pilav mı makarna mı?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Smiley tarafından 12 Ekim 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 23 üye.
  1. Smiley
    Offline

    Smiley Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2010
    Mesajlar:
    139
    Beğenileri:
    71
    Ödül Puanları:
    38
    Merhaba

    Tam olarak karar veremedim size de danışmak istedim. Sizce kompleks karbonhidrat alımı için hangisi daha kaliteli? Pilavı yağ ve tuz eklemeden lapa şeklinde yapınca tadı pek güzel olmuyor. Fakat makarna yağ ve tuz olmadan da gayet rahat tüketebiliyorum. Öğrenmek istediğim, acaba pilav yerine makarna yersem aynı verimi elde edermiyim? Lütfen cevaplarınızı nedenleriyle verirseniz daha yararlı olur. Tşkler....
     
  2. estetik fenomen
    Offline

    estetik fenomen Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.126
    Beğenileri:
    614
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Glisemik değeri pirincin çok daha yüksek ve ayrıca makarnadaki gibi içerisinde gluten bulundurmadığından vücut daha az su tutuyor. Kompleks karbohidratlarda makarna ve ekmek yerine tercihiniz pirinç olsun, yulaf da keza düşünülebilinir. Ancak makarnanın fiyatı ve yağsız yenmesi yönünden dediğiniz gibi en uygunu...
     
    Son düzenleme: 12 Ekim 2011
    Smiley bunu beğendi.
  3. mtcinar
    Offline

    mtcinar Üye

    Katılım:
    12 Şubat 2011
    Mesajlar:
    306
    Beğenileri:
    75
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Teknisyen
    Yer:
    İstanbul
    Lapayı pirinci güzelce kavurarak yaparsanız tuzsuz ve yağsız ama suyunu güzelce çekiyor. Pilav gibi oluyor. Valla ben şanslıyım eşim her istediğimde yapıyor. Tadı da gayet güzel oluyor. Makarna 1 senedir tüketmiyorum. Eksikliğini de hiç hissetmiyorum.
     
    Smiley bunu beğendi.
  4. Smiley
    Offline

    Smiley Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2010
    Mesajlar:
    139
    Beğenileri:
    71
    Ödül Puanları:
    38
    çok tşkler yardımlarınız için artık bundan sonra elimden geldiğince pilav tüketeceğim...
     
  5. galois91
    Offline

    galois91 Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2007
    Mesajlar:
    299
    Beğenileri:
    187
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Akademisyen
    Yer:
    Eskişehir
    Bulgur Pilavı ve hatta mümkünse bulgur lapası ;) Hazırlaması kolay köftelik bulguru sıcak suyla ıslatıp 5 dk beklemek yeterli...
     
    Smiley bunu beğendi.
  6. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.331
    Beğenileri:
    1.287
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
    makarna proten bakımıdan zengindir: 100gr makarnada ortalana 11-12gr proten bulunur, sütün nerdeyse 4 katı.
    karbondhidrat için de iyi bir takviyedir 75gr karbo vardır.
    ayrıca iyi bir potasyum (160mg) fosfor (200mg) kaynağıdır ki antreman sırasında kaybedilen postasyum için birebirdir.
    makarnanın kendi başına yağ oranı düşüktür. 1-2 gr civarındadır.
     
    sultanmehmed ve Smiley bunu beğendi.
  7. legolas246
    Offline

    legolas246 Üye

    Katılım:
    7 Eylül 2009
    Mesajlar:
    438
    Beğenileri:
    261
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    Ankara
    Bence de makarna daha iyi bir seçim olacaktır.

    Özellikle kepekli olursa hem daha fazla protein içerir, hem sindirim daha yavaş olduğundan yağlanma yapmaz.
     
    Smiley bunu beğendi.
  8. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    bazı noktalar:

    - " estetikfenomen "arkadaşımızın da belirttiği üzere pirinç daha doğrusu bizim tip ,kabuk vb den arındırılmış pirinç ,makarnaya oranla daha yoğun ve hızlı şekilde biokimyasal enerjiye hızlı konverte olur...

    -pirinç ,biizim tipte yediğimiz kabuksuz pirinç protein ve vitamin açısından oldukca fakirleştirilmiş bir ürün...ancak ,kabuklu olarak tüketildiği zaman her bakımdan "buğdaya " göre çok daha yönlü ...neticede tam,kabuklu pirinç % 7- 8 oranında protein yanısıra ,içerdiği vitaminler ve mineraller de yabana atılmadığı gibi, buğday gibi alerjik ve hastalık riskleri içermiyor..(.buğday hakkında "otizm den tutun alerjik reaksiyonlar hakkında olumsuz öngörüler tıp cenahında bayağı muteber )

    -makarnadaki " 11-13 "protein gibi değere gelince bu konu biraz şüphe götürür gibi?..zira, makarnaların tam buğday ,yani roşeli, kepekli olarak üretildiğini pek sanmıyorum...arındırma yapılıyorsa ,buğday unu en önemli protein kaynağını % 2-3 oranında ve en önemli b-vitamini vb kaynağını kaybeder... bu nedenle ,kafada şüphe oluşuyor böylesi yüksek 11.7-13 gibi değerleri gördüğümüzde ?!...ancak, biizim türk makarnalarına "yumurta eki" olduğu konusu göz önüne alınınca bu eksik bununla mı kapanmış gibi oluyor?!...( tabi ne kadar konulduğu etikete yazılırsa ?!...(

    -ayrıca pirincin şişmesi (swelling) makarnaya göre daha fazladır..şişme pirincin türüne göre 5-10 kat kadar olabilir !...hesaplamalarda "hacım ve ağırlık ilişkilerine " dikkat. edilmesi gerekir..

    ancak ,konuya neresinden bakarsak bakalım , vg ci sporcu arkadaşlar gayet iyi beslendiklerinden dolayı "protein, mineral ,vitamin vb" alımları zaten diğer yediklerinden sağlanmaktadırlar , bu nedenle konuya " enerji sağlanması "açısından ve en optimum etkiyi en kısa sürede alma babında bakılınca " pirinç " biraz daha ön planda ...örneğin ,antrenmandan hemen 1 saat önce bile rahatca yenebilir ve rahatsız etmez ...

    ancak ,tabi ki her ikisi de ucuz kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır ve uzun antrenmanlar için uygun glikemik indeskine sahiptirler...)
     
    Son düzenleme: 13 Ekim 2011
    godwin austen, mtcinar, Danny Boy ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  9. lordmarvel
    Offline

    lordmarvel Üye

    Katılım:
    6 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    580
    Beğenileri:
    216
    Ödül Puanları:
    0
    Bu pirinç bende şişkinlik yapıyor. Keza yulafta öyle. yedikten 2 saat sonra idman a gitmeme rağmen şiş karınla düzgün antreman yapamadım. vücut sindiremedi.
     
  10. sultanmehmed
    Offline

    sultanmehmed Üye

    Katılım:
    31 Mart 2010
    Mesajlar:
    1.205
    Beğenileri:
    2.514
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul/Fatih
    İçeceğin bir kaç bardak ılık su sindirimi hızlandıracaktır..
     
    lordmarvel ve demircan256 bunu beğendi.
  11. Cidade de Deus
    Offline

    Cidade de Deus Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.510
    Beğenileri:
    1.717
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    İkisinide tüket her zaman aynı yemek yenmemeli menüleri değiştirmek geek vücüda hepsi faydalıdır birinde olan diğerinde olmayabiliyor ama benimde tercihim makarnadır makarna birçok yerde sporcu yiyeceği diyede yazılıyor
     
  12. demircan256
    Offline

    demircan256 Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.919
    Beğenileri:
    2.198
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    güvenlik
    Yer:
    istanbul
    bana kalırsa prinç te değil...ya makarna yada bulgur ...her idman öncesi yediğim karbo bunlar...
     
    Danny Boy ve sultanmehmed bunu beğendi.
  13. DenizKendigelen
    Offline

    DenizKendigelen Üye

    Katılım:
    18 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Deniz
    Yer:
    istanbul
    Ben her nedense bilmiyorum ama pilav'ı tercih ediyorum spora gitmeden yarım saat önce 2 bardak pirinci lapa yapıp yerim,üstüne yulaf ezmesi,(karbonhidrat alımını bu şekilde sağlıyorum.500 ml süte 4 bıldırcın yumurtası kırıp içiyorum(protein alımı bu şekilde) ayrıca kreatin de kullanıyorum bu sene dev gibi olmalıyım :) bunları hergün yapıyorum. tamamen doğal beslenmeye dikkat ediyorum
     
  14. kement1988
    Offline

    kement1988 Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2014
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Makarnayı haşladığımız suyu dökmek yerie içsem faydası olurmu suyunda vitamin varmıdır bilen varsa yardımcı olabilirmi
     
  15. IGO
    Offline

    IGO Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    253
    Beğenileri:
    264
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    Ne pirinç pilavı ne de makarna. Benim tercihim bulgurdan yana.
     
    kement1988 bunu beğendi.
  16. nerede24
    Offline

    nerede24 Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    30
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Şimdi pilavı evin asıl hanımı yapıcan, makarnayı üzerine kuma getircen, bulguruda metres olarak tutucan. evin hanımını fazla ihmal etmeden diğerlerinide arada ziyaret edicenki zevkine varıcan.

    kiminin sarı saçı, kiminin işveli bakışı, kiminin ince beli var.
     
    karaman_emir ve kement1988 bunu beğendi.
  17. Eresbos
    Offline

    Eresbos Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    548
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    istanbul
    Spora gitmem yakinsa pirinc pilavi
    Spora gitmeme 2 saat varsa makarna
    Spora gitmeme +2 saat varsa veya off günse bulgur pilavi

    GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
    kement1988 bunu beğendi.
  18. Rustem99
    Offline

    Rustem99 Üye

    Katılım:
    5 Mart 2016
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Bence makarna
     
  19. Bodyyci
    Offline

    Bodyyci Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    422
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    İstanbul
    Biraz zeytinyagi tuz atsak sorun olur mu pilav yada makarna falan yaparken ? Illa kuru kuru mu yememiz lasim :)
     
  20. Rustem99
    Offline

    Rustem99 Üye

    Katılım:
    5 Mart 2016
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Kuru kuru makaranami olur zeytin yağından serpe bilirsin üzerine
     

Sayfayı Paylaş