Pişmiş pirincin besin değerleri ve ağırlık artışı

Çiğ pirinç:100 gram su ile yağsız bir şekilde haşlandıktan sonra 226 gram olmaktadır.

Piştikten sonra 1 yemek kaşığı pirinç pilavı 30 gramdır.

Sonuç olarak 100 gram pişmemiş pirinç 80 gram karb içerdiği için 1 yemek kaşığı pişmiş pilav 10 gram karbonhidrat içermektedir.
 
30 gram pişmiş pirinç 10 gram karbohidrat içeriyorsa 3de 1i... 226 /3=75,33...

100 gram pirinçte/226 gram pilavda yaklaşık 75 gram karbohidrat gayet iyi bence...

Paketlerde yazana göre yüzde 10'luk bir kayıp söz konusu o halde...
 
Dünya üstünde binlerce pirinç türü vardır. Bu büyük çeşitlilik içindeki bütün türler iki ana grup altında toplanır: Japonica ve Indica pirinçleri. Indica türü pirinçler daha çok alt-tropik bölgelerde yetişir ve daha yüksek nişasta oranına sahiptir. Taneleri uzun ve serttir. Japonica türü pirinçler ise hem tropik hem de ılıman iklimlerde yetişir. Daha düşük nişasta oranları ve orta boyda, dolgun taneleri vardır. Japonica türü pirinçlere örnek olarak, ülkemizde de çok tüketilen Baldo pirinci ve İtalya’nın Arborio pirinci verilebilir. Indica türü pirinçlere örnek olarak Basmati pirinci verilebilir

· Uzun taneli pirinçlerin uzunluğu genişliğinin dört ila beş katına kadar çıkar. En çok su çeken pirinç türü budur. Hint ve Çin pirinçlerinin çoğu uzun tanelidir. Piştiğinde diri ve tane tane olur.

· Orta taneli pirinçlerin uzunluğu genişliğinin iki ila üç katına kadar çıkar. Uzun taneli pirinçlere nazaran daha az su çeker ve pişince taneler birbirine daha çok yapışır. Risotto ve paella pirinçleri genel olarak orta taneli olanlardan seçilir.

· Kısa taneli pirinçlerin uzunluğu neredeyse genişliği kadardır. Diğer özellikleri bakımından orta taneli pirinçlere benzer. Sushi için en uygun pirinç olması sebebiyle Japonya ve Kore gibi ülkelerde en çok tercih edilen türdür.

Ben pilav yaparken osmancık kullanıyorum. 2 su bardağı pirinçten dolu dolu 2 tabak pilav çıkıyor. daha önce başka bir tür kullanıyordum 4 tabak pilav çıkıyordu ve tüketmek işkence oluyordu. Osmancık bu konuda bence ideal.
 
Peki içine çektiği su miktarlarının kaslardaki glikojen depolarının doldurulmasıyla veya vücudun su tutmasıyla paralel bir durumu var mı?
 
Peki içine çektiği su miktarlarının kaslardaki glikojen depolarının doldurulmasıyla veya vücudun su tutmasıyla paralel bir durumu var mı?

kesinlikle alakası yoktur. sadece fazla su alıyosun vücuduna. fazla su içmekle eşdeğer bir durum. ne pirincin karbo oranını ne protein oranını etkileyen bir durum. sadece tüketim kolaylığı açısından önemi var bana göre. az su çekmesi ve az öğün oluşturması benim için ideal olan. 2 bardak pirinç yerine 3 bardak yiyebiliyorum az su çeken pirinç kullandığımda:)
 
Arkadaslar eski bir konu ama .. Simdi bu orana gore 1 gr pismemis pirinc pisince 2.26 kati oluyor gibi bi deger var.. Bazi yerlerde 3 kat oran gibi bi deger var hangisi dogru ?
 
Arkadaslar eski bir konu ama .. Simdi bu orana gore 1 gr pismemis pirinc pisince 2.26 kati oluyor gibi bi deger var.. Bazi yerlerde 3 kat oran gibi bi deger var hangisi dogru ?
Pirincin cesitine ve pilav yaparken ekledigin su miktarina gore degisir.
Pismemis cig pirincin 100 graminda 80 gr civari karbonhidrat var, cig tartarsaniz kafayi fazla bulandirmamis olursunuz.
 
Karbonhidratlarda pistikten sonra hesaplaniyor ya ondan sormustum
Karbonhidratlar cig hesaplanir, daha dogrusu hesaplamasi hem daha kolaydir hemde soru isareti olusmaz kafanda.
Proteinleride cig hesaplamak daha dogru, 100 gr tavuk gogsunde ortalama 20 gr protein vardir, bu pisirme sekline gore suyunu kaybedip 80 gr'a dusse bile icerisindeki protein miktari degismez.
 
Karbonhidratlar cig hesaplanir, daha dogrusu hesaplamasi hem daha kolaydir hemde soru isareti olusmaz kafanda.
Proteinleride cig hesaplamak daha dogru, 100 gr tavuk gogsunde ortalama 20 gr protein vardir, bu pisirme sekline gore suyunu kaybedip 80 gr'a dusse bile icerisindeki protein miktari degismez.
Neyse sagolasin iyi aksamlar
 
Back
Yukarı