Siyatik Nedir ?

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve rockallen tarafından 23 Şubat 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. rockallen
    Offline

    rockallen Üye

    Katılım:
    7 Mart 2008
    Mesajlar:
    127
    Beğenileri:
    102
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Istanbul
    SİYATİK NE DEMEK?

    Halk arasında sinir romatizması olarak da bilinen, bel fıtığı gibi sinirler üzerine baskı yapan başka sorunların oluşturduğu semptomdur. Siyatiğin oluşmasında omurga veremi, tümörler, omurga kireçlenmesi gibi nedenler etkilidir.
    Siyatik vücudumuzun leğen kemiğinden başlayarak, kalça bölgemizden her iki bacağımıza giden, en uzun sinirimizdir. Siyatik siniri bacağımızın altında bulunan kasları kontrol eden sinirdir.
    Siyatikte ağrı sinirin geçtiği güzergahtan ilerler. Ağrı bazen hafif olmakla birlikte, insanların iş yapabilme yetisini kaybettirecek kadar ağır da olabilir. Aniden gelen şiddetli ağrılar veya yavaş yavaş gelen hafif ağrılar söz konusu olabilir.

    Oturma, kalkma gibi bedensel hareketler zorlukla yapılabilir. Yürürken, öksürürken ya da hapşururken ağrılarda artmalar meydana gelebilir. Bunlar gibi sorunların ortaya çıkma sebebi; omurlar arasındaki kıkırdak disklerin kayması, omurganın alt kısmının iltihaplanması ya da zedelenmiş olmasıdır.
    Doğumdan gelen rahatsızlıklar, omurga enfeksiyonları, leğen kemiklerinde ya da buraya yakın organlarda hasarlanma, bazı iç organ tümörleri siyatiğe neden olan başka nedenlerdir. Sık olmamakla birlikte siyatik sinirinin çevresine gut, şeker hastalığı, sıtma ya da bazı tahriş edici ilaçların şırıngalanması siyatiğe yol açabilir. Uzun süre siyatik hastalığı görünenlerde bacakta his ve hareket fonksiyonlarında bozukluk ya da kaslarda erime gibi sorunlar bulunabilir.

    [​IMG][​IMG][​IMG]
    [​IMG][​IMG]

    BELİRTİLERİ NELERDİR?

    En belirgin belirtiler belden, ayak ucuna kadar yayılan ağrılardır. Genellikle bu ağrılar hareketler sonucu ya da yatarken artar. Ancak yan pozisyonda yatıldığında ağrılar azalabilir.
    Bunların yanında bir de kas güçsüzlüğü, uyuşmalar gibi fonksiyonel bozukluklar da nadir olarak görülebilir.
    TEDAVİSİ NEDİR?
    Siyatik genellikle bel fıtığı ile karıştırılır. Ancak sırt üstü yatan hastanın bacağı yavaşça yukarıya doğru kaldırılır ve uyluk kemiğinden ayağa kadar şiddetli bir ağrı duyulur ki bu siyatiğe işarettir.
    Hastaların çoğunda tıbbi yardım gereklidir ve en önemlisi yatak istirahatinde bulunulmasıdır. Bunun dışında fiziksel hareketler kısıtlandırılır, fizik tedaviye başlanılır. Fizik tedavi ve doktorun verdiği egzersizler ile sinirler bir nebze olsun güçlendirilir. Genellikle kullanılan fizik tedavi çeşitleri; Transcutaneous Nerve Stimulation(TENS), ısı, ultrason, hidroterapi, elektriksel uyarım ve masajdır.
    Hastaların çok azında ameliyat gerçekleştirilir.

    KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

    Siyatik tanısı konulduktan sonra egzersizler, germe hareketleri ve yürüyüşlerle ağrıların tekrar ortaya çıkması engellenebilir. Oturuş pozisyonu düzeltilmeli, karın kasları güçlendirilmelidir. Aynı zamanda fazla oturulmamalı ya da uzun süre ayakta durulmamalıdır. Uzun süre oturulması gerektiğinde ara ara kalkılıp birkaç adım atılmalıdır; aynı şekilde uzun süre ayakta durulması gerektiğinde ise ara sıra tek ayak üzerinde durularak ayak ve bel dinlendirilebilir. Uyurken yan yatmaya özen gösterilmelidir, bu pozisyonda uyumak ağrının azalmasına yol açar. Yan yatılamıyorsa belin altına destek olarak bir yastık konulmalıdır. 3-4 cm den daha yüksek topuklu ayakkabılar vücut ağırlığının öne kaymasına neden olacağından bel ve sırt kaslarına fazla yük binmesine neden olur. Bu nedenle yüksek topuklu ayakkabı giyilmemesi daha sağlıklıdır.

    Kaynak: saglikmakaleleri.net
     
    Pulbiber072 bunu beğendi.
  2. ümitkurt
    Offline

    ümitkurt Üye

    Katılım:
    21 Eylül 2011
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Superman hareketi sonrası, bacağa vuran ağrı sebebi ne olabilir?
     

Sayfayı Paylaş