Spor Yaparken Beslenme Programının Önemi

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve saydam tarafından 28 Ocak 2006 başlatılmıştır.

  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    İSTANBUL (İHA) - Uzmanlar, fazla kilolardan kurtulmak ve formda kalmak için diyetin yanında spor da yapmanın şart olduğunu belirtti. Bu nedenle vücuttan kas ve su yerine yağ kaybederek kilo vermek için sporla birlikte, beslenme programının düzenlenmesi önem taşıyor.

    Uzmanlar, günlük alınması gereken enerjinin 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğüne bölünmesi gerektiğini belirtiyor. Spor yaparken özellikle ana öğünde karbonhidrat yönünden zengin tahıl ürünleri, light kek ve kurabiye, ekmek, pilav, makarna, meyve, haşlanmış patates tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken beslenme uzmanları, egzersiz yapan kişiler için demir, kalsiyum ve C vitamini tüketiminin önemli olduğunu kaydediyor. Bazı egzersizlerin, doğal laksatif (müshil-ishal) etkisi yaptığını ifade eden uzmanlar, bu durumdaki kişilerin günlük yağ tüketimine dikkat etmesi tavsiyesinde bulunuyor.

    Kilo vermek amacıyla spor yapılırken ana ilkenin hızlı kilo kaybetmek değil, haftada 1-1.5 kg olacak şekilde yavaş kilo vermek olduğunu vurgulayan beslenme uzmanları, "Bu durumda beslenme programımızı hazırlarken karbonhidratı değil, yağı sınırlamak gerekir. Hızlı verilen kilo ile yağ dokusu değil, su ve kas dokusu kayba uğrar" uyarısını yapıyor.

    Spor yaparken özellikle yaz aylarında yeterli miktarda sıvı tüketmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Egzersiz ile oluşan su kaybına bağlı olarak gelişen dehidrasyon, performans düşmesine neden oluyor. Vücudun susuz kaldığını gösteren en temel belirti ise saman sarısı idrar rengi. Bunu önlemek için, sıcak havada günde en az 10-15 bardak su içilmesi gerekiyor.

    Spora başlamadan 1 saat önce hafif bir yemeği tavsiye eden uzmanlar, spor sırasında sıvı alınması, spordan sonra ise ağır yemeklerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Spor yaparken karbonhidrat gereksiniminin meyve, sebze gibi kompleks karbonhidrat içeren gıdalardan alınması gerektiğinin altını çizen beslenme uzmanları, yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durulması tavsiyesinde bulunuyor.
     

Sayfayı Paylaş