Selam herkese,
Simdi bu konu altinda bu baslik ne alaka diyebilirsiniz. Ben de aklimdan gecenleri tam olarak nerde ve hangi baslik altinda paylasabilecegimi tam cözemedim.
Bir süredir aklimi kurcalayan birtakim seyler var.
Malesef bir aylik, iki aylik, bes aylik, hatta iki üc haftalik sporcu arkadaslarimiz daha neyin ne oldugunu ögrenmeye bile yeltenmeden bu sporun anahtarini bu ek besinler olarak görüyorlar ve hemen edinmeye calisiyorlarlar. Steroid ve anabolizanlardan hic bahsetmeyecegim bile.
Ve yine malesef bu sebepten dolayi supplement endüstrisi müthis büyük bir endüstri haline gelmis bulunuyor. Neden malesef ? Cünkü pazar büyüdükce rekabet artiyor ve satis cabalari sadece promosyonlarla sinirli kalmiyor. Demek istedigim domatese bile daha uzun ömürlü olsun diye hormon katiliyorsa , beklenen etkisi kas gelisimi ve büyüme olan supplementlere kim bilir neler katiliyordur.
Icine mutlaka anabolizan izleri tasiyan vs. gibi kimyasallar ilave ediliyor demiyorum. Ancak kas gelisimini arttirici ürünlerin (bu amino asitler olur, tribulus terestis olur, arginin, ornitin..kisacasi akla gelecek hersey) icine "dogal" olarak adlandirilan maddelerin bu dozajlarda kullanilmasi gercekten ne kadar sagliklidir?? Mesela kendim icin diyebilirim ki nitric oxide supplementleri kullandigim zaman kaslarimin ici kanla doluyor, damarlar genisliyor, neredeyse patlayacak gibi oluyor vs vs..
Ilk bakista aaa ne kadar güzel, tam istedigimiz etki denilebilir ki ben de öyle demistim. Yalniz su var.. O damarlarin o kadar genislemesi, kisa sürede kalbin bu kadar pompanlamaya zorlanmasi, kaslarin patlayacak dereceye gelene kadar sismesi vs. disardan bakildiginda ne kadar saglikli ? Bu örnegi cesitlendirebiliriz. Kreatinin kaslarda birden bu kadar su tutmasi, güc artisi vs vs vs...Bunlarin vücutta yaptigi etkilesimleri derince konusmak degil su an amacim.
Dünyanin hic bir döneminde supplementlerler bu kadar tüketiliyor ve gelismis degildi. Yani tüm bu "besin takviyeleri" adi altinda gecen ürünleri bu yogunlukta tüketen ilk insanlar biziz. En azindan bu kadar "gelismis" supplementleri tüketen diyelim.
Yani ayni dozdaki ürünleri 30 yil önce kullanmis bir adam yok ki, karsimiza alip "amca nasil hissediyorsun kendini?" diye soralim... Ama 30 yil önce adamlar cok daha zararlari olan anabolizan ve steroidleri kullaniyolardi, büyük ölcüde de birsey olmadi diyenler cikacaktir elbette. Ancak onlarin zararlari, etkileri, yan tesirlerini önleyici prosedürler yillardan beri süregelen arastirmalarda tespir edilmistir,
Benim gördügüm, duydugum ve sezdigim kadariyla artik bu supplement alemine güvenim azaldi. Yillarca envayi cesit suppelement kullanmis biri olarak hakkimda "sen o kadar kullandin, simdi mi sarsildi güvenin" veya "yaptin vücudu simdi tuzun kuru" diyebilirsiniz tabi... buna da saygi duyarim ama gercekten artik bu pazardaki bu kadar cesitlilik, rekabet kosullari, denetim sistemleri vs. artik korkutuyor beni. Daha da ileri tasiyacak olursam acaba genlerime zarar veriyor muyum? Uzun vadeli kullanimlardan sonra organlarim ne hale gelir? diye sorarim. Kafana saksi mi düstü diye düsünecek olanlara yine de soruyorum. Düsünmeye degmez mi ?
Ve su an daha spora baslamadan supplement satin alan arkadaslar taniyorum. Daha arabayi almadan chip tuning taktirmaya benzetiyorum bunu da.
Yani hersey minimum zaman zarfinda maximum vücut yapmaya odaklanmis bulunuyor. Bu sporu keyif alarak yapanlarin sayisi gittikce azaliyor gördügüm kadariyla Kaba tabirle ne yeyince ne gibi degisiklikler oluyor vücudumda acaba? bunu cok yiyince böyle mi oluyor, sunu az alinca böyle mi oluyor.. Daha bunlarin farkina varmadan hemen supplement.
Kendi adima sunu da söylemem gerekir. Yavas yavas ben de bu sporu amatör olarak üst düzey yapmaktan vazgececegim. Is hayati geliyor, hayat kosullari degisiyor.. Ne kadar yasam tarzina cevirmis olsam da bu sporu hayatta daha önemli seyler var.. bunun zaten spor yaparken de bilincindeydim. Tabi ki pat diye birakmayacagim sporu ancak artik haftada 5 kez degil de 2-3 kez gidecegim...Supplementlerle degil de tamamen dogal beslenecegim...Ancak basligi acmamin sebebi bu degil..
Umarim anlasilabilmisimdir..
saygilar
Son düzenleme: 13 Eylül 2008