Osteoporoz Nedir? Nasıl Korunulur?

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve diez tarafından 6 Ekim 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    OSTEOPOROZ NEDİR?
    Osteoporoz, kemiklerin kütle kaybetmesine yol açan ve yaygın olarak görülen kemik hastalığıdır. Kemiklerin yoğunluğunun azalması kolaylıkla kırılabilmesine neden olmaktadır. Osteoporoz özellikle 35 yaş üzeri kadınları etkilemektedir. Osteoporotza bağlı olarak oluşan kırıklar, el bileği, omurga, ve kalça kırıklarıdır. Kemiklerimiz yaşam boyu sürekli yapılan, yıkılan dokularımızdır. Yaşam süresince eski kemik yıkılır ve bunun yerini sağlam yeni kemik alır. Kemik başta kalsiyum olmak üzere önemli mineralleri depolar. 25 yaşına kadar vücudumuz kemik yenilemesini çok kolay gerçekleştirir.
    40 yaşları civarında kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Bu kayıp menopozdan sonra kadınlarda östrojen hormonunun seviyesinin düşmesine bağlı olarak hızlanIR. Menopozdan sonrası ilk 5 yılda kemik kütlesinin hızlı bir kayıp meydana gelir. Bu dönemde kadınlar her yıl kemik kütlelerinin % 3 ila 5'ini kaybedebilirler. 50-60 yaş civarında Osteoporozun ciddi belirtileri görülmeye başlanır. Boy kısalması, sırt ağrıları kamburlaşma zorlama sonucu oluşan kırıklarla ortaya çıkabilir. Günümüzde ise ülkemizde osteoporoza yakalanma yaşı 45'e kadar düşmüştür
    Kemik yıkımını hızlandıran ilaçların kullanımı (Kortizon, guatr ilaçları, v.b.)
    Kalsiyum içeren besinlerden tüketmeme veya az tüketme, yetersiz D vitamini alımı
    Sigara ve alkol kullanımı, fazla kafein tüketimi
    Düzenli egzersiz yapma alışkanlığının olmayışı
    Erkeklerde düşük testosteron düzeyi
    Osteoporoz'a yakalanma riskini arttırır.


    OSTEOPOROZDAN KORUNMA YOLLARI
    Egzersiz yapın ve yaşam boyu aktif kalın:
    Sedanter yaşam osteoporoz riskini arttırır. Hareketli olma, kolay hareket edebilme yeteneğimizi arttırır, kas gücümüz artar, dengemiz korunur, düşmeden korunuruz.
    Egzersiz kalp ve damar sağlığımız için de gereklidir. Osteoporozdan hem korunmada hem de tedavi amacı ile egzersizlerden yararlanılmalıdır. Korunmada yürüyüş gibi hafif egzersizler etkili olabilir ise de tedavide kullanılan egzersizler uzman gözetiminde olmalıdır.
    MCS eğitmenlerinin sizing için özel olarak hazırladığı ağırlık ve direnç egzersizleri sizin Osteoporozdan korunmanıza yardımcı olacak hem de tedavinizde daha çabuk sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
    Aldığınız kalsiyum miktarını arttırın:
    Kalsiyum sadece kemik sağlığı için değil, diğer vücut fonksiyonları içinde gerekli bir mineraldir. Kalsiyum kaslarımızın kasılması, kalp ritmi ve normal kan akışkanlığı için önemli bir mineraldir. Bunlar kalsiyumun kemik yoğunluğu üzerindeki etkisinden daha öncelikli fonksiyonlarıdır. Bu fonksiyonları yerine getirebilmek için yeterli kalsiyum almıyorsak vücudumuz depoları yani kemikteki kalsiyumu kullanacaktır. Bu sebepten dolayı günlük kalsiyum alımınızı mutlaka düzenlemelisiniz.
    Ne kadar kalsiyuma ihtiyacınız olduğu cinsiyetinize, yaşınıza ve osteoporoz riskinize bağlıdır. Kalsiyum ihtiyacı normalde günlük 900 mgr iken, ergenlikte, hamilelikte, emzirme döneminde ve menopozdan sonra artmakta, günlük 1200 - 1500 mgr'a çıkmaktadır.
    Sigarayı bırakın :
    Sigara içenler, içmeyenlere oranla daha fazla osteoporoz riskine maruz kalmaktadırlar. Sigara içenler menopoza daha erken girerler, östrojen düzeyi sigara içenlerde daha düşüktür ve vücut kütle indeksi daha azdır.
    Alkol kullanımını azaltın :
    Alkol, kemik yıkımını hızlandırır, alkol kullanan kişilerin kemik yoğunluğu daha düşüktür.
    Östrojen kullanımı :
    Menopozdan sonra kadınlar östrojen azalmasına bağlı olarak daha hızlı kemik kaybına maruz kalırlar. Bu hormon adet kanamalarını kontrol etmesi yanısıra kemiklerin kalsiyumu depolamasına ve kemik kütlesinin korunmasına da yardımcı olur. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 45 yaş civarıdır. Menopoza giren bütün kadınlar doktorları ile östrojen tedavisi konusunda bilgi almalıdırlar.
    Doktorunuzdan kemik kaybınızı ne düzeyde olduğunu öğrenmeniz için bazı testleri isteyin Bunlar: kan kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, parathormon, D vitamini değerleri, tiroid fonksiyon testleri, sedimantasyon, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri gibi testlerdir.
    Kalsiyum diğer tedavilerin yanısıra verilen, hemen tüm menopoz sonrası kadınlara önerilen bir ilaçtır. Son araştırmaların sonucuna D vitamini ile birlikte alınmasıyla daha efektif hale gelmektedir. D vitamini seviyesi yaşla birlikte azalır. Kalsiyum ile D vitamini kombinasyonları, kemiğin %30-35 oranında geri kazanımını sağlayabilirler.

    kaynak: fittnessturk
     
    saydam ve Despo bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş