Merhaba arkadaslar,
Forumda da, internette de bir arama yaptim ama istedigim gibi bilgilere ulasamadim, bu yuzden boyle bir baslik acma ihtiyaci duydum.
Forumda beslenmeyle ilgili mesajlarda, diyetlerde, vs siklikla patates ve patates puresi kullanildigi yonunde yazilar gordum, ve bende diyetime eklemeye karar vermistim, ancak aklima takilan, bilmek istedigim birac sey var, yardimci olursaniz gercekten cok iyi olur.
Oncelikle sorularima internette yaptigim kucuk bi aramadan cikan bir sitedeki ( http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4141&Itemid=347 ) anlamadigim yerlerden basliyicam;
----------------------------------------------------------------------------------
1.
Burda %2-3 u proteindir demis mesela, bu oran gercekten dogru mudur? Yani ben diyetime gunluk 1kg patates puresi eklersem, kafadan 20-30gr protein almis mi olurum? Bu oran dogru mudur?
Bu miktari 2kg a da cikartabilecegimi dusunuyorum, cunku en sevdigim yiyeceklerden biridir patates+patates ile yapilabilecek yiginla kombinasyonda yemek var, en basitinden sutle, ne bileyim mantarla veya tavukla vs bile karistirilabilir cesit cesit yemekler yapilabilir
ama bu oran gercekten dogruysa 20-30gr proteini bu sekilde alabilirim, degil mi? Sizce bu oran dogru mudur?
----------------------------------------------------------------------------------
2.
Bu ne anlama geliyor?
ve
Eger yukardaki oran dogru ise, gercekten iyi miktarda protein alabiliriz, ama bu proteinin kalitesi nedir? Ozellikle vucut gelistirme sporu acisindan bu soruma cevap verebilir misiniz lutfen?
3.
Bu ne demek oluyor yaw? Nitrojen?
Bu satirdan fazla patates tuketiminin (gunde 2kg kadar) zararli olabilecegi anlamini cikartabilir miyiz?
4. Forumda besinlerdeki proteinlerin kalite bakimindan siniflandirildigini okumustum. Bu bilgiden yola cikilarak, patates agirlikli kilo olma diyetinin basirili olabilme sansi nedir sizce?
5. Basit bir ornek:
Gunde, 3 tam yumurta, 100gr beyaz peynir, 4 tabak pirinc pilavi, 100gr tavuk gogsu, yersem, geri kalan protein ihtiyacimi patatesten karsilayabilir miyim? Eger karsilayabilirsem ne kadar tuketmem gerekir sizce? (77 kiloyum)
6. Biliyorum herseyin fazlasi zarardir, ancak patatesi tuketebilecegimiz maksimum miktar diye birsey soz konusu mudur acaba? Yani farzedelim ki gercekten %3 oraninda bir protein getirisi var, ve bu proteinin kalitesi ihtiyacimiz olan duzeyde (oyle midir?), ben gun icinde gidip gelip toplamda 2000gr patates yiyebilirim (pure olsun, yemeklerin icinde olsun, evde yapilmis yagsiz kumpir vs gibi olsun). Ama maksimum ne kadar tuketebilirim ki bana bir zarari olmasin. Bu soruyu ayni zamanda icindeki mineral, C ve B vitaminleri acisindan da soruyorum, cok alimi sorun olursa eger?
7. Son bir sorum daha olacak, yumurta bu spordaki temel besin kaynaklardan biri sanirim, sizce yeterli miktarda tuketilirse patates yumurtanin yerini doldurabilecek bir besin olabilir mi? Ya da gunde 3 tam yumurtadan sonrasindaki protein ihtiyacini karsilayabilecek bir besin olabilir mi?
Bu sorularin diger arkadaslara da faydali olmasini diliyorum. Sonucta herhes her zaman gunde 10-15 yumurta yiyemeyebiliyor; sicakta yenmeyebiliyor, cok yumurtanin ayni anda kullanilarak yapilabilecegi yemek cesidi, patates ile yapilabilecek yemek cesidinden cok daha az (bildigim kadariyla), veya baska bir neden olabilir. Boyle durumlarda bir "alternatif besin" olabilir mi sorusu ortaya cikabilir mesela?
Son düzenleme: 16 Eylül 2008
gaddarkemal bunu beğendi.