Kolesterol

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve gky tarafından 24 Şubat 2006 başlatılmıştır.

  1. gky
    Offline

    gky Üye

    Katılım:
    14 Şubat 2006
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    Uzun yaşamak isteyenler kolesterole dikkat...

    K O L E S T E R O L N E D İ R ?

    Kolesterol, yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Kolesterol, beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur.
    Vücut kolesterolü kullanarak hormon (kortizon, seks hormonu), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir.
    Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa, bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına (arteriyoskleroz) yol açar. Arteriyosklerozda damar duvarında biriken tek madde kolesterol değildir; akyuvarlar, kan pıhtısı, kalsiyum... gibi maddeler de birikir. Toplumda, arteriyoskleroz için damar sertliği, damar kireçlenmesi gibi ifadeler de kullanılmaktadır.
    Damarlar tüm vücutta yaygın olarak bulunur ve kalp, beyin, böbrek... gibi organlara kan taşıyarak bu organların görev yapmasını sağlar. Kolesterol, hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin, kalbi besleyen atardamarlarda (koroner arterler) kolesterol birikimi olursa, göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi ise, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir
    Kolesterol, yağımsı bir maddedir. Normal koşullarda, yağ suyun içinde çözünmez. Kolesterol de su özelliklerini taşıyan kanda normal koşullarda çözünmez. Kolesterol, kanda çözünmesi ve taşınması için karaciğerde bir protein ile birleştirilir. Bu kolesterol ile protein birleşimine lipoprotein adı verilir.
    Değişik tipte lipoproteinler vardır:
    • LDL (Low Density Lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein): Kötü huylu kolesteroldür.
    • HDL (High Density Lipoprotein, yüksek yoğunluklu lipoprotein): İyi huylu kolesteroldür.
    • VLDL, IDL ve şilomikronlar.
    Yağ metabolizması bozukluğu olan hastaların yaptırdığı diğer bir kan incelemesi de trigliserid ölçümüdür. Trigliserid de kolesterol gibi kanda çözünen bir yağdır. Kan trigliserid düzeyi ile arteriyoskleroz arasındaki ilişki, kolesterol kadar belirgin değildir.

    YÜKSEK KOLESTEROL
    Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması, hasta için risk taşır. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir. Bu riske sahip hastalarda, kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.
    20 yaşın üzerinde
    Kan kolesterol düzeyi
    < 200 mg/dl istenilen düzey
    200-239 mg/dl arası sınırda yüksek
    > 240 mg/dl yüksek
    Kan LDL-kolesterol düzeyi
    < 130 mg/dl istenilen düzey
    130-159 mg/dl arası sınırda yüksek
    > 160 mg/dl yüksek
    Kan HDL-kolesterol düzeyi
    < 35 mg/dl düşük
    Kolesterol > 200 mg/dl veya
    LDL-kolesterol > 130 mg/dl veya
    HDL-kolesterol < 35 mg/dl ise RİSK FAZLADIR.
    HDL-kolesterol yükseldikçe risk azalır.
    Ortalama HDL-kolesterol düzeyi,
    • kadında 55 mg/dl
    • erkekte 45 mg/dl’dir.
    Kanda kolesterolün yüksek olması, yağ metabolizması bozukluğudur. Yağ metabolizması bozukluğundan şüphe edilen bir hastada yapılması gereken işlem, kan alınarak öncelikle kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol ve trigliserid düzeyi ölçülmesidir. Tedaviye karar vermeden önce, bu değerler en az 2 kere ölçülmelidir.
    Tedavi düzenlenirken öncelikle LDL-kolesterol düzeyleri temel alınmalıdır.
    BESLENME
    Yüksek kolesterol tedavisinin olmazsa olmaz koşuludur. Vücut, gereksinimi olan kolesterolü, kendisi üretebilir, bu nedenle, diyetle kolesterol almaya gerek yoktur. Beslenme konusunda tedavi planı, uzman ile birlikte yapılmalıdır.
    • Doymuş yağlardan ve kolesterolden fakir diyet seçilmelidir. Sıvı yağlarda doymamış yağ daha fazladır, bu nedenle, sıvı yağlar tercih edilmelidir.
    • Genel olarak sebze, meyve ve hububat tercih edilmelidir.
    • Kızartmalardan kaçınınız.
    • Kırmızı et yerine beyaz eti tercih ediniz.
    • Yüksek tansiyonunuz varsa kullandığınız tuzu azaltınız.
    • Karaciğer, böbrek ve beyin gibi kolesterolü fazla olan etlerden uzak durunuz.
    • Gıdaların yağ ve kalori içeriklerine de dikkat edilmelidir. Yağı azaltılmış peynir, sütü tercih ediniz.



    Saygılar gky...
     

Sayfayı Paylaş