Kreatin'in Risk Değerlendirmesi

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve bonatschi tarafından 5 Haziran 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra

    Creatine Monohydrate Risk Değerlendirmesi



    Özet:
    Creatine Monohydrate (kreatin) spor beslenmesini destekleyici ek besinler arasında son zamanlarda popularitesini artırmıştır. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırma, özellikle yüksek yoğunluklu kısa enerji patlaması gerektiren egzersizlerde kreatin’in uzun süreli bir “ergogenic” etkisinin olduğunu ortaya koymuştur.

    İnsanlar üzerindeki araştırmaların sonuçları 3 tip inceleme sonucu ortaya çıkmıştır:


    • Kısa süreli (1 haftadan kısa) yüksek doz içeren (20 gr) akut incelemeler
    • Uzun süreli (1 yıl) düşük doz içeren (3-5 gr) kronik incelemeler
    • Akut ve kronik incelemelerin kombinasyonları

    Bu incelemeler “Gözlemlenen Güvenli Dozlar” (observed safe level – OSL) veya “Gözlemlenen En Yüksek Doz Alımı” (highest observed intake - HOI) gibi yeni risk değerlendirme methodları kullanılarak değerlendirilmiştir.

    OSL risk değerlendirme methoduna göre günlük 5 grama kadar kronik (uzun süreli) kreatin alımları büyük oranda güvenli değerlendirilmektedir. Bu 5 gramlık kreatin alımı OSL seviyesi olarak belirlenmiştir.

    Kısa süreli 5 gramdan yüksek akut doz alımlarında da belli bir yan etki gözlemlenmemiş olsa da, günlük 5 gramdan fazla kreatin alımlarının uzun vadede güvenli olduğunu kanıtlayacak yeterli data henüz yoktur.



    Detay:

    1982 yılında keşfedilen kreatin; karaciğer, böbrek ve pankreasta arginine, glycine ve methionine isimli esansiyel aminoasitlerden doğal olarak üretilen aminoasit benzeri bir bileşiktir. İnsan vücudundaki kreatinin %95’inden fazlası iskelet kaslarında depo edilir. 70 kg ağırlığındaki sağlıklı bir yetişkin vücudunda ortalama 120 gram kadar kreatin bulunur ve günde ortalama 2 gram kadar protein vücut tarafından değerlendirilir. Kullanılan bu miktarın büyük bir kısmı et ve balık gibi besinler aracılığıyla yerine geri konur.


    Ek besin olarak kreatin, toz, tablet veya likit olarak genelde “creatine monohydrate” formuyla mevcuttur. (Risk değerlendirme deneylerinde bu form kullanılmıştır) Son 10 yılda, kreatinin performans artırıcı yararları üzerine yetmişe yakın kontrollü deney gerçekleştirilmiştir. Bu klinik araştırmaların çoğunda, kreatin alımının özellikle kısa süreli güç patlamalı yoğun egzersizlerde performans artırıcı yararları olduğu gözlemlenmiştir. (Bemben and Lamont, 2005)


    İlk araştırmalardan çıkan sonuçlara göre önerilen, günde 5 gramlık 4-6 eşit doz olarak toplamda 20-30 gram kreatin yüklemesinin 5-7 gün süre boyunca yapılması yönündeydi. Ancak daha yeni araştırma sonuçlarına göre, bu kreatin alım stratejisinde bazı değişiklikler önerilmiştir. Bugün birçok atlet antrenmandan ortalama 60 dakika öncesinde veya hemen antrenman sonrasında 5 gram kreatin alımını günlük olarak yeterli bulmaktadır. Her ne kadar insandan insana tepkiler farklı olsa da, kreatin alan sporcularda kontrol deneklerine kıyasla kas kütlesi ve %5-15 arası kas kuvveti artışı gözlemlenmiştir. (Branch, 2003; Bemben and Lamont, 2005) Ancak kreatin alımının dayanıklılık gerektiren uzun süreli egzersizlerde performans artışı sağladığı gözlemlenmemiştir.


    Araştırma sonuçlarına göre, kas kreatin depoları tam dolu olduğunda 4-5 hafta boyunca ekstra kreatin alımı olmaksızın vücut ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir. (Snow and Murphy, 2003) Kas kreatin depoları tam dolu sağlıklı yetişkinler, dışarıdan fazladan kreatin alımı yaptıklarında, fazla kreatin’in “creatinin” denen bileşike dönüştürüldüğü ve bu bileşiğin üre ile vücuttan atıldığı gözlemlenmiştir. (Pline and Smith, 2005)


    Medyada kreatinin yan etkilerine dair sık sık yazılıp çizilen konular olan kreatin alımına bağlı kas krampları, ısı intoleransı gibi yan etkiler bilimsel literatür tarafından desteklenmemektedir. Yüksek dozda kreatin alımının böbrek üzerindeki zararlarına dair iddialar ise yine bilimsel araştırmalara göre gerçeği yansıtmamaktadır. (Pritchard and Kalra, 1998; Koshy et al., 1999) Literatür araştırmalarına ve uzman panenlleri incelemelerine göre sağlıklı bireylerde kreatin alımının böbrek sağlığına olumsuz etkileri olduğuna dair kanıt bulunamamıştır. (Poortmans and Francaux, 2000; Terjung et al., 2000; Farquhar and Zambraski, 2002; Yoshizumi and Tsourounis, 2004; Pline and Smith, 2005)


    İnsan Deneyleri:

    Kreatin üzerine 70’ten fazla insan klinik araştırması yapılmıştır. (Bu araştırmaların birçoğunda 3 günden 1 haftaya kadar günlük 20 gram kreatin almını daha uzun süreli günlük 5-6 gram kreatin alımları izlemiştir. İlk 3-7 gün arası yapılan kreatin yüklemesinin amacı, kasların kreatin alım kapasitesini artırabilmektir.) Özetle, sağlıklı yetişkinlerde uzun süreli düşük doz kreatin alımının büyük ölçüde güvenli olduğu sonucuna varılmıştır. Klinik araştırmalarda gözlenen en büyük yan etki, yüksek doz kreatin alımının “malabsorption”una bağlı (emilim sorunları) mide-bağırsak bozukluklarıdır.


    Hayvan Deneyleri:


    Kreatin konusunda hayvanlar üzerinde birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, bunlardan çok azı kreatinin güvenlik değerlendirmesi üzerinedir. Bu çalışmalardan sadece bir tanesinde, farede böbrek kisti oluşumu gözlemlenmiştir. (Edmunds et al., 2001) Yine de yapılan birçok deney sonucuna göre, insan kütlesine oranlanarak yapılan hayvan kreatin alımlarında normal şartlar altında önemli bir yan etki gözlemlenmediği desteklenmiştir.


    Genel:
    Kreatin alımının sağlık üzerindeki yan etkileri genellikle böbrek sağlığı üzerine odaklanmıştır.

    Bunun nedeni yapılan deneylerde, 2 adet insan vakasında ve 1 adet hayvan vakasında böbrek rahatsızlıklarının gözlemlenmesidir. Ancak burada unutulmaması gereken bu istisna deneylerin zaten sağlıksız bireyler üzerinde gerçekleşmesidir. Bu 3 örnek dışında sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılan deneylerde böbrek üzerinde yan etkiler gözlemlenmemiştir. (Gordon et al., 1995; Jacobs et al., 1997; Odland et al., 1997; Poortmans et al., 1997; Volek et al., 1997; Maganaris and Maughan, 1998; Smith et al., 1998a,b; Bellinger et al., 2000; Mihic et al., 2000; Nelson et al., 2000; Burke et al., 2001; Op ’t Eijnde and Hespel, 2001; Op ’t Eijnde et al., 2001b; Stevenson and Dudley, 2001a; Volek et al., 2001; Cottrell et al., 2002; Cox et al., 2002; Jacobs et al., 2002; Ziegenfuss et al., 2002; Louis et al., 2003b,c; Anomasiri et al., 2004; Eckerson et al., 2004; Ostojic, 2004; Mendel et al., 2005; Theodorou et al., 2005)


    Yukarıdaki bahsedilen bütün deney methodları “double-blind”, “randomize” ve “kontrollü” deneylerden oluşmaktadır.

    Bunun yanı sıra “randomize olmayan”, “open-label” klinik araştırmalar da yapılmıştır. Bu araştırmalarda 1-30 gram arası 5 yıla kadar kreatin alımları gözlemlenmiştir. Bu deneylerin sonuçları de üsttekilerle paraleldir ve gözlemlenen ve rapor edilen hiçbir yan etki gözlemlenmemiştir. (Poortmans and Francaux, 1999; Schilling et al., 2001; Mayhew et al., 2002; Potteiger et al., 2002; Greenwood et al., 2003a; Greenwood et al., 2003b; Kreider et al., 2003; Rosene et al., 2004).


    5 gün boyunca günde 20 gram kreatin yüklemesini 8 hafta boyunca günde 3 gram kreatinle sürdüren sağlıklı bireylerde serum “kreatinin” seviyelerinde 33%’e varan artışlar gözlemlenmiştir. Ancak bu değerler normal serum “creatinine” değerleri içerisindedir ve kreatin’in “kreatinin”e dönüşme oranındaki artışın sonucudur. Bu durum, böbrek fonksiyon bozukluğunun bir göstergesi değildir. (Farquhar and Zambraski, 2002)



    Çeviren: Bonatschi

    Kaynak:

    Risk assessment for creatine monohydrate

    Andrew Shao , John N. Hathcock

    Council for Responsible Nutrition, 1828 L St., NW, Suite 900,Washington, DC 20036-5114, USA

    Received 26 April 2006

    Available online 30 June 2006

    Regulatory Toxicology and Pharmacology 45 (2006) 242–251

    www.sciencedirect.com

    www.elsevier.com/locate/yrtph

     
    Son düzenleme: 5 Haziran 2009
    SRTN, cexenes, YesiLZeytin ve diğer 9 kişi bunu beğendi.
  2. küçük kemik
    Offline

    küçük kemik Üye

    Katılım:
    18 Şubat 2009
    Mesajlar:
    233
    Beğenileri:
    59
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    izmir
    eline sağlık bonatschi...Bu konularda bilgili dostlar var grupta..Beta Alanin"e eşdeğer bir ürün müdür Creatin ? ve hangi formu daha yarar getirmiştir kullanıcılara..? Malum herkes malını satmak için reklamı bol beklentiyi yüksek tutmakta..En iyi cevabı bizim grubun beyin fırtınasından çıkarırız diye düşünüyorum..

    Cevap veren herkese peşinen teşekkürler

    KK
     
  3. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Beta Alanin'le bir karşılaştırma yapmam için biraz araştırmam lazım, şu anda yanlış yönlendirmek istemem.
    Daha bilgili arkadaşlar vardır eminim.

    Şu noktayı da belirtiyim:
    Paylaştığım yazıdaki risk değerlendirmesi creatine monodhydrate formu üzerinedir.

    Diğer creatin formlarının risk değerlendirmesini ayrıca yapmak gerekir.
     
  4. Rumi
    Offline

    Rumi Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2009
    Mesajlar:
    64
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Böbrek rahatsızlığı olanların kesinlikle kreatin kullanmaması gerekir.
     
  5. Crews
    Offline

    Crews Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    13
    yani ara vermeden 1 sene 5 gr alsak bir zararı olmıcak
     
  6. boksbody
    Offline

    boksbody Özel Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2012
    Mesajlar:
    4.471
    Beğenileri:
    2.870
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
  7. drkfear
    Offline

    drkfear Üye

    Katılım:
    16 Nisan 2013
    Mesajlar:
    155
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    38
    idrarında kum çıkan ( 3 yıl önce ) ara sıra bel ağrısı çeken birisi için yan etkisi görünebilir mi? protein tozu kullanıyorum bol su tükettiğimde herhangi bi sıkıntı olmuyor ama suyu az tutunca bel ağrısı vurmaya başlıyor.
     

Sayfayı Paylaş