereken bir yazı olduğuna inanmıyorum.
     
    fehmican bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş