Merhabalar arkadaşlar.Acıktığınızda "Zararlı mıdır?" diye düşünmeyeceğiniz.Rahatlıkla yiyebileceğiniz bir sulu yemek olan , benim hem severek yaptığım hem de severek yediğim
bir yemek olan Arap Kebabı , Belen Kebabı olarak da bilinir , tarifini vermeye çalışacağım.Öncelikle malzemelerimiz.
Domates,sivri biber,soğan(tercihe göre üzerine sarımsak da eklenebilir),kıyma veya tavuk eti , tercihe göre maydonoz.
Tarifi yazdıktan sonra resimleri koyacağım.Benim resimlerde kullandığım miktarlar;
250 gr kıyma + 1 tavuk pirzola.
7 tane domates.
1 soğan.
2 tutam maydonoz.
4 sivri biber (2 kırmızı 2 yeşil).
1 kaşık margarin yağı.
Yemeği yapmaya başlamadan önce isterseniz bir tatlı kaşığı tuzu etin üzerine ilave edebilirsiniz.
Arkadaşlar öncelikle sivri biber ve domateslerimizi küp küp doğruyoruz.Daha sonra bir leğen veya tabağın içinde karıştırdıktan sonra etimizi veya kıymamızı tencereye koyuyoruz.
Kısık ateşte kıyma suyunu hafiften bırakana kadar bekliyoruz.Ben bazı zamanlarda 1 kaşık margarin yağı kullanmak zorunda kalıyorum.Zeytinyağı etin tadında biraz oynamalar yapabiliyor
.İsterseniz vita yağı da kullanabilirsiniz.Etiniz veya kıymanız kendiliğinden tam veya yarım yağlı iseler ayrıyetten yağa gerek kalmaz.Eğer yağlı değillerse koyacağınız yağ uçucu olsun.Yani dibini 15 dk civarı tutturmasın yeterli.
Daha sonrasında küp küp doğradığımız soğanımızı üzerine ilave edip rengi değişene dek yavaş yavaş karıştırıyoruz.
Son olarak ise leğende beklettiğimiz domates ve biberleri üzerine boca edip karıştırıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
Pişmesi bitmeye yakınken 2 tutam maydonozu tatlandırıcı olarak kullanabiliriz.
Ve afiyet olsun
...
Not : Kıyma ve et besin değerlerini koyma gereği duymadım.Zaten çoğumuz biliyoruz.Ayrıca ne eti kullanacağınız size kalmış
.
Fotoğraflar :
http://t1306.hizliresim.com/1b/9/nz2ng.jpg
http://s1306.hizliresim.com/1b/9/nz2rp.jpg
http://t1306.hizliresim.com/1b/9/nz2vs.jpg
http://s1306.hizliresim.com/1b/9/nz2y0.jpg
http://t1306.hizliresim.com/1b/9/nz2zb.jpg
Besin Değerleri ;
100 gr. dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr. protein; 4,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.4 gr. lif: 22 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 13 mgr. sodyum; 213 mgr. potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,5 mgr. B3 vitamini; 0.26 mgr. B6 vitamini; 9.8 mcgr. folik asit; 128 mgr. C vitamini ve 0,7 mgr. E vitamini.
Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir. Şöyle ki: 32 kalori; 3.840 mcgr. A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr. C vitamini ve 0,8 mgr. E vitamini.
100 gr. kuru soğanın içerdiği besin değerleri şunlardır: 38 kalori; 1,5 gr. protein; 9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 56 mgr. fosfor; 27 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 157 mgr. potasyum: 12 mgr. magnezyum; 40 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,2 mgr. B3 vitamini: 0,l mgr. B6 vitamini: 10 mcgr. folik asit: 10 mgr. C vitamini ve 0,3 mgr. E vitamini.
Domatesin besin değerlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz.
Kalori 22gr
Protein 1,1gr
Karbonhidrat 4,7gr
Kolesterol -
Yağ 0,2gr
Selüloz 0,5gr
Fosfor 27mgr
Kalsiyum 13mgr
Demir 0,5mgr
Sodyum 3mgr
Potasyum 244mgr
A vitamini 900IU
B1 vitamini 0,06mgr
B2 vitamini 0,04mgr
B3 vitamini 0,7mgr
B6 vitamini 0,1mgr
C vitamini 3,0mgr
E vitamini 0,04mgr
Folik asit 6,4mgr
Afiyet olsun
...