Mücadele Sporlarında Hipertrofi (Kas Büyümesi) ve Sınırları !..

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve ercan gürgöze tarafından 28 Eylül 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    çoğumuz aşağı yukarı her mücadele sporu salonunun yanında bir de "vg-fitness "bölümünün hatta burada elemanların daha çok vakit geçirdiklrini aletlerle haşır neşir olduklarını biliriz...

    bu çerçevede ,sınırlar ne olmalı konusunda arkadaşlar ne düşünüyorlar?..)
     
  2. antisteroid
    Offline

    antisteroid Yeni Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    125
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    0
    kiloya göre uygun bir kas kütlesi kazanılmalı bence
    + olarak yapılan ağırlık antrenmanlarından sonra kaslar esnetilmeli
    ağırlık çalışılan dönemdede teknik çalışması bırakılmamalı daha çok hıza yönelik çalışmalar yapılmalı
     
  3. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    --------------------

    doğru yaklaşım...)

    performans sporlarında başarı için çok önemli parametreler:

    **sporun ihtiyaç duyduğu "hareketlerin " en optium şekilde yapılabilmesi gerekir...

    **hareketlerin doğru yapılabilmesi " kondüsyon (fonksyionel kuvvet vb) ,esneklik gibi olayların çok iyi optimize edilmesi gerekir....

    güç parametreleri için "hipertrofi" lüzumludur ,ancak bi yere kadar ,...) bi noktadan sonra kaznılan kaslar "yol ,su ,elektrik "olarak geri dönecektir...

    mücadele sporlarında kasların ,güç, esneklik vb yanında önemli bir görevi de vardır:

    -darbeleri, enerjiyi emerler...yani bir anlamda yastık görevi görür , zararlı "enerji transferinin" beyin gibi hassas organlara ulaşmasını e engelleyerek bir anlamda "amortisör "görebi görürler...)
     
  4. R10
    Offline

    R10 Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    924
    Beğenileri:
    1.301
    Ödül Puanları:
    0
    genel güç artışı sağlayacak temel hareketleri kesinlikle yapmak gereklidir. uğraşılan dövüş tekniği ister boks ister muay thai ister tekvando olsun, kesinlikle bench press-deadlift-squat üçlüsü yapılmalıdır. uğraşılan spor dalına göre de bazı kas grupları haliyle daha çok öne çıkabilir ancak omuz bölgesi hariç diğer bölgeler için izole hareketler girilmemesinden yanayımdır her zaman için. örneğin bir boksör en basitinden kalflarını geliştirmek isterse ip atlamalıdır. squat ile birlikte box jump yapmalıdır, leg extension ya da leg press değil mesela. aynı şekilde cons curl, cable curl, preacher curl türevi hareketler önemini yitirmektedir.

    çoğumuzun bildiği gibi dövüş sporları aslında kişinin kendi vücut ağırlığını ne kadar efektif kullandığı ile ilgilidir. bu bağlamda barfiks, dips, şınav, amutta şınav tarzı hareketler her dövüşçüye fayda sağlayacaktır.

    vg'nin sınırlarını dövüş sporları için net olarak çizmek bana kalırsa pek te kolay bir mesele değil. vg dövüş sporları ile sıkça iç içe geçer ama şu var, bir dövüşçünün esas hedefi güç&esneklik&hız olmalıdır. bu bağlamda minimum yağla maksimum kası elde etmek gereklidir. yani demek oluyor ki özellikle mma tarzı çoklu disiplin gerektiren spor dallarında aşırı kaslı olmak mücadeleyi kaybetmeye sebep verebilir.
     
  5. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    "bench pres, squat ve deadlift " olayına hele konu " muay thai, kickboks, " olunca katılmak pek mümkün olmuyor) ...neticede bunlar "dinamik kulvarlardaki ve hele "strike ağırlıklı" bir dövüşcünün " en son gereksinim duyacağı ve kondüsyon alt parametrelerinden olan " fonksiyonel ve patlayıcı güç " arttırma çerçevesinde sınırları uyumsuz hareketler...

    "güreş ve türevleri judovb" için "squat "önemliidir...ancak, özellikle "tekme ,diz hareketlerinin bolca "olduğu sporlarda sporcuda bayağı ksııtlama yaratmaktadır bu hareketler...)
     
  6. R10
    Offline

    R10 Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    924
    Beğenileri:
    1.301
    Ödül Puanları:
    0
    dediğin bir ölçüde doğru, özellikle dediğin gibi tercihi strike olan bir dövüşçü için bu 3 lü sıkıntı yaratabilir gibi gözüküyor ilk başta ama işin aslı tam olarak öyle değil. bu üç hareketin değerli alternatifleri elbette ki vardır bu arada. ancak şuna değinmek isterim, ağır kaldırmak dayanıklılığı ve patlayıcı gücü artırır ama yine şuna dikkat etmek lazım, ne kadar ağır? söz edilen ağırlıklar 1RM nizin üstünde olur ve partnerli çalışırsanız esneklik elbette "yalan" olacaktır ancak 1RM nizin %80-90 aralığında gezinen çalışmalar vücuttaki kas gücünü maksimuma çıkarmaktadır (patlayıcı güç anlamında da aynı şey geçerli).

    çevremden örnek vermem ne derece sağlıklı olur bilmiyorum sonuçta mma yıldızlarıyla dolu bir dövüş çevrem yok ancak benden daha tecrübeli insanlardan da gördüğüm kadarıyla bu temel üçlünün en az ikisi yapılmakta. daha profesyonel bir örnek vermek gerekirse bu m&f dergisinde bu ayın kapağı Tim Kennedy deadlift yapmaktadır, hem de yüksek kilolarla.
     
  7. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    mma yıldızları ???..

    -------

    bu konuda hayli ilginçtir...bi çoğu deneme tahtası gibi ,"fitness "antrenörleri ile işbirliği içinde gözükseler dahi, bir çok kişi var ki hala "klasik yöntemlerle "devam edip başarı sağlayan kişiler de bolca...biraz pazarlama işbirliği durumu?!...(((

    patlayıcı güce ve diğer güç tiplemelerine gelince gelince, bunu sadece "vücut ağırlığı "idmanları ile de "halter ,dambıl vb "kulalanmadan da sağlayabilkirsiniz...ancak, tabi ki süre biraz daha uzun sürer..
     

Sayfayı Paylaş