Stres insanı böyle mahvediyor

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve Veyron tarafından 19 Mart 2007 başlatılmıştır.

  1. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Stres insanı böyle mahvediyor

    Çağın hastalığı stres, her türlü hastalığa zemin hazırlıyor. Bilim adamları stres altındaki vücutta neler yaşandığını açıkladı. İşte sinir sisteminden üreme sistemine uzanan liste:


    1-Sinir sistemi: Vücut, bir anda bütün enerji kaynaklarını bu dış tehditle mücadele etmeye yönlendirir. “Savaş ya da kaç” tepkisi olarak adlandırılan bu durumda sempatik sinir sistemi, böbreküstü bezlerine “Adrenalin ve kortizol salgıla” talimatı verir. Bu hormonlar kalp atışlarını hızlandırırken, tansiyon ve kandaki şeker oranı da yükseltir. Tehdit geçince ise vücut dengesi tekrar sağlanır.

    2-Kas ve iskelet sistemi: Kaslar gerilip katılaşır. Bu durumun uzun sürmesi baş ağrısına zemin hazırlayabileceği gibi kas ve iskelet sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.

    3-Solunum sistemi: Stresli durumlarda daha sık aralıklarla ve daha zor nefes alınır. Bu da kimi insanlarda panik atakları tetikleyebilir.

    4-Kalp-damar sistemi: Trafik sıkıştığında yaşanan türden geçici (akut) stres, kalp atışlarını hızlandırır ve kalp kaslarının büzülmesine yol açar. Daha büyük kaslara kan taşıyan damarlardaki kan seyrelir ve vücudun bu bölgelerine daha fazla kan pompalanmasına neden olur. Sık tekrarlanan akut stres, kalp damarlarında iltihaplanmalara ve dolayısıyla kalp krizlerine neden olabilir.

    5-Endokrin (iç salgı) sistemi: Beynin gönderdiği sinyaller doğrultusunda böbreküstü bezleri “kortizol” ve “epenifrin” salgılar. Her ikisi de “stres hormonu” olarak tanımlanmaktadır. Bu iki hormon salgılandığında, karaciğer de glikoz salgısını artırır. Aslında bu, vücudun savunma yöntemidir ve stresli durumlarda “savaş ya da kaç” stratejisini uygulamak için gereken enerjiyi sağlar.

    6-Mide - bağırsak sistemi: Her zamankinden daha az ya da daha çok yenir. Daha fazla yemeniz, alkol ya da sigara tüketimini artırmanız durumunda reflü ya da kalp yanması gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Stres ayrıca, yemekteki besleyici maddelerin normal emilim şeklini ya da besinin vücuttaki dolaşım hızını değiştirerek sindirim sisteminizi de vurabilir. Bunun sonucunda kabızlık ya da ishal ortaya çıkar.

    7-Üreme sistemi: Kronik stres, sperm ve testosteron düzeyini azaltabilir, iktidarsızlık yaratabilir. Kadınlarda adet düzeni bozulur, kimi zaman tamamen kesilir ya da sancılı adetler başlar. Stres cinsel isteği de azaltabilir.

    (Vatan)
     
  2. CENTAUR
    Online

    CENTAUR Guest

    Güzel paylaşım Veyron eline sağlık.

    Halk arasında genellikle öğrencilere sınav öncesi sterese iyi gelir niyetiyle şeker tavsiye edilir, strese iyi gelir şekerli şeyler yiyin denir hep, ne yazıkki insanlar sadece sınav öncesi birkaç saat değil, uzun süre sık sık stres altında kalınca bol şekerli şeyler tüketme alışkanlığına başlıyorlar buda glikoz toleransını artırıp, zaman zaman kan şekerini daha yüksek boyutlarda düşmesinyle pankreasa adrenalın salgılatma ve karaciğere glikoz salıverme alışkanlığı kazandırıyor, yani kaş yapalım derken göz çıkarma gibi birşey. Tabiki acil durumlarda kullanabiliriz bunu aslında gerekte yok. En iyisi kan şekerini daha uzun süre makul sınırlı seviyede tutan et, süt, yoğurt, bazı meyveler v.b. gibi daha emniyetli gıdalar tüketmektir.

    Benim fikrim strese karşı güçlü bir kalp ve dolaşım sistemi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, sık ve kaliteli öğünler yemek, yeterli su içmek, düzenli spor yapmak alıncak ilk ve en büyük tedbirdir.
     
  3. [Zafer]
    Offline

    [Zafer] Üye

    Katılım:
    18 Aralık 2006
    Mesajlar:
    1.272
    Beğenileri:
    244
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    Üniversite öğrencisi
    Yer:
    İstanbul
    Şu basit şeker ve fast-food tüketmeyi hayatımızdan olabildiğince çıkarmak çok faydalı.Gider Pizza Hut'ta 15 tane kalın dilim vıcık vıcık yağlı pizza götürürdüm sonra da ya da bilgisayar başına oturup 2 saatte 2.5 litre kola devirmek,gece uyanıp Nutella yemek gibi abuk sabuk,dengesiz bir beslenmem vardı.Kolayı bıraktım ayda 1 küçük kutu en fazla,nutella gece kalkıp yemeler yok,pizza da yemedim beslenmeyi 6 öğüne çıkardım,stresimin azaldığını ve uykularımın daha dolu ve kaliteli geçtiğini gördüm.Özellikle de basit şekerli şeyler uyku katili.Sağlıklı ve iyi uyuyan,stresi az bir insan çok daha fark yaratıyor sporunda ve hayatında,bizzat yaşadım ;)
     
    Pollysad bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş