hekimoglu, striker lutfen insanlari yanlis yonlendirmemeye ozen gosterin. Kadinlar kosmaz, 45 dakika tempolu yurume kosudan iyidir gibi safsatalari senelerce Turk halkina yedirdiler. Malesef, bizim hanimlarimizin cogu sabah cekiyorlar altlarina esofmanlari. Yarim saat disarida takiliyorlar, sonra eve gelip simit corek ne varsa goturuyorlar. Ustune de sikayet, "ne yesem yariyor"!
Setenay, kosu ile ilgili forumda bir cok baslik var. Sizin kosarkenki sikintiniz nedir? Dalaginizin sismesi mi, nefes nefese mi kalmaniz? Eger sorun dalak sismesi ise bu kosu calismalarinin basinda 1-5 dakika kadar surer fakat bu zamanla gececektir. Daha sonra ikinci soluk devresi baslar ve problemleriniz yavas yavas kaybolur. O zaman kadar cok yuksek tempoya cikmayin.
Simdi kosunun temel prensiplerden biraz bahsedeyim de siz de bunlarin ben hangilerini yapiyorum hangilerini yapmiyorum diye bir kontrol edin. Tempolu yuruyus ya da kosunun aerobik amacli olmasi icin bazi hususlar dikkat etmek lazim. Unuttuklarim olabilecegini aklinizda tutarak, sirali olmamakla birlikte bunlar;
1- Yeni baslayanlarda nabizin en az 100-120 civari olmasi (faydali egsersiz sinirini forumda arayin, bir tablo olmasi lazim)
2- Yorulunca nabizi 100 duzeyine cekip kendinize gelince tekrar yuksek tempoya donulmesi
3- Calisma suresinin 20 dakikadan az olmamasi
4- Butun calismalarin basinda ve sonunda gerekli isinma, sogunma, germe ve esnetme calismalarinin yapilmasi
5- Yorgun, ac, sakat, hasta olan gunlerde calisilmamasi
6- Haftada en az iki, seviyeniz arttikca 4-5 calismaya cikilmasi
7- Kalp carpintisi veye nefes darligi gibi problemlerde kosunun birakilmasi
8- Mesafe, zaman, hiz, nabiz, meyil gibi kosullarin calisma sirasinda degil mumkunse oncesinde kisinin duzeyine gore belirlenmesi.
9- Ne cok buyuk ne cok kucuk adim atilmasi, kosarken vucudun ve basin dik, fakat mumkun oldugunca rahat bir pozisyonda kosulmasi. Kosarken topuga ya da ayak ucuna orantisiz yuk bindirilmemesi.
10- Antreman oncesi ve sonrasi yeterli miktarda su + karbonhidrat alinmasi (ornegin antremana bir saat kala yarim litre su icin, antreman oncesi son ogununuzu hafif olacaksa 2 agir olacaksa 2.5-3 saat once alin. Antreman sonrasi biraz basit seker, ornegin meyve suyu, c vitamini alin)
11- Istenirse sabit hiz uzun sure, istenirse interval (ki interval hakkinda benim olsun MT'nin olsun cok guzel cevirileri mevcut) calisilmasi.
12- Kosu ayakkabisinin anotominize uygun olmasi (burada fiyati degil, niteligi onemli, bununla ilgili de basliklar var)
gerekir.