rica ederim, umarım bu şekilde uzaktan dahi olsa fayda sağlayabiliriz...ancak dediğim gibi, sonuçta tıbbi bir durum ve bizler dr değiliz...tekrar durumunuza ve dediklerinize dönecek olursak.....eğer doğru anladı ve tahmin etti isem,glikojene karşı hassas bir durumunuz var...yanlış değilsem,hastalığınızın bir tür "glikojen depo hastalığı" ama ayrıntılı tıbbi bilgim yok ve elbette dr.lar daha iyi bilirler (sizinkinin türü non-lizozomal tipte glikojen depo hastalığı herhalde)....o halde glikojene en çabuk çevrilen besinler olan karbonhidratlardan uzak durmakta yarar var...karbonhidrat ne kadar rafine ise (basit karb) o kadar çabuk glikojene çevrilir, şeker, beyaz ekmek,prinç,makarna bunlara örnek...şeker en rafinesi, en hızlı çevrilen odur...ne kadar az rafine ve doğal ise (kompleks karb) o denli yavaş glikojene çevrilir, kepek vs ekmek, esmer prinç, patates, kuru fasulye,mercimek,sebzeler...siz bunların hepsinden uzak durmalısınız,anladığım kadarıyla...mecbur kalırsanız kompleks olanları (özellikle sebze, yeşil olanları) tercih edin ama kontrollü olarak....
proteinler ve yağlar, karblara kıyasla daha geç glikojene çevrilir... bu nedenle protein olarak et (balık tavuk dana koyun vs vs), peynir, yumurta (çoğunlukla beyazı) tüketebilirsiniz,yağsız olanları ağırlıklı...sanırım süt ve yoğurt size uymayacak zira bir miktar karb içeriyorlar.... yağları da doymamış yağlar ağırlıklı olarak seçin, zeytinyağı ayçiçek...balık yağını özellikle tüketin....yürüyüş gibi hafif kardiyo egsersizleri yapmaya çalışın ki glikojen birikimlerini vücut harcamaya çalışsın...sizin glikojen biriktirmemeniz, mevcut birikimi de arttırmamanız (hatta azaltmanız) gerekiyor, bu nedenle az ve sık yemeye özen gösterin...
tekrar ediyorum,bizler dr değiliz, tıbbi bir durum olduğu için ne desek yanlış olabilir...dr.unuza danışarak bu besinlerle dietinizi düzenleyin...geçmiş olsun....
Son düzenleme: 26 Eylül 2008
diez, unutkann ve saydam bunu beğendi.