Laktoz ve süt hakkında. şişkinlik sorunları olanlar okusun

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Veyron tarafından 7 Kasım 2006 başlatılmıştır.

  1. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Süt midenizi şişiriyorsa kakao ekleyerek için

    Her süt içişinizde gaz, şişkinlik gibi sorunlar yaşıyorsanız, bardağınıza yarım çay kaşığı kakao eklemeyi deneyin ve beyaz peynir, tereyağı, dondurmadan uzak durun!..



    Dünya nüfusunun yüzde 70'i süt ve süt içeren (yoğurt dışında) yiyecekleri mide rahatsızlıklarından dolayı tüketememektedir. Laktoz intoleransı özellikle Afrika, Asya ve Akdeniz ülkelerinde yaşayanlarda görülen sütte bulunan şekerin laktaz enziminin yetersizliği nedeniyle sindirilememesinden kaynaklanan , kişilerde ishal, gaz ve şişkinlik belirtileri yapan genetik bir rahatsızlıktır.

    Ne yapmalısınız?
    Sizde laktoz intoleransı olduğundan şüphe ediyorsanız ne yapmalısınız?
    2 hafta süresince süt ve süt içeren yiyecekleri tüketmeyin. Hazır yiyecekler tüketiyorsanız etiketini inceleyip içerisinde süt tozu, peyniraltı suyu olup olmadığına bakın. Eğer kendinizi daha iyi hissediyorsanız, şişlik, gaz problemleriniz ortadan kalktıysa süt ve süt içeren yiyeceklerin tüketimini minimuma indirerek 2 - 3 gün belirtileri gözlemleyin. Kan tahlillerinizle ve hidrojen nefes testi ile laktoz intoleransınız teşhis edilecektir.

    Laktoz katkılı diş macunu kullanın
    Laktoz intoleransınız varsa ne yemeli, ne yememelisiniz?

    Sütü küçük yudumlar halinde için,
    Sütü yemeklerinizle tüketin,
    Light değil, yağlı süt için,
    Laktozu azaltılmış veya laktaz enzimi ilave edilmiş sütleri tüketebilirsiniz,
    Keçi ve koyun sütü tüketebilirsiniz,
    Soya sütü ve yoğurt tüketebilirsiniz,
    Laktoz içeren diş macunları kullanın,
    Beyaz peynir, krem peynir, mozzerella peyniri ve dondurma tüketmeyin,
    Margarin, tereyağı, kaymak, krema kullanmayın,
    İçerisine süt ve türevlerinin girmiş olduğu kek, çörek, kurabiye ve pastalar yemeyin.

    Laktoz nedir?

    Laktoz, inek sütününde bulunan bir şeker türüdür ve bağırsaklarda üretilen laktaz adlı bir enzim tarafından sindirilir. Bazı kişilerde bu enzim eksiktir. Laktaz eksikliği olanlar süt içtiklerinde gaz, şişkinlik, ishal gibi sorunlar yaşar.

    Kakao, mide kramplarını önlüyor

    Beslenme ve diyet uzmanı Prof. Chong Lee 'ye göre, laktoz intoleransı olan kişiler tükettikleri süt içerisine yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ederek, gaz ve mide kramplarını önlemektedir. Çalışmalara göre kakao laktaz enzimi salgılanmasını artırmaktadır.

    Süt içemeyenler yoğurt yesin...
    Yoğurt, süt ürünlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz problemi yaşayan kişilerde gaz oluşumunu azaltır. Bunun nedeni, yoğurtta bulunan B-galaktosidaz enzimidir. B-galaktosidaz, laktozun sindirimine katkıda bulunur.

    Başka neler yapar?

    Bağırsaklarda tehlikeli mikropların çoğalmalarına engel olur.
    Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
    Kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. (Kaymaksız olmalı)
    İshal tedavisine yardımcı olur.
    Özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
    Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur.
    Gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur.
    Suyuyla birlikte yenmelidir, süzme yoğurtta B vitamini kalmaz.
    Kalsiyumun daha fazla emilmesini sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
    Antibiyotik kullananlar, yararlı bakterilerin korunması amacıyla yoğurt yemelidir


    (kaynak:http://www.milliyet.com.tr/content/saglik/sag014/sag06.html)
     
  2. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    122
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Ankara
    ek bilgi olarak, ayrıca içim süt gurubunun laktoz içermeyen sütü de tercih edilebilir.
     

Sayfayı Paylaş