Vefa Bozacısı

Besin Değeri (yaklaşık 100 ml)
Enerji 242 cal
Protein 3.5 g
Yağ 0.5 g
Karbonhidrat 57.5 g
Kalsiyum 29 mg
Demir 1.3 mg
Fosfor 97 mg
Çinko 1 mg
Sodyum 1 mg
A Vitamini 6.9 iu
Tiamin 0.09 mg
Riboflavin 0.05 mg
Niasin 1.16 mg
Kolestrol 1 mg

Boza; darı irmiği su ve şekerden üretilir.
Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir. Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit çok değerli olup, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye edilir. Kolera hastalığının tedavisinde son derece etkilidir.
Boza; mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları çok önemlidir.
Bu nedenle hava alabilen, sağlıklı cam şişede satışa sunulmaktadır. Şişelenmesi sırasında fermantasyonu devam eden bozanın çok hızlı tüketilmesi gerekir. ALINTIDIR www.vefa.com.tr

Arkadaşlar gördüğünüz üzere zengin karbonhidrat ve birçok besin öğesi içermesinden dolayı sporcuların ve KİLO ALMAK isteyenlerin kullanımı için uygundur.Zaten halk arasındada sıvı ekmek olarak bilinir.Özellikle spordan önce ve sonra 1 bardak olarak kullanılmalı diye düşünüyorum. Saygılarımla...
 

Eklentiler

  • boza1.jpg
    boza1.jpg
    10,9 KB · Görüntüleme: 539
  • IMG_1407.jpg
    IMG_1407.jpg
    99,9 KB · Görüntüleme: 532
Birde ben ekleme yapayım. Buda tarifi;

Evde Boza Yapımı
Malzemeler
3 bardak bulgur
2 kahve fincanı pirinç
3 bardak tozşeker
1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya geniş bir kap
Yapılışı
Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilındıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20-25 derecelik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Serin bir yere alınır. Soğuk servis yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.
Afiyet olsun
 
Back
Yukarı