O sayfada çevrilecek pek bir şey yok.
Sadece bu balık yerine mezgit tüketirseniz daha az kalori alırsınız demişler. Tabi doğru orantılı olarak daha az protein ve yağ alıyorsunuz.
Düşük yağlı mezgitte 0.3 gr yağ, 7 gr protein var. Fakat kolesterol %10 civarlarında nedenini bilmiyorum. Gerçi Panga'nın kolesterolü verilmemiş.
Ancak şu sayfada Panga balığının tüketilmemesi gerektiği gerekçelerle açıklanmış.
Özetlemek gerekirse;
1- Pangalar yüksek seviyede zehir ve bakteriyle dolular. (Arsenik dahil birçok endüstriyel zehir.) Bunun sebebi, bu balığın Vietnam'da, Mekong Nehri'nde yetiştiriliyor olması. Mekong Nehri'nin dünyanın endüstriyel atıklarla en çok kirletilen nehirlerinden biri olduğu söyleniyor.
2- Pangalar, kirli suda donduruluyor.
3- Pangalar sürdürülebilir, savunulabilir bir yiyecek değil.
4- Pangalarla ilgili doğal hiçbir şey yok. Güney Amerika'dan (Peru) getirilen ölü balık artıkları ve bunların toz haline getirilmiş kalıntılarıyla besleniyorlar. Ve bu balıkların da soya ve buğday kalıntılarıyla beslendikleri söyleniyor. O balıkların beslendikleri şeylerin içerisinde tarımda kullanılan hormon gibi ilaçların yer alabileceği söyleniyor. Buradaki pangaların normallerinden 4 kat daha hızlı büyüdükleri söyleniyor.
5- Pangalara idrardan elde edilen hormonlar enjekte ediliyor. Dişi Pangalara, hamile kadınların sudan arındırılmış idrarlarından elde edilen hormonların enjekte edildiği ve dişi pangaların çok daha hızlı büyüdükleri ve çok daha hızlı yumurtladıkları söyleniyor. Bütün hormonların Çin'deki bir ilaç firmasından getirildiği iddia ediliyor.
6- Ucuz fiyatına aldanmayın, ödediğiniz kalitede ürün almış oluyorsunuz.
7- Bu balıkları alıp, tüketerek, bu balıkları üreten aç gözlü, hırslı firmaları ve holdingleri destekliyorsunuz.
Şurda da bir video var.
Türkiye'ye gelen Pangaların nereden geldiğini bilmiyorum ancak yukarıdaki yazılar Fransa için söylenmiş. Büyük ihtimal Türkiye'ye de aynı kaynaktan ulaşıyordur.
İddialar böyle, karar sizin
Son düzenleme: 7 Şubat 2011