Kafama takıldı mantıklı bir cevap da bulamadım kendime.. Malum meyveleri tüketmeden önce yıkıyoruz,peki bu meyveleri yıkarken içindeki şeker, vitaminler, mineraller suda çözünüp gitmiyor mu? tamam portakalın kabuğu var sorun olacağını sanmıyorum ama çilek olsun dut,böğürtlen, kuru kayısı,incir vs bunları yıkarken suyun rengi de hemen değişiyor zaten. başlığı meyve olarak açtım ama sebzeler ve diğer besinlerde de benzeri bir durum olabilir. bu konuda bir bilgisi fikri olan var mı? ne yapılabilir çözüm olarak ?
öncelikle vitamin sudan çözünen vitaminler(b,c) ve yağda çözünenler(a,d,e,k) olarak ikiye ayrılır. meyvenin dış tabakası kükürt,tarım ilaçları, toz toprak pislik yüzünden sağlığa zararlı bi tabakayla kaplıdır, hatta su bile tamamen bu pisliği söküp atamaz. meyvelerin yüzeyi, meyvenin iç kısmındaki etle kıyaslandığında çok daha az bir yer kaplar(hacmen), üstüne suyla yıkamanız meyvenin besin değerlerinde bir oynama yapmayacak, aksine daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. hatta daha emin olmak için meyveleri sirkeli suda bekletip daha sonra suyla durulayarak yiyebilirsiniz.
Dışında bir sürü kimyasal olduğunun farkındayım onun için yıkamanın şart olduğunda hem fikiriz.Annem her şeyi sirkeli suda bekletir zaten ,sirke kokusundan nefret ederim orası ayrı . her besinin suda çözülmediğini de biliyorum ama sonuçta çözünen kısmı gidiyor. belki bu büyük bir mebla olmayabilir ama böğürtlen ve çilekte tad değişimi çok rahat hissediliyor(şekerinin azaldığı)