Ses Ve Taklid Üstadları Kuşlar

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve Despo tarafından 11 Temmuz 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    [​IMG]Her hayvan gibi kuşlar da kendi aralarında “konuşarak” anlaşırlar. Bununla beraber Kur’an-ı Kerim’de hususi olarak kuşların dillerinin öğrenilebileceğine işaret edilmesi (Neml:16) ve Hazreti Süleyman (a.s.)’ın kuşların dilini bilmesiyle alâkalı kıssaya dikkat çekilmesi enteresandır. İleride kuşların bazı faydalı yönlerinden daha çok istifade etme veya onların bu kabiliyetlerini insanlık için kullanma yolunda bazı gelişmelerin olabileceğini hatırdan uzak tutmamak gerekir.

    Birçok kuşun konuşabildiği, yani bizlerin kullandığı kelimeleri tekrarlayabildikleri mâlumdur. Mesela; Afrika menşeli gri papağan (Psittacus erithacus) böyle bir kuştur. Bu papağan cinsinin bir dişisi, İngiltere’de yapılan yarışmalarda 12 yıl üst üste birinci olmuştur. 1958 yılında Uganda’dan getirilen bu papağan yaklaşık 800 kelime biliyordu. 1994 yılında ölümüne kadar bu kelimeleri kullanmaya devam etti. Bu tür gri papağanlar evcil hayvan olarak satılmak üzere Afrika’dan başka ülkelere götürülmüştür. 1983–1989 yılları arasında 20 Afrika ülkesinden 346.782 tane papağanın ihraç edildiği kaydedilmiştir.

    Şimdiye kadar tespit edilen, en çok kelime bilen kuş ise Avustralya orijinli bir muhabbet kuşudur (Melopsittacus undulatus). 1993 yılında California’da bu kuşun, 1728 kelime bildiği belirlenmiştir.

    İngiltere’nin Bristol şehrinde bir erkek muhabbet kuşu ise 500 kelime biliyordu. Kendi ismini, kaldığı evin adres ve telefonunu söyleyebiliyordu. Sekiz ninniyle bir bilmece biliyor, 10’a kadar sayabiliyordu. 1993 yılında doğan bu papağanın ilk dili İngilizceydi, ama Fransızca, Rusça, İspanyolca, Galce ve İzlanda dillerindeki tabirleri de söyleyebiliyordu.

    Birçok yabani kuş, başka kuşların çıkardığı sesleri taklit edebilir. Bataklık bölgelerde yaşayan bir tür ötleğen kuşu (Acrocephalus palustris) bu konuda rekoru elinde tutmaktadır. Bu türün her bir ferdi, 100 farklı türde kuşun sesini taklit edebilir. Hindistan’da yaşayan bir kuş türü (Gracula religiosa) sahibinin sesini taklid edebilmekte, ancak tabiattaki diğer kuşların sesine benzer sesler çıkaramamaktadır.

    Bazı kuşlar ise, çıkardıkları düşük frekanslı seslerle çok uzaklarda bile kendilerini duyurabilirler. Mesela, sülüngiller (Phasianiade familyası), guguk kuşları (Cuculidae familyası) ve büyük baykuşlar (Strigidae familyası) bu tür kuşlardandır. Sesi en uzaktan duyulan kuş ise, Yeni Zelanda’da yaşayan ve bir tür papağan olan kakapo (Strigops habroptilus) adlı kuştur. Bu kuşun erkekleri, göğüs ve boğazlarındaki iki büyük hava kesesini şişirirler ve bir futbol topu büyüklüğüne ulaşırlar. Daha sonra patlama sesini andıran bir ses çıkarırlar. Dişilerini çekebilmek için üç ay boyunca böyle ötebilirler. Seslerinin ortalama 5 km’den, rekor olarak da 7 km öteden bile duyulduğu tespit edilmiştir.

    Büyüklüğüne göre en gür sadâyı çit kuşu (Troglodytes troglodytes) çıkarmaktadır. 9–10 cm büyüklüğündeki bu kuşun sesi 500 m’den işitilebilir.

    Birçok kuş, iki veya daha fazla sesi eşzamanlı olarak çıkarabilir. Bu konudaki rekor, Kuzey Amerika menşeli kahverengi kamçılı kuşa (Toxostoma rufum) aittir. Bu kuş öterken, aynı anda dört farklı ses çıkarabilir. En çok ötme rekoru ise kırmızı gözlü vireo’ya (Vireo olivaceus) aittir. Kuzey ve Güney Amerika’da yaşayan bu kuşun 10 saat içinde 22.197 kere öttüğü tespit edilmiştir.



    Kaynak:
    The Guınness Book of Animal Records.
    Mark Carwardine. London: Guinness, 1995, ss. 149-151.
     
    Savaşcı, diez ve saydam bunu beğendi.
  2. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.966
    Beğenileri:
    6.095
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Haftada 1-2 kez bir cocuga bakarim. Bugün cocukla cesitli kuslar satan bir dükkana gittik ve burada 76 dogumlu bir papagani gördük. Bu papagani kucuklugumden hatirlarim. Biraz ilgimi cekti, ve magaza sahibine bir kac soru sordum.
    Bana Congo African Grey cinsini önerdi, ve bunlar daha yeteneklidir dedi.
    Congo African Grey:
    [​IMG]
    Sonra kendisine siyah bir kustan bahsettim (cinsini bilmedigim icin) bu kusu kucukken, futbol takimiyla Fransaya turnuvaya gitmistik, burada bu kusu gördüm ve cok sasirmistim. Bu kus gercekten anlasilir bir sekilde konusuyor.
    Iste bu kus yukarda belirtilen Sahibin sesini taklit edebilen kus.
    Resimi:
    [​IMG]

    Bu kusu bulmak zor, ancak papagandan cok, var mi bu papagan cinsinden bilgisi olan veya papagan sahibi olan:) ?
    Her an bir tane alabilirim:p - Yardim..
     
    saydam bunu beğendi.
  3. Savaşcı
    Offline

    Savaşcı Üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    646
    Beğenileri:
    255
    Ödül Puanları:
    0
    Son düzenleme: 27 Aralık 2009
  4. Savaşcı
    Offline

    Savaşcı Üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    646
    Beğenileri:
    255
    Ödül Puanları:
    0
  5. Savaşcı
    Offline

    Savaşcı Üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    646
    Beğenileri:
    255
    Ödül Puanları:
    0
    http://www.hurriyet.com.tr/dunya/11080352.asp?gid=229
    Trafik kazasından sonra "bir daha konuşamaz" teşhisi konulan adamı iki papağan konuşturdu.

    [​IMG]

    ABD'de 14 yıl önce geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve kendisine "bir daha konuşamaz" teşhisi konulan bir Amerikalı, konuşma yetisine 2 papağanı sayesinde yeniden kavuşmasının ardından hayatını kuşlara adadı.

    Washington'daki evinde halen 80 kuşla birlikte yaşayan 50 yaşlarındaki Brian Wilson, 1995'te geçirdiği trafik kazasında ağır yaralandı. Doktorlar, kaza sırasında emniyet kemeri takılı olmayan Wilson'ın bir daha konuşamayacağını ve hayatının geri kalanında yatalak kalacağını söylediler, ancak 2 geveze papağan sayesinde Wilson konuşma yetisine tekrar kavuştu.

    O günleri AFP'ye anlatan emekli itfaiyeci Wilson, "2 kuş bana konuşmayı öğretti. Başımdaki yara o kadar kötüydü ki, hayatım boyunca 2 yaşındaki bir çocuk gibi bile konuşamayacağımı sanıyorlardı. Ancak 2 papağanım benimle konuşmaktan hiç vazgeçmedi. Sonra bir gün ağzımdan bir kelime çıktı, sonra bir kelime daha, sonra daha fazlası" diye konuştu.

    Artık neredeyse normal şekilde yürüyebilen Wilson, papağanlara minnettar olduğunu göstermek için hayatını kendisinin yeniden konuşmasını sağlayan bu kuşlara adadığını söyledi.

    Evini papağanları ve sahiplerinin istemediği birçok kuş için barınak haline getiren Wilson, "Onlar için elimden geleni yapıyorum. İsteyebilecekleri her şey burada var" dedi.

    Kuşlar için Wilson Papağan Vakfı'nı kuran Wilson, halen yaklaşık 80 kuş beslediğini, aylık masrafının yaklaşık 6 bin dolar olduğunu ve gelir elde etmek için kuşlarla gösteriler düzenlediğini belirtiyor
     

Sayfayı Paylaş