Sporcular için magnezyum

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve CarpeNoctum tarafından 13 Aralık 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. CarpeNoctum
    Offline

    CarpeNoctum Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2009
    Mesajlar:
    702
    Beğenileri:
    1.298
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    Zimbabwe

    Sporcular için Magnezyum
    Annelerin "vitamini suyunda" telkinini duyarak büyümemiş bir çocuk yoktur desek doğru söylemiş olur muyuz bilinmez ama son yıllarda bu besin zincirine protein, karbonhidrat ve yağ üçlüsü de nihayet halk dilinde eklendi. Artık gıda konusunda giderek bilinçlenen tüketici yediklerine çok fazla dikkat ediyor ve bilimsel olarak daha fazla araştırıyor.
    Protein, yağ ve karbonhidrat kadar önemli bir başka gıda ise mineraller. Maalesef magnezyum besin zincirindeki karbonhidrat, yağ ve protein kadar önemsenmiyor. Bu da antrenman sonrası aktif yaşamda magnezyum kaybından doğan bir takım rahatsızlıkları beraberinde getiriyor. Magnezyuma kısa bir göz atacak olursak, vücutta en fazla bulunan 4. mineral olan bu mineral, 300den fazla biokimyasal reaksiyonda kullanılmakta. Kan şekerini, kalp bağışıklık sistemini ve sinirsel kas fonksiyonlarının çalışmasını düzenleyen magnezyuma eğer düzenli antrenman yapmakta iseniz ihtiyacınız vardır.

    Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre yetişkin bir erkek bireyin günlük 420 mg magnezyuma ihtiyacı var. Bayanlarda ise bu oran günlük 320 mg düzeyinde. USDA ( Amerikan Sağlık Kuruluşu ) verileri ise A.B.D. ' de yaşayan bireylerin % 57'sinde yeterli günlük magnezyum seviyesine ulaşılamadığı belirtiliyor.
    Magnezyum eksikliğinin ise vücutta yol açtığı bir takım rahatsızlıklar var. Bunlara sırasıyla göz atalım.
    Protein sentezlemede düşüş - Magnezyum kaybı proteinlerin aminoasitlere dönüştürülmesinde ve mRNA'nın ribozoma eklemlenmesi işlevinde düşüş yaşanmasına neden oluyor. Bu da günlük protein ihtiyacı tam olarak karşılanamadığı için yeterli protein alınsa dahi, sindirim gerçekleşmediği için bu da ileride yapılan antrenmanlar sırasında güç kaybı yaşanması anlamına geliyor. Aynı zamanda bu da antrenman esnasında ve sonrasında kaslarda krampa yol açmakta.

    Yorgunluk - Magnezyum kaybının en önemli özelliği de halsizlik hissi. Antrenman yapsanız dahi spor sonrası oluşan dinçlik hali, sıkı antrenmanlar sonrasında yerini halsizliğe bırakıyor. Kronik halsizlik sendromunda ise, uzmanlar magnezyumun hayati önemde olduğunu belirtiyorlar.

    Insomnia (Uykusuzluk) ve uzun dinlenme süreleri - Düşük magnezyum seviyesinin yarattığı bir başka durum ise uykuya dalamama, uzun süre dalma problemi yaşamanın yanısıra kasların onarımı için geçen sürenin çok uzun olması.

    Kemik Yoğunluk Problemleri - Bir diğer önemli husus ise kalsiyum ve magnezyum oranlarının kemik erimesine yol açmaması. Eğer vücutta gerektiğinden fazla kalsiyum var ve bu oranı magnezyum karşılamıyorsa kemik erimesi ( ostreopoz) problemi oluşabilir, magnezyum ise kemikleri daha esnek ve daha az kırılgan yapar.
    Magnezyum ise yoğun olarak hangi besinlerde mevcut, işte listesi.


    [​IMG]



     Badem
     Fıstık
     Yulaf Kepeği
     Kurutulmuş otlar, dereotu, adaçayı, fesleğen
     Bitter çikolata
     Kabak çekirdeği
     Pekmez
     Kuru kavrulmuş soya fasülyesi

    Sonuç olarak, protein, zincir aminoasitler ve uygun hidroasitler ile birlikte magnezyum vücudun direnc ve performansı açısından hayati öneme sahip minerallerden birisi. Günlük olarak sıkı antrenman yapmasanız dahi, aktif yaşamınızda sorunlardan kaçınmak için magnezyuma da önem vermek gerekiyor.



    Dailyburn ve Algaecal'den derlenmiştir.
    Derleyen: Uğur Gerger
    http://www.mtbtr.com/gezi_yayin/yayin.asp?kayitno=1371
     
    kratos1, bilkent ve Otkakönmişkılıç bunu beğendi.
  2. supplementler.com
    Offline

    supplementler.com ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    4 Nisan 2007
    Mesajlar:
    422
    Beğenileri:
    140
    Ödül Puanları:
    78
    Meslek:
    Eğitmen - Sporcu Gıdaları
    Yer:
    Istanbul
    Elinize sağlık. Magnezyum hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için https://www.vitaminler.com/bilgi-bankasi/magnezyum-nedir-faydalari-nelerdir makalesini okuyabilirsiniz.
     
    Son düzenleme: 16 Ekim 2018

Sayfayı Paylaş