Sporda Yapılan Yanlışlar Önemli!

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve hsd tarafından 4 Nisan 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. hsd
    Offline

    hsd Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2005
    Mesajlar:
    2.584
    Beğenileri:
    306
    Ödül Puanları:
    93
    1-Ağırlık kaldırırken yanlış nefes alıp vermek
    Ağırlık çalışması sırasında doğru nefes alıp vermek çok önemlidir. Kasın kasılması sırasında (yani hareketin zor kısmı) nefes verip, kasın gevşediği sırada nefes alın. Ya da şöyle söyleyelim: hareketin sizi daha çok zorlayan kısmında nefes verin.


    2-Bir bölgeden yağ atmaya çalışmak
    Yapılan son araştırmalar bir bölgeden yağ atmanın mümkün olmadığını gösterdi. Vücut yağ yakarken genetik şifresi doğrultusunda vücudun her tarafından değişik miktarlarda yağ atabiliyor. Örneğin, bazı kişiler öncelikle bel bölgesinden zayıflayıp üst bölgelerden daha yavaş yağ atarken, bazı kişiler bel bölgesindeki yağları hızla atamayıp, üst bölge ya da diğer bölgelerden daha hızlı yağ atabiliyor. Bu nedenle bölgesel zayıflamaya yönelik bir program mevcut olamıyor. Her gün yapılan yüzlerce mekik ya da karın sıkıştırma hareketleri de bel bölgesinde yağ atmak ve beli inceltmek için yeterli değildir. Çünkü bu hareketlerin temel işlevi bel bölgesindeki kasları kuvvetlendirerek buraya gergin bir görünüm kazandırmaktır. Dünyanın en güçlü mide kaslarına sahip olabilirsiniz ama yağ ile örtülüyse onları kimse göremez, ve bu yağlar mekikle erimez.

    3-Başlangıçta ağır kilolar kullanmak
    Başlangıçta hafif kilolarla çalışarak yavaş yavaş güçlenmeyi seçin. Başlangıçta bağ dokuları zayıf olduğu için sakatlık tehlikesi olabilir. İlk iki hafta hafif kilolarla çok tekrarlı olarak çalışarak kaslarınızı ve bağ dokunuzu güçlendirerek spora hazırlayın.

    4-Çok büyümekten korkmak
    Kas çalışmasına başlarken kasları fazla büyütmekten korkarak çalışmalar başlamak yanlıştır. Gerçek şudur ki, çok az kişi istediği kadar kas yapabilmektedir ve kas yapmak öyle kolay bir iş değildir. Uzun ve sistemli çalışmalar sonucunda kişiler fiziklerini ancak "daya iyiye doğru" götürebilmekte, ideal fiziğe ulaşan kişilerin sayısı çok olmamaktadır. Bu nedenle başlangıç aşamasında bu konuyla ilgili bir endişeye sahip olmak yerine, kasları gelişme aşamasına gireseye kadar sistemli bir şekilde çalıştırmak doğrudur.

    5-Yeterli su içmemek
    Kasların önemli bir bölümü sudan oluşur. Bu nedenle yeterli miktarlarda su içmezseniz, kaslarınız güç kaybeder. Susama hissi duymayı beklemeden bol bol su için

    6-Kaçınılması gereken egzersizler
    Fitness ve spor hekimliği dalında yapılan son araştırmalar bugüne kadar yapılan hareketlerin bazılarının yaralanmaya neden olabilecek derecede tehlikeli olduğunu oraya koydu. Güvenlik için tüm hareketlerin doğru ve disiplinli bir şekilde yapılması şarttır. Ancak kimi hareketler var ki, doğru yapılması ya da yapılmaması bir tarafa eklemleri ve kasları gereksiz yere zorlayarak geçici ya da kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir. Bunlar:

    Tam mekikler (beli zorlayan bir hareket, yarım mekik tercih edilmelidir.
    Derin pullover hareketleri (göğüs kafesini genişletmek için yapılan bu hareket omuz problemlerine neden olabilir.)
    Vücudun önünde bulunan bir ağırlığı kontrolsüz ve ani olarak kaldırmaya çalışma.
    Sopa çevirme (bel diskine kaydırma ihtimalini arttıran bu hareket tavsiye edilmiyor. Genelde salonlarda bel bölgesinin yanında birikmiş yağları eritmek için önerilir.)

    7-Hastayken antreman yapmak
    Eğer sinüs, baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi lokal bir hastalığa sahipseniz spor yapmanızda bir sakınca yoktur. Ancak vücudun tamamını etkileyen bir hastalık geçiriyorsanız spor yapmayın. Vücudunuz daha da direnç kaybedebilir. Ayrıca fazla antremandan kaynaklanan bir yorgunluk geçiriyorsanız, vücudunuzun dinlenmesi için bir kaç gün geçirin.

    8-Kısa Kardiyo yapmak
    Yağ yakmak için hedef kalp atış hızı seviyesinde, yavaş tempoda ve sürekli olarak yapılan egzersize kardiyovasküler ya da (fitness salonlarındaki kısaltılmış kullanım ile kardiyo) denir. 30 dakika boyunca durmaksızın yapılan koşu, bisiklet, yüzme, kürek böyle egzersizlerdir. Fitness salonunda kardiyovasküler türdeki egzersizleri kısa sürelerde yapan kişilere sık rastlanır. Oysa bu tür egzersiz ısınma dışında bir sonuç getirmez. Kardiyovasküler bir çalışmanın istenen hedefe (yağ yakmak) ulaşmada etkisi olması için, 15 dakikadan az olmamak kaydıyla ve mümkünse 25 - 35 dakika süreyle yapılması gerekir. Vücutta yağ yakma enzimleri ilk 10 dakikadan sonra harekete geçer. 10 dakika kadar yapılan kısa bir tempolu koşu yalnızca karbonhidrat yakmanızı sağlar. Böylelikle depolanmış yağları yakmadan spor yapmış olursunuz.


    9-Isınmadan başlamak
    Egzersize ısınmadan başlamak kalp dolaşımında ani değişikliklere neden olabilir, eklem ya da bağ dokularınızda zorlanmalara neden olabilir. Bu nedenle egzersize başlamadan önce mutlaka ısının. Bunun için 5 dakikalık sabit hızda bisiklet ya da 5 dakika yürüyüş yeterli olabilir. Ağırlık çalışmasından önce çalıştıracağınız kası esnetin, ve hafif ağırlıklarla ısıtın.

    10-Ağrıyan bir kası çalıştırmak
    Eğer kasınızda bir ağrı varsa kesinlikle o kas grubuna yüklenmeyin. Ayrıca omurga ve eklem ağrılarında da kas çalışması yapmak sakıncalı olabilir. İncitilmiş bir belle kürek çekmek ya da karın sıkıştırma ya da mekik çalışmak tehlikelidir.

    KAYNAK:Sağlık tnn

    sizde sporda yapılan yanlışlar hakkında bildiklerinizi kaynak vererek yazarsanız sevinirim hsd.
     
  2. hsd
    Offline

    hsd Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2005
    Mesajlar:
    2.584
    Beğenileri:
    306
    Ödül Puanları:
    93
    aklıma geldikçe yazıyorum
    ve tok karnına spor yapmaktya büyük yanlıştır. bununla ilgili kısa bir yazı ekliyorum

    Göğsün Alt Kısmına Sancı Saplanması
    Bazen spor yaparken, göğsünüzün altına bir sancı girdiğini hissedersiniz ve rahat nefes alamamaya başlarsınız. Bu sancı genelde yemek yedikten hemen sonra yapılan egzersizler esnasında hissedilir. Bu nedenle yemek yedikten sonra, en az iki saat egzersiz yapmamalısınız. Egzersiz hareketlerini yaparken düzenli ve doğru bir şekilde nefes alıp verin. Acı hissettiğiniz anda da egzersize devam etmeyin. Önce biraz dinlenin, sonra vücudunuzu açmak için yavaş yavaş yürüyün
     
    isogulcakli bunu beğendi.
  3. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    hsd birazda ben katkı yapıyım iyi bir başlık olmuş tesekkurler

    eklemleri kuvetlendirme.. (omuz güçlü olabilir ya bilek)

    Evet genel olarak cogumuzun yaptığı yanlışlardan biride eklemlere önem vermemek mesela bilek eklemi (örnek) vucudumuz cok guçlu yerden agırbirkiloyu tek elle kaldıracaksınız genel olarak omuz bu agırlıga cevap verir fakat bilerk omuz kadar sanslı degildir omuz guclu oldugu için kaldırırken bilek sakatlanabilir ve spor hayatına mal olabilir bunun bir örneğini istanbuldaki arkadasım doğan yasamış ve 10 yıldır hala spor yapamıyor


    makineleri havlu ile kullanmamak..

    evet benim en dikkat ettiğim olaylardan biride bu kişi makineye yatar cilt proğlemi vardır ve yıllardır tedavi oluyordur bench e yatar sonra sen yatarsın ve artık sende yıllarını tedavi ile gecirirsin ter yoluyla kapılacak hastalıklar saymakla bitmez
    o yuzdenn hem kendi saglığınız hemde baskalarının saglıgı için makineleri havlu ile kullanmak

    agırlığa hakimiyet ve dogru tutuş şekli

    genel olarak bu hata bench presste cok yapılıyor kişi agırlıgı humerus yani bilegin tam ustune oturtmayıp (parmaklardemirin dışına gelicek) agırlıgı avuc içine oturtuyorlar buda olası bir sakatlığa davetiye cıkarıyor birdiğer konuda agırlığa hakim olmak ona hukmetmek yerine bazen agırlık kendi hızıyla kaldırılıyor burada adele tam anlamıyla calışmazken olası bir sakatlıgında önü açılıyor


    vitamin , mineral, magnezyum eksikliği

    ewet genel olarak hepimiz pilav ve tavuk gibi şeyleri aşırı tuketirken magnezyum vitamin ve minerallere aynı önemi vermiyoruz bunun bize ne zararı var diyorsanız şöyle örnek veriyorum. vucudumuzdaki tum kaslar (yururken,konusurken goz kapagı parmak hareketi bacak hareketi) yaptığı hareket beyin sisteminin verdiği bir komutla kasılmadan oluşur tahminimizden cok daha hızlı ve kontrollu komut vererek yapacagımız hareketi kasılma ile yaparız

    2 turlu kasılma vardır istem içi beyinin kaslara verdiği komutla yaptığımız hareketler vede istem dışı buda vucudumuzdaki eksik olan dengelere baglı olarak vucuda giren kramplar evet istemdışı kramplarda mineral magnezyum ve potasyum eksikliğine dayanır ve ant yapmamızı engeller


    (hsd dostum aklıma bunlar geldi idare et :) )
     
    foranimati10 ve slymnasye bunu beğendi.
  4. afsin
    Offline

    afsin Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2008
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Forumda bu konuyu araştırdım ama bulamadım yada beceremedim. Spor salonlarında ve burdaki birçok yazıda sopa çevirmek tavsiye ediliyor bende yapıyordum ama geçenlerde spor kompleksinde çalışan bir arkadaşımla sohbet ederken yapmamamı ve kendi çalıştığı yerde bu hareketin yaptırılmadığını söyledi. sağa sola dönüş hareketinin yani omurgayı çevirmenin, omurga için çok iyi olmadığı sakıncalar doğurabileceğini söyledi.
    şimdi kafama takıldı bel bölgesini nasıl çalıştırmamız gerekli ve gerçekten sopa çevirmekten vaz mı geçmeliyiz? bilene danışmak iyidir diye düşündüm.
     
  5. Coleman Trebor
    Offline

    Coleman Trebor Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    618
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    birde çok su içmek var daha bugün tam karın hareketinden önce gatorade içtim yaklaşık 250ml kadar kuscak gibi oldum hmemen hareket öncesi olduğu için ve son 2 karın hareketimi yeterince etkili yapamadım su sanki midedem çıkacak gibiydi ayın şey antreman sırasında az az bile içilse belli bi miktardan sonra rahatsız ediyor
     
  6. alex_uvez
    Offline

    alex_uvez Üye

    Katılım:
    5 Kasım 2008
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    modacı
    Yer:
    adana
    coleman trebor. vücudun yaklaşık %70 nin su olduğu mantığından yola çıkarsak, zaten suyun vücut için önemi oldukça iyi bir şekilde anlaşılıyor.ancak spor yapılırken sadece doğru nefes alıp veremeye çalışmaktan kaynaklanan,ağız kuruluğunu alacak kadar su tüketmek yeterlidir diye düşünüyorum.çünkü daha fazlası seninde yazdığın gibi,özellikle mide hareketlerini çalışırken sürekli çalkalanır ve mide bulantısına yol açabilir.
     
  7. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
  8. dagger
    Offline

    dagger Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2008
    Mesajlar:
    20
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bu sopa cevirme konusunda bıraz bizi bilgilendırmısınız acaba..
     

Sayfayı Paylaş