Peynir altı suyu; ağır spor yapan sporcular, yaşlılar ve bebekler için yani hemen hemen herkes için gerekli bir içecektir.
Özellikle bizler için çok çok yararlıdır, genel olarak faydalarına şu linkten bakabilirsiniz: diyetvakti.net/peynir-alti-suyunun-faydalari-nelerdir-peynir-alti-suyu-neye-iyi-gelir-ve-zayiflatirmi.html
Ülkemizde, hala her gün binlerce ton peynir altı suyunun çöpe atılması, ülkemizdeki peynir üreticilerinin ayıbıdır. Eğer birisi bu işe el atarsa hem çok karlı çıkacağı, hem ülkemize büyük fayda sağlayacağı, hemde tüm sporcu kardeşlerimi "yabancı whey" peşinde koşmaktan kurtaracağı pek muhtemeldir.
İnternetteki hemen hemen tüm p.a.s. tarifleri pastanecilikte kullanımına yönelik ve zahmetlidir, bu yüzden en pratik ve besin değeri açısında da bizlere en uygun tarifini vereyim:
1-2 litre sütü(sütü açık süt olarak temin etmeye çalışın) orta ateşte kaynamaya bırakın.
Süt kaynamaya başladıktan sonra 5-6dk ateşi biraz kısarak kaynatın.
Ardından ateşi kapatmadan önceden sıkılmış 2/3çay bardağı limon suyunu birden süte ilave edin ve karıştırmaya devam edin.(Limon suyu birden dökülmelidir. Parça parça dökülmesi halinde süt kesilmeyebilir.)
Süt o an kesilecektir, süt kesildiğinde ateşi kapatın ve lor kısmı(casein) ile pas'ı bir süzgeç yardımıyla ayrıştırın.
Soğuduktan sonra spor öncesi-sonrası veya gün içinde istediğiniz vakit tüketebilirsiniz. P.a.s. yazın 3gün, kışın 5 gün buz dolabında muhafaza edilebilir. Siz yinede pek bekletmeyin. Afiyet olsunthums:
Not: Eğer yakınlarınızdaki bir peynir üreticisinden pas alacaksanız(büyük ihtimalle para istemeyecektir) sütün ne ile kestirildiğini mutlaka sorun. Herhangi bir sentetikle kestirilmiş sütün pas'ı sizin için zararlı olabilir.
Son düzenleme: 30 Ağustos 2012