Ornithine' nin Yararları Ve Yan Etkileri

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve D.Wolf tarafından 16 Eylül 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.305
    Beğenileri:
    2.200
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Ornithine üre döngüsünde önücülük eden bir aminoasittir. Çogu zaman L-ornithine, L-Aspartate, OA(resmi olarak kullanılmayan) ve ornitihine-aspartate(OA nın resmi versiyonu).şeklinde adlandırılır. Kafanız çok iyi çalışsa bile, orntihine nın yapısını anlamak oldukça zordur,. Yine de, basitçe bunları anlatacagız.. üre oluşumu sırasında, arginine enerji elde etmek için daha basit yapılarına ayrılır. Bu, ornitihine nin oluşumunun oldugu sırada meydana gelir. Temel olarak, orntihine esansiyel olmayan amino asit olarak bilinir. Öyleyse, ornthine nin ne gibi faydalarının ve yan etkileirnin olduguna bakalım.

    Bodybuilding ve kas kütlesi kazandıran takviyelerinin içeriginin tam olarak ne oldugu hep merak edilir. Orntihine ile eşlemiş arginine ana maddedir. Ornithine nin görevi büyüme hormonunun seviyesini yükseltmektir. Yaşlanmaya karşı önlem almada da çok önemli bir maddedir. Vücudun kas kütlesi ve dokusunu korumasında yardım eder. OA, Wolverine’ nin(X-Men filmindeki kendini iyileştirebilen karakter) iyileştirici gücünün arkasındaki bir sır olabiilir. Şaka bir yana, sideal seviyedeki bir ornithine seviyesi yaraların hızlı iyileşmesi, yanmalara karşı, enfeksiyonların önlenmesi , hatta kansere bile iyileşmesi için yardımcı olabilir. Ornithine-asparte, siroz hastalıgı yüzünden beyninde hepatik koma( özellikle karaciğer hastalıklarının neticesinde görülür) gibi anormallik sorunları yaşayan hastaların tedavisinde çok olumlu sonuclar gösterdi. Kliniksel yapılan bir testte, gunluk 10-30 gr ornithine alpha-ketoglutarate(OKG) alımı yarası olan hastaların iyileşmesini hızlandırdıgı görüldü. Hatta, düzenli OKG alan komaya giren ve kanser olan hastaların da, hastanede daha kısa süre kalarak, daha hızlı iyileşip, daha iyi oldukları görüldü.


    Ornithine insülin ve büyüme hormonu seviyesini yükseltir. Hatta, yogun fiziksel aktivite gerektiren kas geliştirme amaçlı antrenmanlarda da ihtiyaç duyulan bir aminoasittir. Bunların yanında, yaşlanmaya baglı olarak yaşanan kas kaybını da engellemede önemli bir rol oynar. Yaş ilerledikçe güç ve kaslılık oranı hızla düşmeye başladıgı için protein sentezleme hızı düşer ve kas dokuları hızlı yenilenemez. Büyüme hormonu seviyesinin yükselmesini sağlayarak ornithine kas dokusu üretimini hızlandırıp, yaşlandırmayı geciktirmede yardımcı olur. Hernekadr ornithine ve arginine nin kas inşa etmeyi sagladıgı ve kas kütlesini korudugu söylensede, orntihine nin arginine göre 2 kat daha fazla büyüme hormonunun yükselttigi görüldü. O zaman, kas kütlesi elde etmek istiyorsanız, arginineyi bırakıp, daha cok orntihine alımına odaklanın. Bu arada,vücutta ornithine üretmek için arginineye talep gönderildigi için, temel arginine alımı da sağlanmalı.

    Vücudun kendisinin OA ürettigini biliyoruz. Süt ürünleri, balık, kırmızı et ve yumurta gibi ürünlerde de bulunur. Vücudun kendisi OA üretebildigi için, OA eksikligini yaşayan az sayıda insan vardır. Buna ragmen beslenme bozuklugu, gebelik, koma gibi durumlarda eksikliğin artması meydana gelebilir. Twinlab, Esteem, Olympian Labs, Solaray vs gibi farmasotik firmalar bir çeşit ornithine takviye medikasyonlarına sahipler. Öyleyse, arginine sıkıntısı yaşayan veya OA eksiklgiini yaşayan birisiyseniz, bu takviyeler konusunda doktorunuza başvurun(doktorunuza danışmadan herhangi bir tedaviye başlamayın)

    Şunu bilmelisiniz ki, 10 grama kadar ornithine alımı herhangi bir yan etkiye yol açmaz. 10 gramdan fazlası alındıgında mide ve bağırsak agrıları başlayabilir. Bunların yanı sıra, OA özverili, bencil olmayan bir takviyedir.

    Eğer OA eksikligi yaşamıyorsanız ve üre döngüsü işlevinde herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsanız, bu takviyeleri kullanmayınız.Unutmayın, vücudunuz kendini muhafaz edebilme yetenegine sahiptir. Dozajını kaçırmadan kullanın ve tedavinize yönelik uygulayın. eger bu takviyelere başlama gibi bir gereksinim görürseniz, takviyelerin kullanımına başlamadan önce gerekli medikal detayları göz önünde bulundurarak doktorunuza danışın.

    Çeviri: D.Wolf

    Kaynak: Rashida Khilawala

    Yayımlama tarihi: 15/06/2009

    Makalenin Alındığı Site:

    http://www.buzzle.com/articles/benefits-and-side-effects-of-ornithine.html
     
    Jacoburak, himes, tolgaozc ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  2. ateskirpisi
    Offline

    ateskirpisi Üye

    Katılım:
    22 Mart 2009
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Konu için teşekkür ediyorum.

    Büyüme hormonumu nerden ölçtürebilirim? birde
    Az salgılandığı düşüncesindeyim. Yaşım 20, yaşıtlarımdan çok farkım var. Mesela sakalım yok, 17 yaşında gibi falan gösteriyorum .. Sakala çare mi diye sormuyorum. Sadece büyüme hormonunun sakalla alakası varmı ?

    Ek olarak, araştırmalarıma göre, kilo geç ergenliğe sebep oluyormuş. 1,75 boy, 89 kilom var. Bu Arginine Ornithine Lysine bende işe yarar mı acaba?

    Şimdiden teşekkürler
     
  3. Stronger1
    Offline

    Stronger1 Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2010
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Arginine Ornithine Lysine iceren tabletler var bunları gece yatmadan önce alabilirsin herşeyde olduğu gibi bunlarında fazlası zarar.

    Benim sorum bu amino asitleri tablet ile değilde doğal yollardan nasıl alabiliriz?
     

Sayfayı Paylaş