Spor Salonuna ilk kez gittiginizde...

Kan Mevsimi

Yeni Üye
Spor salonuna ilk gittiginizde hissettiginiz duygulari, yaptiginiz yanlislari kisaca anilarinizi yazarsaniz bende spor salonuna yazılınca ne yapmam yapmamam gerektıgını ogrenırım :)
 
ben kendi duygularım değilde yeni gelenlerin yaptıklarından bahsetmek isterim..

* ilk defa başlayanlar genelde hemen kas yapma derdindediler ve sağlık, sakatlanmama, esneklik vs onlar için en son gelir..

ben hep hayret etmişimdir..ben gireli 10 dk olmuştur, 10dk.dır ısınma ve gerdirme yapmaktayımdır..yeni başlayan gelir hemen dumbelllara sarılır yada hemen benche yatar başlar ısınma seti bile yapmadan çalışmaya ki ben bi 5-10dk daha ısınma gerdirme yapıyorum o geldikten sonra..

acaba düşünmezmi "ya bu adam yıllardır yapıyor belli, benden önce gelmiş ve hemen başlamamış çalışmaya.."

* ikinci olarak mesela benchte çalışıyorsanız set bitince hatta siz çalışırken daha sormaya başlarlar "abi kaç kilo burası" ki beni sinir eden sorudur..

hemen yanıma çekerim set arasında" bak kardeşim yeni başlayanlarda nekadar kaldırdığı değil nekadar doğru yaptığı önemlidir , sabırlı olman lazım diye"

(not : salonda o sırada ağırlık çalışanlara tam çalışırken soru sormayın..bundan kimse hoşlanmaz..)

ayrıca salona girer girmez daha önce ağır çalışmış birinin bıraktığı barı alırlar ellerine kaldırmaya çalışırlar..hep uyarırım bak sakatlarsın kendini diye ama bazende ne hali varsa görsün derim.."kendi tecrübe ederek öğrensin"

ne yapmalısınız :

* salona girerken selam verin ve bu çıkana kadar gerekmedikçe son cümleniz olsun..çıkarkende kolay gelsin diyin çıkın..ama kimseden cevap beklemeyin zira insanlar çalışıyor olabilirler o sırada...

* salona girer girmez aletlere göz dikmeyin..önce kısa süreli tempolu bir hareketle vücudu ısıtın, çalışacağınız kasa göre gerdirmenizi yapın daha sonra ilk hareketiniz için çok hafif ağırlıkla 15-20 tekrar ısınma seti yapın..

* siz siz olun kendinizi sakatlamayın..bu işi kısa vadeli değil uzun vadeli düşünün..
3 ayda çok iyi basket oynayabilirsin ama 3 ayda çok iyi vg.ci olmazsın..zaman ve sabrın en önemli olduğu spor vg.dir..

* set aralarında muhabbet etmeyin, 1dk.yı geçmeyin, gözünüz saatte olsun..
sadece çalışacağınız kası düşünün ve çevrenizde muhabbet için gelenlerden farkınız olduğunu düşünün..

* mümkünse yapacağınız hareketleri bir kağıda not alın ve kaldırdığınız ağırlıkları yazın..

bunları baba nasihati gibi görmeyin lütfen..sadece tecrübelerimdir..

son olarak bu linke de bakabilirsiniz..
https://www.bodyforumtr.com/vbforum/spor-salonu-davran-lar-le-t11371.html
 
Son düzenleme:
Diez cok degerli tecrübelerini paylaştığın için teşekkür ederim. Okurken kendimi bench press ın altındayım ve kaldırcam die ıkınıyorken, çocugun biri gelip abi bu kaç kilo diye soruşunu hayal ettim ve oldukca komigime gitti :)

Ben babamlada anlaştım xD Mayıs ayında başlayacagım bı terslık olmaz ise 3-4 ay devam edecegım. Şimdi evde çalışıyorum oraya hazırlanıcam.

Heralde spor salonuna girdiğimde çok utanıcam galiba bilmiyorum alısık degılım ole yerlere fazla muhabbet kuramam gıbı gelıyor. Tek basıma oturup dumbelları kaldırıp ındırcem gibi biir his dogdu icimde.

Hocalar ilgileniyor mu peki gelip vay hos geldin bugun sunu yapcaz bunu yapcaz diyolar mi yeni baslayanlara ?
 
aslında hocanın makbulü vereceği bilgiyi doğru zamanda verip onun dışında çalışanları lafa tutmamasıdır..çalıştığım salonda siyaset,futbol muhabbetine katmaya çalışırlar beni ama pek pas vermemeye çalışırım..antremandan sonra doya doya etsinler muhabbetlerini..

benim düşüncemde vücut geliştirme çalışmanın şakası olmaz..ya hep ya hiçtir..
 
diez çok değerli bilgiler paylaşmış.
Belki spora yeni başlayan veya başlamamış arkadaşlar için çok da önemli konular olarak gözükmeyebilir, ama başarılı ve başarısız sporcu arasındaki ayrımı belirleyen noktalardır bunlar.
Zamanla öğrenilir ve öğrendikçe de keşke daha önce biri bana yol gösterseymiş ve ben aylarımı boş yere harcamasaymışım dedirtir insana.

O nedenle sporda yeni olan arkadaşlara öğüdüm, her maddenin üzerinde düşünmeniz salonda her an bu maddeleri aklınıza getirmeniz..
Emin olun ki bu sizi sporda birkaç ay ileriye götürecektir.

Body sporu sadece ağırlığın kaldırıldığı an ile bırakıldığı an arasında geçen süreden ibaret değil.
Salona adımını attığın anda çıkana kadar bu sporun disiplininin içerisinde olmak çok ama çok önemli.
Gerçek ve fark yaratıcı olan spor set aralarındaki dinlenmelerde yapılıyor aslında, çokça kaçırılan bir nokta bu.

diez de zaten önemini vurgulamış.
Ben de tekrar dikkat çekmek isterim.
 
Yeni başlayanlarda gördüğüm en dikkat çekici şeyler çalışacağı ağırlıkları etrafına toplamak ve çalışılan aleti zimmetine geçirmektir.

Örneğin, bench çalışıyordur. Bir seti bitirir, sonra gider dolaşır muhabbet eder, güler eğlenir. 5 dk geçer 2. sete girer.

Böyle birini gördüm mü ben hemen söylerim, " set set girelim" diye.

Bir diğeri de 3 set butterfly yapıyordur örneğin. 6 8 10 kiloları alır etrafına çifter çifter. Sen de düşünürsün, sağa sola bakarsın, dumbell arasın. Yok.

Yapmayın arkadaşlar aman :)
 
Aslında acemi arkadaşlar salona farklı bir tat ve heyecan katmakta. Eğer pozitif bir bakış açısını benimsemişseniz bunu sizde görebilirsiniz rahatlıkla:) Sizlere biraz yeni yetmelerin salon içindeki hal ve hareketlerinden bahsedeyim ve elimden geldiğince psikolojilerini açıklamaya çalışayım...

Acemimiz elleri ceplerinde omuzları hafiften kısarak dolaşmaktadır, bu onların spor hayatlarındaki ilk evreleridir ve kedi enciği kadarda şirin olurlar bu evrede:)

Acemimiz artık 2. aşamaya geçmiştir ve salondaki hocamızın peşinde kuruk olup onu mesleğinden tiksindirmeye ant içmiş bir hava içerisindedir. Türlü sorular sormakta, çeşit çeşit muhabbet açıp hocaya kendini sevdirme ve dost olma telaşındadır.

Artık 3. aşamaya yelken açmıştır acemimiz. Bu aşamada öğrenme güdüleri yavaş yavaş devreye girmektedir. Acemimiz artık hocayı kafaladığını düşünmektedir ve bu hazzı sevmiştir yada yüz bulamamıştır başka denizlere yelken açmalıdır. Kendine bir tekne inşa etmiştir ve ona "S.kim hıyar diyene tuzla koşma" adını vermiştir. Artık bilumum iri, kaslı, yada kendinden 3-4 kademe üstün elemanlara yavşamakta. Abi sen kaç basıon(elemanın spor arabası varsa bunu bide araba için uyarlayabiliriz), bu bar kaç kilo, dambılmı haltermi diye gubidik soruları sormaya başlamışlardı.

Bu 3 safhadan sora tüm acemiler karakteristlik özelliklerine göre sınıflara ayrılırlar, çok uzun ve çok ayrıntılıdır. Bunu anacak Acemolojide mastır yapmış biri izah edebilir bizlere:D
 
ilk salona gittiğimde çok güzel bi bayan hocam vardı çok güzel idman yapıyoduk o dönemden hatırladığım tek şey bu ama şu çömezlere gelince ewet benimde tatlı şikeyetlerim war ama söylenildiği gibi olmazsa olmazlar ki bizde o dönemden geçtik sorduk soruyoruz ve sormalıyız diye düşünüyorum
 
bi de son dönemde şu moda oldu..adidas techfit nike pro gibi üzerinize yapışan kollu kolsuz t-shirtler var biliyorsunuz..yeni başlayanlar genelde bunlara çok hevesli oluyorlar, 25cm kolu kime göstereceksin ve t-shirt üzerinden beliren kaburga kemikleri de hoş görünmüyor..:)
 
bi de son dönemde şu moda oldu..adidas techfit nike pro gibi üzerinize yapışan kollu kolsuz t-shirtler var biliyorsunuz..yeni başlayanlar genelde bunlara çok hevesli oluyorlar, 25cm kolu kime göstereceksin ve t-shirt üzerinden beliren kaburga kemikleri de hoş görünmüyor..:)


katılıyorum.. :) yeni arkadaşlarım kırılmasınlar lütfen ama ben 6 ay uzun kollu giydim..daha sonra tişört giymeye başladım..kolsuz 1.senin sonunda giydim sanırım..
ama asla atlet benzeri giymedim..

hatta son 3-4 aydır normal kısa kollu ve XXL tişört giyerim..ego tatmini vs.ye artık yıllar geçince insan ihtiyaç duymuyor..salonda çok takmayanların soyunma odasında fikirlerinin değiştiğini görüyorum :)
 
valla ben antrenman yaparken kulaklığımı takıyorum,istediğim tarz müziği açıyorum,belki güleceksiniz en siyahından güneş gözlüğümü bile takıyorum bazenki etraftaki insanları görmeyeyim dikkatim dağılmasın diye.destek gerektiğindede işi bilen birinden desteğimi alıyorum hepsi o.bende atlet giymedim giymemde zaten giydiğimiz tişörtler badi gibi oluyor
 
benimde gittigimde yapacagım is svenın dedıgı gibi bi gemi yapcam :D Oncelikle planım hocayı ele gecırmek kendimi sevdirmek :D Sonra da 1-2 abi bulmak:D
 
diezin ilk yazdığı yazıda bir not var.ağırlık çalışanlara soru sormayın diye...aynen en nefret ettiğim şey.Zaten dişini tırnağına takıyosun zor nefes alıyorsun biri gelip bişey sordumu bütün konsantrasyon gidiyor.bide ben salon çalıştırıyorum herşeyi istiyorlar.
 
salona ilk gittiğimde gereksiz bir heyecan vardı üstümde :) ondan sonra alıştım.ilkin çevreme bakıyordum nasıl çalışıyorlar kaç kg ile çalışıyorlar.sonra sonra işime konsatre olmaya başladım.
siz siz olun kesinlikle antreman sırasında çalışana soru sormayın.kaç kg ile çalıştığı önemli değil.çalışan insanı kesinlikle güldürmeyin.çalışırken sohbet etmeyin (bizim salonda var adam benchte sohbete dalıyor.çay kahve istermiydin.. yada smith presste arkadaşını güldürüyor)
Birde özellikle salona 3 gün gelenlerin salondaki fotolar olsun iyi vücutlar olsun gördükten sonra "bunlar varya alıyolar tozu şişiyolar yada ilaç basıyo bunlar" demesi insanı öldürüyor.
çalıştığınız ağırlığı yerine koyun.(kaç kere dambılın tekini aramışımdır).bu sadece kolay bulunması için değil takılıp düşmeleri engellemek içindirde.
son olarak oturarak çalıştığınız zaman çalıştığınız yerde oturup kalmayın
uzun kollu giymenin bir avantajı var;insanlar içindekini merak ediyor :)
 
kiloya girerken sizinle slm laşmaya başlamış 2 3 kişik çömez siz sehpadan kalkında hmm vaybe helal gibi imalar taşıyan kaş göz işaretleri yapmak için beklerken onlarında yanına da 2 3 kişilik bi tayfa daha gelir ve muhabbet şöyledir: şöyle oluyım yeter.. hadi lan manyakmısın.. aslında fzla bişi yok... sırf kol boolum.. tamda o sırada siz 7. 8. basarken onları dinlemek zorunda kalısınız konsantrasyon 0 ama mutlu son set bittiğinde çömezler sizi motive etmiştir :) buda işin güzel yanı dimi ama
 
Back
Yukarı