Pozitif Nitrojen Dengesi

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve bonatschi tarafından 11 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 13 üye.
  1. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Pozitif Nitrojen Dengesi Sürekli Kas Gelişimi Demektir

    Sürekli bir kas gelişimi arzuluyorsanız vücudunuzu pozitif nitrojen dengesinde tutmalısınız. Nitrojen sadece proteinde bulunan kimyasal bir elementtir. Pozitif nitrojen dengesi demek vücudunuzun işlemeden attığından veya yakıt olarak kullandığından daha fazla protein tutmasıdır. Vücut nitrojen dengesini ölçmenin tek yolu labarotuvar ölçümleridir. Bu ölçümlerin sonucuna göre, vücudunuzun günün büyük bir zamanında pozitif nitrojen dengesine kalmasını sağlamak adına protein alımınızı ve beslenmenizi ayarlayabilirsiniz.

    Pozitif nitrojen dengesine kalmak için ilk olarak, tükettiğiniz proteinlerin yüksek kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Tükettiğiniz proteinin kalitesi, ne kadar protein tükettiğinizden daha önemlidir. Yine de kas gelişimi için gerekli miktarda kaliteli ve yüksek değerlikli protein alımına dikkat edilmelidir. Eğer beslenmeniz ile yeterli miktarda protein almıyorsanız, ne kadar etkili idman yaparsanız yapın kas gelişiminiz istenilen düzeyde olmayacaktır. Eğer proteinden aldığınız kalori günlük toplam kalori alımınızın en az %15’ine tekabül ediyorsa ve bunun büyük bir kısmını kaliteli kaynaklardan sağlıyorsanız, bilinçli idmanlarla sürekli kas inşaa etmeniz mümkündür.

    Gereğinden fazla protein tüketmeniz (yüksek protein dietleri) gereksizdir, çünkü protein alımınızın fazlası enerji metabolizmasına dahil olacak veya yağ olarak birikecektir. Sadece dinlenme zamanlarındaki kas tamirini desteklemek ve büyümeyi tetiklemeye yetecek miktarda kaliteli protein alımı yapmalısınız. Yüksek protein dietleri uygulamaktan daha önemli olan nokta, kas gelişimini desteklemek adına vücuda ihtiyacı olan enerjiyi besinlerden temin etmek ve bunu yüksek kalitede proteinler ile desteklemektir. Kas gelişimi anabolik bir süreçtir, bu da bu süreçte vücudun yüksek oranda enerjiye gereksinimi olduğunu gösterir. Bu şu demektir: Belli miktarda kas kütlesi inşaa ettikten sonra günlük kalori alımınızı azar azar artırmalı ve daha fazla kas gelişimine ve yeni kas kütlesi inşaasına uygun koşulları sağlamalısınız. Ancak her şeyin azı veya fazlası zarardır, daha fazla kas kütlesi inşaa edeceğim diye haddinden fazla kaloriyi ve enerjiyi vücuda sokmanın anlamı yoktur, bu sadece daha fazla yağlanmaya yol açacaktır. Benim düşünceme göre, kas kütlenize ekleyeceğiniz her 200-250 gram kas için günlük kalori alımınızı 100 kalori artırmalısınız. Ancak şuna dikkat edin; bu 200-250 gramlık artış sadece kas kütlesi artışı olmalı. Bunun için vücut ağırlığı artışınızın nereden geldiğini takip etmek amacıyla vücut yağ oranınızı ölçtürünüz. Eğer vücut ağırlığınızı artma nedeni yağ oranınızın artmasıyla ilgiliyse, günlük kalori alımınızı artırmanızın gereği yoktur. Günlük protein alımına gelirsek; daha önce söylediğim gibi günlük enerji alımınızın %15’i protein alımınızdan gelmelidir. Kas kütleniz arttığında günlük kalori alımınızı üstte bahsettiğim gibi artıracaksınız ve dolaylı olarak günlük protein alımınız da artacaktır. (%15)


    Günlük Protein Alımını gram bazında hesaplamak:

    Protein ihtiyacını belirlemek için 2 yöntem vardır: Günlük enerji alımınıza oranlamak veya vücut ağırlığına oranlamak.
    Üstteki örnekteki protein alımını günlük enerji alımına oranlayarak bulduk. (%15) Günlük kalori alımınızın ne kadar olması gerektiğini biliyorsanız, sürekli kas gelişimi için (pozitif nitrojen dengesi) günde ne kadar protein almanız gerektiğini oranlayarak hesaplayabilirsiniz.

    Ortalama olarak sıradan bir yetişkinin günde 2500 kaloriye ihtiyaç duyduğunu ve sürekli kas gelişimini sağlamak için bu miktarın %15’inin yüksek kaliteli protein alımı olması gerektiğini varsayarak birkaç hesaplama yapalım:

    Enerji alımı: 2500 kalori
    Proteinden alınan kalori: %15

    2500 x %15 = 375 kalori (proteinden alınması gereken günlük kalori)

    Bu rakamı grama çevirmek için 4’e bölmeliyiz, çünkü 1 gram proteinde ortalama 4 kalori vardır.

    375 / 4 = 93,75 gram protein

    Bu örnekteki yetişkinin günlük protein gereksinimi 94 gramdır. Bu rakamı tamı tamına almak imkansız olduğu için bir miktar marj koyarak örnekteki yetişkinin günlük protein ihtiyacı 90-100 gram arasındadır diyebiliriz.


    Yeni Başlayanlar İçin Ufak Bir Düzeltme:

    Vücut geliştirmeye yeni başlayanların protein ihtiyacı normal oranlardan daha fazladır, çünkü idmanların kas geliştiri ve yapıcı etkisi yeni başlayanlarda daha yoğun olmaktadır. Yeni başlayanların uyguladığı nispeten “acemice” egzersizlerde kas proteinin enerji ihtiyacıyla yıkım ihtimali daha fazla olduğundan, kas yıkımı ihtimali yeni başlayanlarda daha yüksektir. Bunun önüne geçmek için günlük protein alımının normalden daha yüksek oranda belirlenmesi gereklidir. Bu hem acemice idmanların yol açabileceği kas yıkımının önüne geçmek, hem de yeni kas gelişimini ve kas tamirini tetiklemek adına önemlidir. Yeni programa geçildikten ortalama 3 hafta sonra kaslar egzersizlere alışırlar ve vücuda alınan proteinleri daha etkin kullanmaya başlarlar, diğer bir deyişle bir süre sonra egzersizler sonucu oluşan kas yıkımı ve hasarı belli oranda azalacaktır.

    Üstteki örnekteki yetişkinin vücut geliştirmeye yeni başladığını varsayarsak, günlük protein alım miktarını günlük kalori alımının %30’una yükseltmek yararlı olacaktır. Yani örnekteki birey bu durumda, günlük 120 gram protein tüketmelidir.

    Yeterli miktarda proteini doğru kaynaklardan tüketmek pozitif nitrojen dengesini sürdürmek adına önemlidir, ancak olay burada bitmez. Dikkate alınması gereken başka bir faktör daha vardır: Birey öğün başına ne kadar protein tüketmelidir ve günlük protein dağılımı nasıl yapılmalıdır?

    Bu sorunun çok basit bir cevabı vardır: Vücut, kan aminoasit havuzunu zirvelemek için her öğünde sadece belli miktarda proteini metabolize edebilir. Bu miktarın üstünde yapılan protein alımları sadece yakıt olarak kullanılır (veya yağ olarak birikir) ve kas gelişimi sistemine dahil olmaz. Her öğün gereğinden fazla protein alımı yaparak, bu değerli proteinlerin heba olmasını istemezsiniz değil mi? Günlük protein alımı gün içerisinde çok sayıda öğüne yaymak en yararlısıdır. Mesela günlük protein alımınız 100 gramsa, her öğünde 20 gram protein tüketeceğiniz 5 öğün oluşturmanız en mantıklısıdır. Eğer gün içerisinde 5 öğün oluşturamıyorsanız, öğün başına 25 gram protein tüketeceğiniz 4 öğün tüketebilirsiniz. Genel mantık, kan aminoasit havuzunu gün boyunca korumak ve bu sayede kasların gün boyunca gelişim için ihtiyacı olan proteinleri edinmesini sağlamaktır. Ben şahsi olarak öğün başına 35 gram gelecek şekilde 3 büyük öğün tüketmem, öğün sayısını daha fazla tutarım ve öğün başına protein miktarını azaltırım. Şunu unutmayın ki, kan aminoasit havuzumuz gün boyunca vücudun birçok başka işlevinde kullanılmak üzere değerlendirilir ve protein alımı araları uzun tutulursa, aminoasit havuzumuz boşalacak ve bunun sonucu olarak kas gelişimi yavaşlayacak, hatta duracaktır. Üstelik vücudun diğer fonksiyonlarında kullanmak için ihtiyacı olan proteini, kası yıkarak edinme riski de oluşacaktır.

    Vücutta protein devinimi sürekli gerçekleşen bir olaydır, bu nedenle kan aminoasit havuzunu olabildiğince dolu tutmak pozitif nitrojen dengesinde kalmak adına son derece önemlidir.







    Çeviren: Bonatschi



    Kaynak:

    POSITIVE NITROGEN BALANCE EQUALS CONSTANT MUSCLE GAINS


    http://www.bigmusclesfast.com/nitrogen-balance.html
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 12 Temmuz 2009
    Tolga Yaman, ArdaFit, M4jeste ve diğer 52 kişi bunu beğendi.
  2. Vorenus
    Offline

    Vorenus Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2010
    Mesajlar:
    345
    Beğenileri:
    303
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Vancouver
    Çeviri için çok teşekkürler en başta okunması gereken makalelerden biri bence , saygılarımı sunuyorum .
     
    Azi bunu beğendi.
  3. R10
    Offline

    R10 Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    924
    Beğenileri:
    1.301
    Ödül Puanları:
    0
    çoğu insanın gözardı ettiği bazı gerçeklerden birisidir pozitif nitrojen dengesi. gerçekten güzel bir yazı...
     
    Danny Boy bunu beğendi.
  4. byzantion
    Offline

    byzantion Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2012
    Mesajlar:
    270
    Beğenileri:
    72
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Benim anladığım ; Gün içerisinde sürekli protein havuzumuz dolu olacak. Protein alınımı 4-5 öğüne böleceğiz. Benim merak ettiğim konu yağ kas ölçümü yaptırdıktan sonra kaç kilo kasa kaç gr protein ihtiyacı olduğu ? Yetişkin bir insan için 90 gr demişsiniz ama kas kütlesi fazla olan insana 90 gr yeteceğini sanmıyorum.
     
  5. SoldiersOfGod
    Offline

    SoldiersOfGod Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenileri:
    328
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu konuda Savaş Cebeci şöyle bir formül öne sürmüş, doğru mudur yanlış mıdır bilemem ama formül bu; Kas kütlesi x 2,75 idi formül..
     
  6. dogacanbek
    Offline

    dogacanbek Üye

    Katılım:
    1 Mart 2017
    Mesajlar:
    28
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    hoffmanın 2006 daki bir deneyinde 3 aylık bir çalışmada 1.7 gr ile 2 gram protein alanlar arasında hem pozitif balansın korunduğu, hemde kas ve hormon arasında bir fark bulunamadığı yazıyor. yani bırakın 2.75 'i 1.70 bile yeterli diyor bilimsel çalışmalar.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129168/
     

Sayfayı Paylaş