Renkli Tarhana

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve aycicegi tarafından 16 Ekim 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. aycicegi
    Offline

    aycicegi Üye

    Katılım:
    29 Eylül 2013
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    1
    Renkli Tarhana


    4 baş soğan
    2 baş sarımsak
    Yarım kilo kırmızı biber
    Yarım kilo nohut
    1,5 kilo süzme yoğurt
    Alabildiğince un
    Tuz
    Renkli tarhana beyaz tarhanaya göre oldukça emek isteyen ve zor yapılan bir besin. Kış aylarının vazgeçilmezi. Sıcak sıcak insanın içini ısıtan bu lezzetin yapımını sizlerle paylaşmak istedik. Annemle evimizin ve bahçemizin tüm güzel imkanlarını kullanarak kışlıklarımızı son sürat hazırlıyoruz. :)

    İlk olarak soğan, biber, domates, sarımsağı pişiriyoruz. Bu malzemeler baya bir birleri içinde eriyene kadar pişirilmesi gerekiyor.
    Büyük bir leğenin içine unu koyuyoruz. Ben unda bir miktar vermedim siz kendinize göre ayarlarsınız.
    Bir gün öncesinde haşlanmış olan nohutu suyu ile beraber unun üzerine ilave ediyoruz. Nohutun üzerine pişirdiğimiz o karışımı sıcak sıcak döküyoruz.
    Ardından süzme yoğurdu da ekleyerek yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra artık bekleme aşamasına geçiyoruz. Tarhana yapanlar bilir 1 yada 2 hafta civarı bu hamuru bekletip her gün yoğurmak gerekir. Biz aşağı yukarı 2 hafta beklettik ve her gün yoğurduk. Tarhana hamuru ilk günler de kabaracak ve ekşiyecek ama ilerleyen günlerde o ekşi kokusu gidecektir.

    2 hafta sonunda biz bol güneş olduğu için evimizin çatısında, siz size uygun bir yerde yapabilirsiniz.
    Sabahın ilk ışıklarıyla beraber tarhana hamurunu küçük parçalar halinde seriyoruz. Hamur zaten 2 haftanın sonun da katılaşmış oluyor. Güneşin etkisiyle de beraber daha kolay kuruyor. Güneşin etkisiyle kuruyan hamurları elimizle ufalıyoruz. Daha sonra iyice kuruyunca robot yardımıyla çekiyoruz. Çok ince severseniz iki kere çekebilirsiniz ama sonuçta suda eriyecektir. Son olarak da tekrar beyaz tarhana da olduğu gibi evimizin musait bir yerinde iyice kurumaya bırakıyoruz. Tarhanamız hazır :) İstediğiniz zaman soğuk kış günlerin de sıcacık çorbalarla sevdiklerinizin ve kendi içinizi ısıtabilirsiniz. Afiyet şeker olsun :)

    Ama sakın tam kuruduğundan emin olmadan kaldırmayın güvelenir ve tüm emekleriniz boşa gider :(













































































    börek tarifleri
    çorba tarifleri
    kek tarifleri
    kurabiye tarifleri
     

Sayfayı Paylaş