Gaddarkemal ile aramizda tartistigimiz bir konuyu diger uyelerimizle de paylasmak istedik. Giris yazisini yazdigi icin kendisine ayrica tesekkur ediyorum.
Oncelikle su konuya aciklik getirelim. Kanun nedir, teori nedir, bilimsel kanun nedir, bilimsel teori nedir? Gaddarkemale yaptigim aciklamanin aynisini buraya koyuyorum ki bundan sonraki mesajlarimizda tanimla konusunda problemlerimiz olmasin.
Aslinda bilimsel kanun ile bilimsel teori arasindaki farkin tanimi su: Bilimsel kanun dogada gozlemleneni tanimlamaya calisirken, bilimsel teori gozlemleneni aciklamaya calisir. Aradaki cizgi son derece ince gercekten.
Bizim gundelik hayatta kullandigimiz tanim ise artik dogrulugu kanitlanmis bir teorinin kanun oldugudur. Ornegin Newton'in fikirleri Einstein'dan once halk dili bazinda kanun olarak kabul goruyordu ve teoriye indirgenmesi uzun bir zaman aldi. Hatta cogu kaynaga bakarsak Newton'in soyledikleri hala kanun olarak gozukur. Mesela su sayfaya goz gezdirebilirsiniz (Ingilizcesi olanlar icin).
http://en.wikipedia.org/wiki/Laws_of_science
Bu anlam karmasini halletikten sonra sunu dusunuyorum. Subjesi insan olan, ozellikle de fizyolojik sonuclar iceren deney dizayni ve bu sonuclara gore sporcularin yasamlarini sekillendirmesi gercekten enteresan bir durum. Daha onceki bir kac mesajimda bahsetmistim. Genelde bu tip deneylerin en buyuk sIkintisi degiskenleri sabitleyememek. Ornegin soya urunlerinin testesterone seviyesini dusurdugu teorisini hepiniz duymussunuzdur. Orjinal makaleyi okumustum, makaledeki hem denek sayisi cok kisitliydi, hem deneyin suresi cok kisaydi, hem de deneklerin ne yedigi belli degildi (deneklerin ellerindeki perhiz listesini 3 ay boyunca harfiyen uyduklari kabul ediliyor!), ustelik deneyde deneklerin sadece hayvansal protein ya da sadece bitkisel protein tuketmesi isteniyordu. Yani hem hayvansal hem bitkisel protein tuketen birinin testesterone seviyesinde ne gibi degisiklikler olduguna dair hicbir fikirleri yoktu.
Bu ornegi su sebepten verdim, ntvmsnbc'de carpici bir baslikta egsersiz yapmadan zayiflamanin yolu bulundu gibi basliklar okudugunuz zaman hemen itibar etmeyin. Ayrica dun dogru bildigimiz fikirlerin bugun yanlis oldugunu, bugun dogru bildiklerimizin de yarin yanlis olabilecegini aklimizdan cikarmamaliyiz. Gaddarkemal'e dedigim gibi bilimsel method biraz mehter marsina benziyor. Iki ileri, bir geri.
Bir de isin ekonomik yonu var, globellesen dunyada buyuk firmalarin bilimsel calismalari manipule etmek icin harcadiklari paralari ve ortaya cikan ranti da goz onunde bulundurmanizi istiyorum, evet konu tartismaya acilmistir!
Son düzenleme: 5 Ağustos 2008