Türk Hamamı

Konusu 'Kişisel Bakım' forumundadır ve Despo tarafından 1 Haziran 2006 başlatılmıştır.

Hamam eğlence için mi yoksa temizlenmek için mi daha çok tercih edilir?

  1. eğlence

    90,7%
  2. temizlenmek

    2,8%
  3. Her Ikiside

    6,4%
Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 17 üye.
  1. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Sağlığın en eski adresi
    Türk hamamı


    Yüzyıllar öncesine dayanan Türk hamamı geleneği dünyayı sardı. Bugün Almanya'dan İtalya'ya, İngiltere'den Amerika'ya kadar pek çok ülkede çeşitli bakım ve masajların da yapıldığı Türk hamamları açılıyor. Rus ve Fin hamamlarını da tanıyan dünya yine de Türk hamamını tercih ediyor. Neden mi? İşte cevabı...

    Yeşim Nur Mantaş


    "Hamam sizin geleneğinizde, kültürünüzde var. Neden vazgeçtiniz?" Bundan birkaç yıl önce Milano'daki ilk Türk hamamı olan Gül Hamamı'nı açan Viviana Carfi'nin bu sözleri beni uzun uzun düşündürdü. Kendisine hemen net bir yanıt vermekte zorlandığımı itiraf etmeliyim. Bunun nedenini ben de çok düşünmüştüm çünkü. Bugün bütün dünyada hızla yayılan "spa" konseptinin, aslında en yalın haliyle bundan yüzyıllar önce Roma'dan Bizans'a oradan da Osmanlı'ya geçmiş klasik hamam bakımlarından bir farkı yoktu ki! Üstelik bu hamamı biz Türkler öyle sahiplenmiş, öyle ünlendirmiştik ki bugün dünyada "Türk hamamı"nı duymayan bilmeyen yok. Osmanlı'nın iz bıraktığı Balkanlar ve Kuzey Afrika coğrafyasında Türk hamamının namı almış yürümüştü. Hatta bundan birkaç yıl önce tanımış olduğum Macar bir gazeteci arkadaşım, Budapeşte'de "Türk hamamı" adlı bir edebiyat dergisi çıkardıklarını söylediğinde çok gülmüştüm. Ama onun bir açıklaması vardı: "Bizim oralarda o kadar çok Türk hamamı var ki. Bizim hayatımızda çok önemli bir yeri var bu hamamların. Birer simge. Onlar olmadan Budapeşte'yi düşünmek mümkün değil. O yüzden derginin adını Türk hamamı koyduk. Hamam İstanbul için de simgesel bir şey değil mi? Hamama gitmez misin sen?" Hamama hayatım boyunca hiç gitmediğimi, nasıl bir yer olduğunu bile bilmediğimi duyunca genç adam inanmamış, bir tuhaf bakmıştı yüzüme. Sanıyorum bu konuda bilgi vermek istemediğimi filan düşünmüştü. Tuhaf şey, yıllar sonra hamam beni Milano'da yine buldu!


    [​IMG]
    TÜRK HAMAMI NASIL DOĞDU?

    Hamamda misafir ağırlamak adettendir...
    Hamam geleneği Romalılar'a kadar uzanan bir gelenek. Anadolu'ya gelen Türkler beraberlerinde getirdikleri banyo geleneğini Roma ve Bizans geleneğiyle birleştirdi. İslamiyetin emrettiği temizlik ve hijyen kuralları da buna eklenince suyun kullanımı ve yeni bir konsept ortaya çıktı: Türk banyosu. İlk başta farklı bir banyo türü olarak çıkan Türk banyosu daha sonra kurumsallık kazandı ve kendi geleneğini oluşturdu. Türk banyosunun yapıldığı yıkanılan yer anlamına gelen hamam kelimesi eklenince Türk banyosu adı Türk hamamı olarak isim değiştirdi. Kamusal alandaki ilk genel hamam 1584'de III. Murat'ın annesi Nurbanu Sultan'ın Mimar Sinan'a yaptırdığı Çemberlitaş hamamı oldu. Kısa zamanda hamamların sayısı arttı. 16. yüzyılın sonunda sadece İstanbul'daki hamam sayısı 300'ü genel, 4 bin 536 özel olmak üzere beş bine yaklaşıyordu...

    [​IMG]

    Hamamlar halkın yıkanma ihtiyacını karşılayan yapılardır. Genellikle hayır kurumlarına ve camilere gelir sağlamak amacıyla yapılmışlardır. Bir kısmı külliyelerin içinde yer alan hamamların bazıları ise bağımsız yapılar olarak inşa edilmişlerdir. Erkekler ve kadınlar için ayrı bölümleri olanlara "çifte hamam", sadece erkekler veya kadınlar için olanlara ise "tek hamam" adı verilir. Roma ve Bizans dönemlerinde de var olan hamamlar, İstanbul'a özgü yapılardır. Aynı zamanda kent kültürünün de önemli parçalarıdır. Eskiden beri İstanbul'a gelen yabancıların ilgisini çok çeken hamamlar hem mimari açıdan, hem de adetleri ve işlevi bakımından orijinaldir. Osmanlı döneminde hamamlar banyo yapılan bir yer olmanın dışında, aynı zamanda bir eğlence mekanıdır. Düğün, bayram gibi özel günlerde topluca gidilen hamamlarda çeşitli törenler belirli adetlere göre yapılırdı. Aynca bunun dışında kadınlar, hamama komşularıyla birlikte önceden anlaşarak topluca giderler ve bütün günü orada eğlence ile geçirirlerdi. Hamamlar günümüzde kent kültürü içindeki bu özel konumlarını kaybetmiş olmakla birlikte, hala özellikle turistler için ilgi çekici olmaya devam etmektedirler.


    En ünlü hamamlar hangileridir?

    çemberlitaş hamamı
    cağaloğlu hamamı
    süleymaniye hamamı(beyazıt)
    galatasaray hamamı
    büyük hamam(kasımpaşa)
    ağa hamamı(üsküdar)

    keselenmenin yararları nelerdir?

    *kan dolaşımını düzenler
    *vücuttaki ölü deriyi kiri tozu yağı hepsini atar
    *e bi de temizler ister istemez... derinlemesine işlemiş lekeleri yok eder, gözeneklerini açar, cilt nefes alır.
     
  2. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    ben hic gitmedigim icin yorum yapamiycam.nedense beni hic cekmiyor hamam olayi...
     
  3. SCHWARZXXL
    Offline

    SCHWARZXXL Özel Üye

    Katılım:
    15 Mart 2006
    Mesajlar:
    3.626
    Beğenileri:
    4.706
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Tarihe bakarsak, o devir için güzel bir hizmetmiş hamam. Ter ile atılan toksinler, diğer milletlerde olmayan bir temizlik anlayışını yerleştirmesi vesair. Ama günümüz imkanları varken, daha sağlıklı yöntemlerle bu faydaları elde etmek varken hamam ancak eğlence için bir anlam ifade edebilir. O da sevenine.
     
  4. JöNTürK
    Offline

    JöNTürK Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2006
    Mesajlar:
    622
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Tekirdağ
    Despo seninde anket eksik olmuş yani "her ikiside" die bi seçenekte olmalıydı mesela ben hem temizlenmek hemde eğlenmek için gidiom hamam muhabbetlerti ayrı bişi baya zewkli oluo ve ayrıca hamamdaki kir başka hiçbiyerde atılamaz istersen günde 2 kere banyo yap olmaz...
     
    Ocensers bunu beğendi.
  5. Atlas
    Offline

    Atlas Üye

    Katılım:
    6 Mart 2006
    Mesajlar:
    215
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Eğlence için giderim ben. Hamam sefası, göbek taşı muhabbeti misali :)
    Turistik hamamlara gitmeyin, önünüze gelen bahşiş için başınızın etini yiyor.
     
  6. Air SeDaT
    Offline

    Air SeDaT Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    102
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    istanbul
    valla %90 eğlenmek için temizlenmek için diyen arkadaşlar bu banyo işini ya çok ciddiye alıyorlar yada 3 5 ayda bi yıkanıyolar:D (BENCE!)
    şu nefes alma olayıda olmasa.. gerçi vucud alişiyo bi süreden sonra ama göbegin üstüne yatıp dinlenmek gibiside yok :)
    keseci tellak amcalar uzak dursunda :p :lol:
     
  7. Coleman Trebor
    Offline

    Coleman Trebor Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    618
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    valla ben bi kere gittim keyifliydi yılda iki bilemedin üç kere gidilebilir özellikle yaz tatili sonrası üstteki ölü deriyi atıp alt kısımdaki taze derinin ortaya çıkması için birebirdir bir de çıkışta yorgun olabilirsiniz soda limon söyleyip güzelce içmek çok keyifli
     
  8. Air SeDaT
    Offline

    Air SeDaT Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2007
    Mesajlar:
    102
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    istanbul
    zaten hamam kantininde çamlıca satılır fena dikilir lıkır lıkır :D
     
  9. builtman
    Offline

    builtman Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2007
    Mesajlar:
    281
    Beğenileri:
    242
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    pazarlama iletişimi uzmanı
    Yer:
    Istanbul 216
    Bize ait olmasına rağmen sahip çıkılmayan, Avrupa'da çok daha temiz ve güzel örneklerinizi gördüğümüz, 2-3 tursitik olanı dışında diğerlerinin çok bakımsız ve pislik içinde olduğu, temizlik amaçlı olmasının yanında artık her yaş grubundan bazı insanların bastırdığı cinsel duyguları da tatmin ettiği yerlerdir Türk Hamamları.
    Bahşiş stresi ile girilen turistik hamamlar yerine lokal ve temiz hamamların da çoğalmasını gönlümüz ister, sonuçta bize ait bir kültür. Ama ne yazıkki bir kaç seneye bu da tamamen ölecek.
     
  10. Pain&Gain
    Offline

    Pain&Gain Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2007
    Mesajlar:
    251
    Beğenileri:
    63
    Ödül Puanları:
    0
    Tellak amcaların sizi keselemesinden rahatsiz olmuyor musunuz meraktan soruyorum :) ben hiç keseletmedimde kendimi ,göbekli bi amca dokunuyo faln, ilginç geliyor bana :)
     
  11. Mestano
    Offline

    Mestano Yeni Üye

    Katılım:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.169
    Beğenileri:
    368
    Ödül Puanları:
    0
    Valla bu hafta ilk defa hamama gittim, "hamam" filmi geldi aklıma, ya ne bileyim öyle bir hissayatıda yok değil. Sorun sendedir felan demeyin:D Galatasaray Hamamı'na gittim, ayrıca hamam bize mi ait? Romalılardan ve Bizanslılardan kalma hamamlar ne oluyor o zaman?
     
  12. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    756
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Osmanlı hamam kültürü her yönüyle roma hamamlarından falan farklıdır, kendine hastır. Onun için işin çok derinine inmeye gerek yok. Hamam bize aittir. Tamamen bize. Bir de fin hamamı falan vardır ki onlar da ayrı ve de gereksizdir biraz konu temizlik olunca.

    Şimdi dünyada hamam denilince sadece türkiye akla geliyor başka gelen yer yok.

    Neyse bence hamam temizlik için gayet güzel. Gerçi ben hayatımda bir kere askerde gittim acemiyken ama kese attırmak inanılmaz rahatlatıcı bir duygu. Tabii insanın aklında "hamam....gay....bnetorlar...." gibi duygu ve düşünceler gelmiyor değil ama gelediği gibi de gitti bana . Gittim yattım göbek taşına bir de kese attırdım sonra bi de sabun mis valla derimin hava aldığını birebir hissettim şimdi yine gitmek istiyorum. Hatta istanbulda oturduğum sokakta bir hamam var ama tek başıma gitmek istemiyorum bilmediğim bir hamama. Ama bildiğim temiz ve nezih bir hamam olsa en az ayda bir giderdim. Bence sadece temizlik içindir hamamda sözüm meclisten dışarı nasıl eğleneceksin,? Hamamda kadınlar cümbüş yapar ben erkeklerin nasıl eğlendiğini bilmiyorum. Tabii ki gidince rahatlıyorsun ister istemez sohbet muhabbet eğleniyorsun. Çıkınca bir soda gazoz çay neyse artık. Ama bence esas maksat evde sağlayamadığın temizlik olmalı.

    Arkadaş şaka yapmış demiş ki bi kaç ayda bir yıkanan temizlik için gider diye. Bana hiç komik gelmedi, hele yaz günlerinde her gün bazı günler iki kere rahatlamak için soğuk duş alıyorsun ki soğuk duşla temizlenmek zor. Gerçek anlamda temizlenmek. Sıcak suyla yıkanırsan bu sefer de kendini keseletmedikçe yine temizlendim demek zor. Ben dediğim gibi hayatımda bi kere gittim ama farkını gördüm.
     
    salvadore_xp bunu beğendi.
  13. rockybalboa7
    Offline

    rockybalboa7 Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.262
    Beğenileri:
    4.482
    Ödül Puanları:
    0
    hayatımda iki sefer hamama gittim eğlence için galiba hamama gidenlein sayısı gün geçtikçe azalıyor
     
  14. Mestano
    Offline

    Mestano Yeni Üye

    Katılım:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.169
    Beğenileri:
    368
    Ödül Puanları:
    0
    gaddarkemal evet dediğin gibi Roma hamamı, Türk hamamı ve Fin hamamı birbirinden oldukça farklıdır. Ancak bu hamamın bize ait olduğunu göstermez. Hamam bize ait değildir. Bu aynen caminin bize ait olmasını savunmak gibi. Şu an genel olarak gördüğünüz mimari bize aittir evet(cami içinde hamam içinde). Eğer hamam bize aitse Anadolu haricinde kurduğumuz bir hamam söyle, yani Roma hamamını görmeden önce kurduğumuz bir hamam? Rumeli kesiminde vardır hamam Anadolu dışarısı olarak. Ancak onuda Roma Hamamıyla tanışarak yaptık. Yani Orta Asya'da pek rastlayan olmamış sanırım.
    Bunu seninle tartışıyorum çünkü bu konu hakkında bir araştırma yapıyorum ve yazıya döktüğümde Hamam Bize ait'tir dersem yanlış mı olur doğru mu olur tam olarak açıklığa kavuşturmak istiyorum. Ki görünen "yanlış" olacağıdır. Senin tarih bilgin iyi sanırım, o nedenle soruyorum sana...
     
    musclefan bunu beğendi.
  15. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    756
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    1-) Bir şeyi daha net anlatayım, Roma hamamı bize ait değildir, Fin hamamı da öyle. Ancak Türk hamamı bize aittir. Hamam ise elbette bize ait değildir ancak onu alıp kendimize has bir biçimde yoğuran biziz. Şunu da billiyorsundur sanırım, Romalılardan önce Yunanlıların hamamı vardı.... Eğer buraya kadar biliyorsan artık roma hamamını unut, ve ben sana muhtemelen bilmediğin birşey söyleyeyim bugün yapılan kazılarda M.Ö. 1500 yıllarına ait hamam kalıntıları bulunmuştur Anadolu'da......Herşey bir yana, yetkin bir hamam kültürü oluşturan biziz. Ayrıca bugün aktif roma hamamı varsa ben bilmiyorum ama aktif türk hamamı bir sürüdür. Fin hamamlarının yapısı ise farklıdır bizim hamamlarımızla aynı sıraya koyamazsın. Saunalarda su olmaz. Oraya giren terler çıkar. Ama bizim hamamlarımıza giren temizlenir bizde temizlik için yapılmıştır hamamlar.
    Sonuç olarak bugün dünyada ayakta duran ve temizlenebileceğin tek hamam Türk Hamamıdır. Onun için Hamam bizimdir diyorum. Biz icat ettik demiyorum. Bunu şöyle düşün, şimdi domatesi güney amerikalılar buldu ve tüketti ama artık sahiplenmeleri biraz abes olur. O artık dünyanındır. Pantolonu Türkler icat etti ama sahiplenmemiz komik kaçar. Bunun gibi, hamamı belki sıfırdan biz icat etmedik ama onu geliştirip yaşatan biziz.

    2-) Anadolu haricinde hamam kurmamışız demişsin ki. Doğru değil. Anadolu'nun dışında Osmanlı gittiği hemen her yere kültürünü de götürmüş ve binlerce (lafın gelişi binlerce demiyorum Osmanlı sınırlarında 5 bine yakın hamam olduğu biliniyor) hamam yapmıştır. Bugün Bulgaristan'da Makedonya'da Yunanistan'da Gürcistan'da Suriye'de..... ve aklına gelen neredeyse fethedilen her yerde bugün bile Osmanlı'dan kalma Türk hamamları vardır. Elimde resim olmadığından internet kaynaklı bir resmi koyuyorum aşağıya. 17. yy'da yapılmış bir Osmanlı Hamamı bulgaristan'da
    RESİM İÇİN TIKLA

    Sanırım sen Türkiye-Anadolu toprakları dışında hamam yoktur demek istemedin de Roma hamamını görmeden hamam yapmış mıyız demek istedin?

    Şimdi Romalılardan önce Yunanlılar'da hamam olduğunu, yunanlılardan önce de başka antik uygarlıklarda hamam olduğunu bugünkü kazılar sonucu tahmin ediyoruz. Öyleyse hamam kimsenin malı değildir. Zaten çok orjinal bir buluşta değildir hamam.

    Senin soruna döneyim tekrar, şimdi şunu iyi bilmek lazım, Bizler Anadolu'ya girene kadar bir kaç devlet hariç yerleşik olmadık. Yerleşik olmayan bir toplumda hamam gibi bir yerleşik toplum ürününü bekleyemezsin. Anadoluya girdikten sonra ise evet İstanbul'u fethetmeden hatta Bizans'la sıkı fıkı olmadan önce de hamamlar yaptık ve yıkandık. Bugün Selçuklu Hamamlarını görebilirsin hala kullanılanları da vardır.

    Şunu da unutmamalı, göçebeyken bizde çok sıkı bir "banyo" geleneği vardı. Bu gelenek yüzünden zaten bugün bilinen "türk hamam kültür ve geleneğini" oluşturduk" Anadoluda hamamı gördük ve kendi titiz temizlik anlayışımızla birleştirdik. Anadolu'ya girmeden önce hamamımız olduğunu bilmiyorum ama ilk yerleşik hayata geçen Türkler'den olan Uygurların bundan 2500 yıl önce yer altında 5000km.yi aşan kapalı su yolları yaptığını bilmelisin. Kimbilir, belki bir gün uygur hamamları da bulunur.....

    Sonuç itibariyle bugün ortaasya da eski Türkler'den kalma bir hamam bulunamadı bildiğim kadarıyla. Ben bunu göçebeliğe bağlıyorum. Ancak yerleşik hayata geçen uygur'ların binlerce kilometre su kanalı yaptığını biliyorsak temizliğe özel bir önem veren Türk soyundan gelen Uygur'larında temizliğe önem verdiğini varsayarsak yerleşik hayatta Uygur'ların nasıl yıkandığı sorusu tarihe ve arkeolojiye sorulmalı ve cevabı araştırılmalıdır. Bu da günümüzün çalışkan ,başta Türk ırkından olmak üzere, dünya arkeologlarına düşer.
     
    Son düzenleme: 14 Ağustos 2008
    SRTN ve Mestano bunu beğendi.
  16. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    756
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Resim minicik kalmış ayrıntılar belli olmuyor kendi bilgisayarımdan tam boyutta bir yüklemesini yaptım.

    Yüklediğim resmi rahatlıkla duvar kağıdı yapabilirsiniz, o derece büyük :)
     

    Ekli Dosyalar:

  17. oguzcan
    Offline

    oguzcan Üye

    Katılım:
    25 Nisan 2009
    Mesajlar:
    29
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Ben yurt dışında Türkiye'nin nerde oldugunu bile bilmeyen insanların yaşadıgı şehirlerde görerek gururlandıgım iki şey vardır; biri Türk Kahvesi, digeri ise Türk Hamamı.
    HEm de adamlar o kadar özenle düzenli gidiyorlar bu hamamlara.
    VE bunu saglık amaçlı bir terapi olarak görüyorlar.
    Rusya'da hemen hemen gittigim bütün büyük spor merkezlerinin Türk Hamamı kısmı var.Sauna dan daha çok tercih ediliyor kesinlikle.
     
  18. YSF-JOSEPH
    Offline

    YSF-JOSEPH Üye

    Katılım:
    21 Eylül 2008
    Mesajlar:
    237
    Beğenileri:
    40
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    en azından 2 ayda bir gidilmeli diye düşünüyorum özellikle fin hamamı buhar ile birlikte bir çok yarar sağlıyo vücudun gözeneklerini açıyor
     
  19. _Fabregas_
    Offline

    _Fabregas_ Üye

    Katılım:
    29 Mart 2009
    Mesajlar:
    431
    Beğenileri:
    139
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Geçen gün havuzdan sonra hamama gittik ve futbolcuların neden hamama gittiklerini çok iyi anladım çok yorgun girdik ve çıktığımda sanki vücutuma pil takmış gibiydim acaip dinçleştiriyor insanı hele saunadan çıkıp o buz gibi havuza atlamak yokmu uff :D
     
  20. hekimoglu
    Offline

    hekimoglu Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    170
    Beğenileri:
    66
    Ödül Puanları:
    0
    Her ikiside ama mikrop kapma olasılığı yüksek bi yer, hiyjen açısından pek tutmuyorum.
     

Sayfayı Paylaş