Tıka basa yeme sendromu

Konusu 'Kadınlara Özel - Beslenme & Diyet' forumundadır ve lesoleil tarafından 23 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. lesoleil
    Offline

    lesoleil Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar... Benim sorunum bir oturuşta yüksek miktarda kalori almak. 24 yaşındayım, boyum 1.65m kilom şu an 60kg. Geçen yaz 47kg'dum. Reglim kesildi. Doktora gittik, kilo alman lazım biraz dedi. Sonra içinde bulunduğum stresten ve bu durum birleşince aşırı yemeye başladım. Sanırsam o zamanlar kendimi fazla aç bırakmış olcam ki vücut kıtlık moduna girip yemeklere saldırmaya başladı. Haliyle doyduğumu hissedemiyordum. Normal sağlıklı yeme-içme düzenimden o kadar uzaklaşmıştım ki. Doğru düzgün yemek yedikten hemen sonra arkasına bisküviler, kekler yiyiyordum, ki ben eskiden yemeğin üstüne meyve bile yemeyen insandım. Kendime bir türlü engel olamadım. 52kg olduğumda yürüyüşü bırakıp ciddi anlamda kardioya başladım, koştum ve eliptik bisiklet kullandım 2 ay boyunca aksatmadan her sabah gittim. Arasıra yüzdüm ekstradan. 2 ayın son 1 ayında l'carnitine almaya başladım.

    Amma ve lakin içinde bulunduğum stresten ötürü aşırı derecede ve geceleri abur cubur yemelerim devam etti. Abur cuburu kestiğim vakit ekmeği abarttım. Gece gece patlayana kadar ekmek-peynir yer oldum. O kadar yiyip içip üstüne de dayanamayıp gidip yine tatlı birşeyler yiyiyordum.

    Lütfen kötü şekilde eleştirmeyin ciddi anlamda kendime hakim olamıyorum. Her şeyin bilincindeyim ne yaparsam ne olacağının farkındayım ama bir türlü yapamıyorum. Sorun hormonlarımda değil, şekerim yok. Bunun için psikiyatra bile gittim, bi tane anti-depresan verdi fakat çok uyuştırduğu ve sürekli uyuttuğu için bırakmak zorunda kaldım. Okuyorum, sınavlarım var çalışmak çok güçleşiyor bu durumda.

    Sanırım obez derecesinde beslenme şekline fazlaca alıştım ve bu durum bende çok büyük bir bağımlılık yaptı. Özellikle istemediğim şeylerle uğraşırken yemeğe sığındığımı fark ettim.

    Sizden yardım istediğim konu aslında daha önce böyle bir durum yaşayan var mı aranızda acaba? Tıka basa yemekten nasıl tekrar istikrarlı bir şekilde düzgün yeme içmeye geçilir? Genel anlamda çok yoğun çalışmama rağmen günde ortakama 4.5km en az yürüyorum. Ama yeme-içmeyi düzene sokamadığm için kilo veremiyorum haliyle. Bu durumdaki bana nasıl bir tavsiye verebilirsiniz? Gerçekten çok ihtiyacım var tavsiyelerinize...

    Teşekkürler şimdiden.
     
  2. shaq
    Offline

    shaq MOD Yönetici Moderator

    Katılım:
    21 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.770
    Beğenileri:
    1.688
    Ödül Puanları:
    123
    Kilo vermek için en önemli 3 şey dinlenme, spor ve sağlıklı beslenmedir. Spor yaptığınızı söylemişsiniz, dinlendiğinizide varsayalım geriye beslenme kalıyor. Daha önce sınavlar ve sakatlıklar nedeniyle kilo almıştım. Başlıca nedeni ise anlamsız derecede çok yemek yememdi. Bu dönemlerden çıkmak için ise en önemli unsurun birazcık irade ve istek olduğunu gördüm. Biryerden birşekilde yemeği düzene oturtmaya çalıştıkça vücut o psikolojiye giriyor ve daha iyi motive oluyorsunuz. Kendinize bir beslenme düzeni oluşturun ve bunu kademeli olarak azaltın. Göreceksiniziki zamanla herşey düzene oturacak.
     
  3. lesoleil
    Offline

    lesoleil Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Kilo verebilirim diyorrsunuz yani. Sürekli alınca insan umutsuzluğa kapılıyor sanki hiç veremeyecek gibi. İlk birkaç haftayı nasıl atlattınız acaba? İlk haftalarda sizi motive edecek bir değişim gördünüz mü?
     
  4. shaq
    Offline

    shaq MOD Yönetici Moderator

    Katılım:
    21 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.770
    Beğenileri:
    1.688
    Ödül Puanları:
    123
    Vermemek için bir neden yok. İlk birkaç hafta askeri düzende gittim. Yapacağım dediklerimi harfiyen yapmıştım zaten gerisi geliyor ondan sonra. İlk haftalarda çabuk kilo vermek en çok motive eder. Sonuç olarak yaptıklarınızın karşılığını alıyorsunuz.
     
    lesoleil bunu beğendi.
  5. FiestaCondom
    Offline

    FiestaCondom Üye

    Katılım:
    29 Şubat 2012
    Mesajlar:
    351
    Beğenileri:
    227
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    ankara
    gunluk menunde protein ve yagi arttir karbonhidrati azalt yag seni tok tutacaktir vede en fazla 3 ogun ye insulin direncini kirman gerek karatay tas devri gibi diyetleri arastir

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 02:02 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 01:59 ----------

    Bu arada boyle durumlar yasayan elvet var forumda bakarsan itiraflar bolumune yanliz degilsin kendine bi gun belirle 6 gun diyet yap 1 gun serbest 2 3 ay boyle yap sonra sikilirsin zaten
     
    lesoleil bunu beğendi.
  6. declorx
    Offline

    declorx Yeni Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    136
    Beğenileri:
    87
    Ödül Puanları:
    0
    canan karatay parayı kırıyor bedavaya askerliğini yapıyosunuz :) , yeni bir öneri getirdiği filan yok. her başlıkta canan karatay bu ne la

    --
    doğru düzgün bir psikoloğa gitmeni tavsiye ederim. herşeye xanax yazan psikiyatırlar var galiba

    Stres ve depresyon kilo vermeyi engeller. Bu hastaların bir kısmında tıkanırcasına yeme krizleri ve gece atıştırmaları fazla görülür. Beynimizin hipotalamus bölgesinden salgılanan kortikotropin hormonu (CRH) ve böbrek üstü bezinden salgılanan kortizol isimli hormonun stresli kişilerde iyi çalışmadığı saptanmıştır. Bu hormonların bozukluğu ise iştahı artırmakta ve kilo alınmasına neden olmaktadır. Stresli kişilerde artan kortizol hormonu ‘’Konfor Sağlayıcı Gıdalar’’ denilen yüksek yağlı ve şekerli gıdalar yenmesine neden olmaktadır.

    Stres ve depresyon yeme bozukluğu olan kişilerde sıklıkla birlikte bulunur. Konfor gıdalarını yani yağlı ve şekerli gıdalar yenince beyindeki stres hormonu CRH azalmakta ve kişiler rahatlamaktadır. Bu kişilerin kanlarında kortizol ve ACTH hormonu biraz fazladır. Kilo alan, fazla yiyen ve depresyonda iken fazla uyuyan kişilerde stres hormonu bozukluğu mevcut demektir. CRH’yi azaltmak için kısa zaman için bu gıdaları yemek stresi giderir, ancak uzun devam etmesi halinde kilo alımı olmaktadır.
     
  7. SCHWARZXXL
    Offline

    SCHWARZXXL Özel Üye

    Katılım:
    15 Mart 2006
    Mesajlar:
    3.626
    Beğenileri:
    4.706
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Basit karbonhidrat tükettikçe canın karbonhidrat isteyecek. Öncelikle karbonhidrat alımını kompleks karbonhidratlara çevirmeye bak. Low Carb bir diyet programında, şu anki psikolojik durumunla, başlangıç seviyesini aşamayabilirsin.

    İlk aşamada, yulaf ya da lezzetli olsun dersen, müsli gibi kaynaklardan karbonhidrat alımı yap.

    Sonraki aşamada karbonhidrat alımını en son öğünden başlamak üzere kademeli olarak azalt.

    Klasik 3 öğün yemek düzenine adapte olduktan sonra ister Paleo tarzı beslen, ister klasik Moderate Carb diyetlerini yap. Orası sana kalmış.

    Düzenli spor alışkanlığı edinirsen, bu seni bir diyet programını takip etmek konusunda da motive edecektir.
     
    Kara Kalem, Evrim, Rpac ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  8. lesoleil
    Offline

    lesoleil Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Aslına bakarsan depreks diye bir anti-depresan vermişti. İlk birkaç ay iştahı kapatması için.

    Hipnoterapi almıştım ama fos çıktı. Sınavlardan sonra psikolağa gitmeyi planlıyorum, ama insan kendi kafasında bitirmeyip her şeye kafa sallayıp tuhaf saçma sorular soran diğer insanladan ne kadar fayda görebilir bilmiyorum. Nasılsa soru sorarak çözüme kendi ulaşmamı sağlayacak, ya da aşırı derecede ilkel tavsiyeler verecek. Bu konuda pek emin değilim.




    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 10:57 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 10:53 ----------

    Evet sanırsam 3 öğüne çekebildiğim zaman oldukça rahat edicem. Bir de kompleks carb da alsam ne yerken tıkıyor, ne de tok tutuyor. Daha önce low carb deneyimlerim var aslında zorlanmayabilirim. Ama daha önce yapıp bıraktığım için pek çok defa şimdi bir etkisi olur mu kilo vermenin hıznda acaba?



     
  9. SCHWARZXXL
    Offline

    SCHWARZXXL Özel Üye

    Katılım:
    15 Mart 2006
    Mesajlar:
    3.626
    Beğenileri:
    4.706
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Low Carb, her koşulda çalışır. Ama defalarca başlayıp, bırakman yine bırakabileceğini düşündürüyor. İşin psikolojik kısmını da çözmen gerek. Çok sert girmek yerine dediğim gibi kendini alıştırman, ani dönüşler yapmanın önüne geçebilir diye düşünüyorum.
     
    diez ve lesoleil bunu beğendi.
  10. kaldıray
    Offline

    kaldıray Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2009
    Mesajlar:
    878
    Beğenileri:
    215
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    fotoğraf
    Yer:
    marmaris
    arkadaşların da fikirleri değerli tabiiki. Üşenmemiş durumun geçmişini anlatmışsınız teşekkür ederim. Bence bir beslenme uzmanından ve psikologdan ekip desteği almalısınız. Özeti bukadar olduğu halde alınganlıklar yanlış anlamalarla bu söz uzayabilir sorun değil burada kimseyi kırmak amaçlı bulunmuyorum. Davranışlarımızın altında bilinç altındaki yanlış izlenimler kabullenmeler olabilir bu gibi hayat kalitemizi etkileyecek konularda da psikologlar çok yardımcı olurlar illaki uç örneklerle özdeşleştirmemek lazım. Bilinç altındaki hatalı kodlamaları silmeden davranış değişikliğine giderseniz sadece geçici olur
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2012
  11. meraklikiz
    Offline

    meraklikiz Üye

    Katılım:
    13 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    aynı durumdayım önerisi olanlar yaşayanlar vs varsa özel mesaj yada burdan yazarlarsa çok sevinirim arkdaşlar ...
     
  12. yiğit1357
    Offline

    yiğit1357 Üye

    Katılım:
    13 Haziran 2012
    Mesajlar:
    505
    Beğenileri:
    85
    Ödül Puanları:
    28
    Bende aynı durumdaydım hergece sütlü tatlı şerbetli pasta bisküvi çikolata gibi gıdalar tüketiyodum 3 ay falan her gece yedim en sonunda artık yeter zayıfım diye iyice abarttım dedim ve bıraktım ilk başlarda zorlanıyor insan ama erken yatmaya bak gece geç saatlere kadar oturma buda büyük 1 etken oluyo iyi şanslar .
     
  13. kiss
    Offline

    kiss Yeni Üye

    Katılım:
    21 Eylül 2012
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara, İstanbul
    bende de aynı durum vardı.. okuldan gelince yemeğe saldırırdım.. bayan olduğumuz için sanırım biraz yiyince farkediyor. bir süre sonra gece yemelerim sebebi ile 75 kilo olmuştum. son 2 yıldır pilates, fitness vs ve çok iyi bir diyetisyenle birlikte çalışarak 20 kilonun üzerinde verdim.. bu süreçte chromium picolinat kullandım.. gece yemek yeme alışkanlığını kesip atıyor.. akşam yemeğinden sonra 1 kapsül aldım.. doktorum tavsiye etti ve diyetisyenim onay verdi de kullandım yoksa kafama göre değil. bence sorunun kafanda ama sana iyi bir spor merkezi ve diyetisyen lazım...
     
  14. sewinch_87
    Offline

    sewinch_87 Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    92
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bayan
    İyi akşamlar öncelikle vucudun abnormal durumları bize hep sinyal verir eğer biz bunu hissetmezsek davranışlarımız alışkanlık yapar 21 gün alışkanlık süresidir.Öncelikle sana şiddetle tavsiyem açlık şeker tokluk şeker ve ogtt testlerini yaptırtman bundan sonra eğer problem varsa seni diyetisyene yönlendiricekler kısacası şeker hastalığı başlangıcı vucuttaki krom eksikliği bu tarz davranışlara yol açar.Eğer şeker durumlarınla ilgili sıkıntın yoksa depresyonla alakalı olduğunu düşünüyorum konuyla ilgili sana tavsiyem yemek yerken sessiz bi yerde olman tek başına yemek yemen yemekle beraber içeçek içmemen küçük tabaklar kullanıp yemeği az koyman bitince gerekirse biraz daha yemen ben hep zayıftım hayatım boyunca öyle oldum fakat senin gibi açlık noktalarım oldu ve kendimi başka şeylerle meşgul ettim.Bu zincire uyku durumunuda eklemek isterim akşam 21:30 gibi yatakta kitap okumanı tavsiye ederim 22den önce uyuman gerekiyo :D
     

Sayfayı Paylaş