Kunduracı ve Güvercin Göğüs Sorunları için NUSS Tedavisi

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve diez tarafından 20 Mart 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Pektus Ekskavatum-Kunduracı Göğsü, Pektus Karinatum - Güvercin Göğsü
    Pektus deformitesi doğumsal göğüs duvarı deformiteleri arasıda en sık görülen deformite şeklidir. Toplumda %0,01 - 0,1 sıklıkta görülür.


    Pektus deformitesinin kabaca iki formu vardır:

    - Göğüs kemiğinin içeri çökük olduğu ve daha sık görülen pektus ekskavatum (kunduracı göğsü),

    - Göğüs kemiğinin dışarı çıkık olduğu pektus karinatum (güvercin göğsü).
    Bu iki deformite de kişilere aşırı fiziksel rahatsızlık vermez. Pektus ekskavatumda göğüs kafesi hacmi azalacağı için egzersiz kısıtlaması oluşabilir. Bazılarında kalbin yer değiştirmesine bağlı olarak kalp kapakçıklarında kaçaklar oluşabilir. Bu bulgular Pektus Karinatumda görülmez.
    Pektus kişilerin normal yaşam sürelerini kısıtlamaz.Bu kişilerde aşırı derecede psikolojik rahatsızlık bulunabilir. Düzeltme ameliyatlarının % 90 dan fazlası kozmetik kaygı nedeniyle yapılmaktadır.




    [​IMG]




    [​IMG]




    NUSS OPERASYONU
    Kapalı ameliyat yöntemi kullanma prensibi ile ortaya çıkmıştır. Göğüs kafesinin her iki yanından küçük kesilerle içeri girilerek, deformitenin düzeltilmesi gerçekleştirilmektedir. Dünyada ilk kez Dr. Donald Nuss tarafından uygulanmaya başlanan bu yöntemde deformitenin derinliğine göre çelik barlar kullanılarak çökmüş olan kemiğin dışarı itilemesi ve göğüs kafesinin düzgün şekil alması sağlanmaktadır. Hastanede kalış süresi 5-7 gün arasında değişmektedir.





    diğer operasyon türleri :


    RAVITCH OPERASYONU
    Pektus ekskavatum deformitesinin cerrahi tedavisinde 1949'da Dr. Ravitch, hala modifiye olarak pek çok merkezde uygulanmakta olan düzeltme tekniğini tanımlamıştır. Bu teknikte deformiteyi oluşturan tüm göğüs kemiklerinin kıkırdak zarları (kılıf) çıkarılır, göğüs kemiğinin alt ucu ve kaburga arası kas lifleri de göğüs kemiğinden ayrılır, orta seviyede yapılan enine kesi ile göğüs kemiği öne doğru kırılarak şekillendirilir. Bu teknik Kirschner teli veya kısa bir çelik bar ile göğüs kemiğinin öne doğru yer değiştirmesine izin verir. Ravitch tekniğinin modifiye formunda ise kaburgalar kıkırdak kılıflar yerinde bırakılarak atılır, kaburga arası kas lifleri de kesilmez. Bu teknik hem pektus ekskavatum hem pektus karinatum deformitelerinin tedavisinde uygulanabilir.


    ABRAMSON OPERASYONU
    Dr. Donald Nuss pektus ekskavatum deformitesinin düzeltilmesinde başarıyla uygulanan kapalı ameliyat tekniğini geliştirdikten sonra pektus karinatum deformiteli hastalar için de kapalı ameliyat yönteminin eksikliği hissedilmeye başlandı. Arjantinli göğüs cerrahı Dr. Horacio Abramson Nuss tekniğini modifiye ederek pektus karinatum hastalarına uygulayan ve başarılı sonuçlarını bilimsel toplantılarda dünyaya duyuran ilk bilim adamı oldu.

    Bu teknikte Nuss tekniğindekine benzer, fakat farklı bazı özelliklere taşıyan nikel – çelik alaşımı bar cilt altında oluşturulan tünelden geçirilerek çıkıntının en belirgin olduğu düzeyde göğüs kemiği üzerine baskı uygular ve her iki yanda kaburgalara çelik tellerle tespit edilmiş olan stabilizörlere vidalanır. 2 ile 4 yıl kadar yerinde tutulan bu bar ve stabilizörleri belirlenen süre sonunda genel anestezi altında çıkartılır. Genel özellikleri olarak Nuss ameliyatıyla benzerlikler gösteren bu teknikle pektus karinatum olgularında başarılı sonuçlar elde edilmektedir.


    Tedavi Yöntemleri Arasındaki Farklar
    Nuss ameliyatı uygulanmaya başlamadan önce pektus ekskavatum düzeltme ameliyatları uzun hastanede kalış süresi, uzun ameliyat süresi, uzun iyileşme dönemi gerektiriyordu. 1987 de Amerikalı cerrah Dr. Donald Nuss un tıp dünyasına kazandırdığı yeni teknikle hastaların kısa sürede tedavisi mümkün olmuştur. Pektus ekskavatumda (kunduracı göğsü) Nuss operasyonu, uygun vakalarda, en az 4 saat süren klasik Ravitch operasyonuna göre torakoskopik yöntem ile çok daha az invazif olması, 40-45 dakika gibi kısa ameliyat süresi, insizyonun estetik olması, yüksek postoperatif hasta konforu ve hızlı taburculuk süresi ile tercih edilmesi gereken yaklaşımdır.





    [​IMG]


    [​IMG]




    [​IMG]




    kaynaklar :

    http://www.saglikpaneli.com/content...nection_id=&connection_table=1&content_type=5
    http://www.pektusum.com/devam.aspx?XQZ=13
     
    Savaşcı ve TuGhAn bunu beğendi.
  2. TuGhAn
    Offline

    TuGhAn Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2008
    Mesajlar:
    292
    Beğenileri:
    160
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Öğrenci / Tasarımcı
    Yer:
    Ankara
    Bende hafif derecede kunduracı göğsü var kilo aldıkça kapandı boşluk ama bir de 2. resimdeki gibi kaburgaların en alt kısımlarında çıkıklar var onlar daha büyük sorun. Bu kemiklerin düzelme şansı var mıdır? Bir de bu tedavide sürekli içeride bir demir mi kalıyor? Bunca yıl sonra kemiklerin yapısında değişim olma ihtimali var mıdır? (kırılmadan)
     
  3. orh4n
    Offline

    orh4n Üye

    Katılım:
    10 Mart 2010
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaslar lütfen yardimci olun. Bendede gögüs çöküklügü hastaligi var .gögüsümÜN ortasi hafif sayilabilecek kadar bi bosluk ve sag gögsüm sol gögsüme oranla daha yukarda ve cikik durumda.17 yasimdayim boy:1.84 kilo 60 cok zayifim kilo almak istiyorum alamiyorum. Gögüs konusu beni cok rahatsiz ediyor. Ameliyat fikri de cok riskli geliyor. Gögüs icinde bir demir parcasiyla 3 yil birlikte yasamak fikri korkutucu geliyor. Spor yaparak gecebilecegini umuyorum ve buradaki bu işi bilen daha önce karsilasan kisilere sesleniyorum. Spor yaparak bu halimden bir nebze de olsa kurtulabilirmiyim..???
    Siteye hemen hemen yeni üye oldum bi cok seyi bilmiyorum. IsterseniZ gögüs resimlerimi ekleyebilirim. Lütfen yardimci olun.


    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 20:51 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 20:05 ----------

    yardim edebilecek kimse yokmu?:(
     
    Son düzenleme: 24 Mart 2010
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    bu kadar kritik bir konuda doktor ile konuşmanız gerekmiyor mu?
     
  5. alpztrk
    Offline

    alpztrk Üye

    Katılım:
    29 Ocak 2009
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    51
    Ödül Puanları:
    38

    orh4n öncelikle geçmiş olsun.. spor yaparak kemiklerinizin formunu değiştiremezsiniz.. görüldüğü kadarıyla cerrahi müdaheleden başka tedavisi yok.. uzman bir cerraha başvurunuz
     
  6. alcapon
    Offline

    alcapon Üye

    Katılım:
    7 Mart 2010
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar bende de göğüs çukurluğu var. Resimlerdeki kadar değil; 1-2 cm kadar. Göğüs kası yaparak görüntüyü düzeltmeye çalıştım. Fakat göğsün ortası değil de kenarları şişti :) Göğsün ortasını geliştirecek hareketler varmı? Çok önemli!!!
     
  7. HawkMoonX
    Offline

    HawkMoonX Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    normal bir insanda göğsün ortasındaki kemik (bilimsel adını bilmiyorum) kaburgalardan biraz daha içeri çökük bulunur. paranoyaya kapılmayın hemen 1-2 cm çökük diye. normali odur zaten.
     
  8. black lotus
    Offline

    black lotus Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaslar oncelıkle ıyı aksamlar bu kunduracı göğsü denilen hastalıkla yeni tanıstım yıllardır bendede var ancak asırı derecede değil 2 santim kadar göğüslerimi 2 küre şeklinde ayırıyor sanırım genetik bişey çünkü babamda da bulunuyor . yaşım 17 biraz zayıfçayım bb ile uğraştım ve hala evde kendi çapımda egzersizlere devam ediyorumama sağlık acısından bi sorun olmadı bu kunduracı göğsü denen hastalık aksine göğüs kaslarının çarpıcı bi görüntüsüne sahip olmasını sağlıyor bende garip bi şekilde göğüs kaslarım pro. bb ciler gibi görünüyor sizce sorun olur mu bu kilo aldıkca kapanabilir değil mi
     
  9. serhat130
    Offline

    serhat130 Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    13
    Kunduracı Göğsü

    [​IMG]
    Merhabalar Bende Kunduracı Göğüs kafesi olan birisiyim. ve kilo alma problemim vardı. 1 yıl önce yarı düzenli giderek body e başladım 56 kilo dan 72 kiloya çıktım şu anki halim mevcut eski halim çok kötü göğüs press lere ağırlıklı çalışarak ve takviye alarak devam etmek istiyorum ve iyi çalışırsam bu deformasyonu birazdaha kilo+ kasla yok etmek istiyorum. önerilerinizi bekiliyorum thums:
     
  10. breaked bone
    Offline

    breaked bone Üye

    Katılım:
    29 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    beyler 1 ay önce önce ankara sanatoryum hastanesinde nuss ameliyatı oldum fakat hiç memnun olmadım eğer hareketli biriyseniz ameliyatı tavsiye etmem ben biraz hareketli olduğum için koydukları bar kaydı aşırı ağrı çektim ve 5-6 gün düzenli nefes alamadım sonra ameliyatla barı tekrar aldılar ve bar kaydığında sağ göğüs kaslarımı yırttı hala acısını çekiyorum
     

Sayfayı Paylaş