Süt ile peynir kiyaslamasi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve bossblitz tarafından 27 Aralık 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. bossblitz
    Offline

    bossblitz Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2010
    Mesajlar:
    85
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Merhaba,ben birseyi cok merak ediyorum evde yapilan (sade maya ve süt ile) peynirin protein kalitesi iyimidir ? yani ha süt icmissin ha öyle yapilmis peyniri yemissin farketmez mi yoksa peynir seklinde daha mi kalitelidir? yada satin aldgimiz lor peynirinden farklimidir? ben evde anneme yaptirmayi düsünüyorum tuzsuz yapsada cok güzel oluyor ve yagsiz sütle yaptiricam sizce idealmidir?
     
  2. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    tabi ki konu büyük insanlarsa "peynir "denir...

    sebebi 1 kgs beyaz peynir 7-8 kgs sütten , 1 kgs kaşer peyniri (eski) 10-11 kgs sütten yapılır ...tabi ki belki de "yapılırdı " diyelim?!...( zira, süt endüstrisinde artık öyle dolaplar dönüyor ki, "kelime oyunları, çarpıtmalar, teknoloji vb ,nerdeyse 1 kgs süte , 1 kgs yoğurt üretilecek ?!...(((

    süt (avantaj ve dezavantajlar) :

    **endüstriyel süt ?!...süt aslında canlıların ilk ağızda yavrularını beslemek üzere "belli dönem boyunca oluşan" bir malzeme...antikorlardan,vitamin zenginliğinden tutun da protein,yağ kompozisyonları ile "ağuz sütü" , endüstriyel sütten çk ama çok farklı bir malzeme..
    **süt, ayrıca özellikle "inek sütü" , birçok kişi açısından hazımsızlık yaratabilir...alreji de oluşturabilir...
    **seyreltik ürün içerik az olduğundan ,fazla miktarda alınması gerekir..
    **ancak , peynire göre "malzeme yani vitamin, protein türü. yağ , mineral vb kayıpları mevcut olmaz..

    peynir:

    **konsantredir..yani az miktar ile çok protein, türüne göre daha az yağ alma şansınız bulunur..
    **hazmı daha kolaydır..
    **ancak, proses neticesi malzeme kaybı "vitamin, mineral " daha fazladır..


    not. eğer "süt ya da peynir "kullanacaksanız tercih daha ziayde "keçi ve koyun "yönünde olması gerekir..

    **insan anne sütüne ,bulunduğumuz çevre itibarıyla en yakın süt sıralamaları:

    **eşek sütü (en yakın)
    **at sütü
    **keçi
    **koyun
    **inek
     
  3. Cidade de Deus
    Offline

    Cidade de Deus Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.510
    Beğenileri:
    1.717
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    ben en yakın keçi sütü bılıyordum ercan hoca acaba hangısı doğru sızde bır kaynak varmı nette kecı sutu anne sutu gıbı bırcok yazı yzıyorda.

    ''100 gram anne sütünde kalsiyum oranı 32, inek sütünde 119, keçi sütünde 134 miligramdır. Keçi sütündeki bakteri miktarı ve yağ oranı diğer hayvanlardan daha azdır. Laktoz oranı bakımından yüksek proteinlerine sahip olması nedeniyle keçi sütü değerli besin ögelerini içeriyor. Yeni doğan bebekler, anne sütü alamadığı dönemlerde ihtiyaç duyacağı besin elementlerini en iyi keçi sütünden alabilir.''

    alıntı.

    devamı:http://www.ntvmsnbc.com/id/24991297/
     
    Son düzenleme: 27 Aralık 2011
  4. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    eşek sütü tabi ki ender bulunan bir malzeme olduğundan ,hele günümüzde tabi ki kaynaklar baz almazlar...ki, büyük olsalıkla kaynakların endüstriyel bazda veya kitle üretimi yapan hayvan mandıra ya da fabrikaları baz aldığını sanıyorum...)

    ama, anadolu halkı,eskiler bunu çok iyi bilirler...)
     
  5. bossblitz
    Offline

    bossblitz Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2010
    Mesajlar:
    85
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    ercan hocam aciklamaniz icin tesekkür ederim ama ben kendi anneme evde yaptirmayi düsünüyorum merak ettigim; hicbir sporcunun ögününde proteini karsilamak icin dogrudan süt alindigi görünmüyor sadece yulaf gibi ürünleri tüketirken kullaniliyor..simdi diyelim sabah kahvaltida 500 ml süt icsem 150 gram civari peynir yesem aynimi olur ??

    yani kendi yaptigimiz peynir (sadece maya ile süt karisimi) ile sütün kalitesi aynimidir ?? eger ayniysa neden bir ögünü protein karsilamak icin süt ile gecistirmiyoruz tek sebebi zor sindirilmesimi
     
  6. wrestler
    Offline

    wrestler Super Moderator Yönetici Super Moderator

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.231
    Beğenileri:
    3.368
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    TOKAT
    ağuz sütüyle endüstriyel sütün karşılaştırması yanlış olur. tıpta kolostrum denilen şey doğumdan sonraki yaklaşık 5 gün içinde anneden alınabilir. İçeriği beslenme yönünden konsantre ve hazmı kolaydır. Ancak bunu normal sütle bir tutamayız. Farklı birşeydir.

    Peynir ile sütün kalitesi aynı mıdır dan kastın protein açısındansa aynıdır. Protein aynı protein; Kazein. 100 gr peynirden alacağın protein 100 ml sütten alacağından fazladır. Bu fark peynirinden peynirine değişir.

    Annenin yapacağı peynirin 100 gr ında kaç gr protein olur, kafadan söyleyemeyiz. Ama besin değerleri tablolarından yaklaşık bir rakam belirleyebilirsin.

    Yazdığın gibi beslenme programlarında çok bahsedilmiyor. Ama bence yatmadan önce kazein için süt içilebilir.
     
  7. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    peynir ...)

    günde 100 gr yeterli ...)
     

Sayfayı Paylaş