Bence vücut geliştirme paralelinde yapıldığında işimize en fazla yarayacak sporlar güreş, jui jitsu, boks, muay thai gibi gücün oldukça etkili olanlardır.
Neredeyse tamamiyle çevikliğe dayalı dövüş sporlarının ise gerçek hayatta ancak ütopya olabileceğini düşünüyorum. Bu tip dövüş sporlarını yapan arkadaşlarımla tam gerçek olmasa da ona yakın sayılabilecek müsabakalar yapıyoruz gerçek hayatta kullanılabilirliğini görmek amacıyla. Açıkça söyleyebilirim ki onları çok rahat al aşağı edebiliyorum. Tabi bu bir kanıt değil ancak izlediğim kafes dövüşleri gibi müsabakalarda da idmanlarda yapılan çeviklik kesme hareketlerinin hiç uygulanamadığını sokak kavgası gibi yapıldığını görüyorum, ki buna güzel bir örnek wing tzunun şahı emin boztepenin william cheungla yaptığı kavgadır diye düşünüyorum.
Vücut geliştirme sporu sayesinde gücümzü ortalama bir insanın oldukça üstüne çıkartıyoruz. Daha çok, güç ve kalıp olarak ortalamanın belirgin şeklinde altında olanların yapması daha uygun olacak çeviklik ve gücün karşısında durmayıp ondan kaçmaya dayalı dövüşler yerine yıkıcı gücün kullanılabileceği dövüş sporlarını yapmamız bizim için çok daha iyi olur.