Arkadaşlar önce merakınızI giderip kinoanın sporcu beslenmesindeki inanılmaz faydalarından bahsedeyim.
Besin Savaşçısı olarak tanımlanıyor. Kinoa ve yağ karışımının İnka ordularını çoğunlukla günlerce süren askei yürüyüşlerde ayakta tutmak için kullanıldığını biliyormuydunuz? Karışım savaş topları olarak bilinmekteydi.Darı büyüklüğünde olan Kinoa Chenopodium ya da "Kazayağı" bitkisinin tohumuna aittir. Ispanak ve İsviçe pazısının akrabasıdır. Kiona'nın soluk sarıdan kırmızıya, kahverengiden siyaha bilinen 1800'ü geçkin çeşidi vardır. Tohumu yumuşak ve kremsidir ama sert bir kuyruğu vardır. Kinoa tohum, un, ve tahıl olarak mevcuttur.
Neden Kinoa Yemeli?
Besin değeri bakımından Kinoa şaşırtıcı bir tahıldır. Birleşik Devletlerdeki Besin ve Tarım Organizasyonu (FAO) besin değerini süt tozu ile karşılaştırmıştır. Kinoa diğer tahıllardan daha fazla protein içermektedir. Kinoa'nın bazı çeşitleri %20 den fazla proteine sahiptir. Kinoadaki proteinin eşsiz olmasının nedeni tamamlayıcı olup bütün gerekli amino asitlere sahip olması ve amino asit lizini, metiyonin ve sistin açısından gerçekten yüksek olmasıdır. Onu diğer tahıllara ekleyerek o proteinleri de tamamlayabilir. Metiyonin ve sistin açısından düşük olan soyayı da tamamlayabilir. Kinoa; demir, potasyum ve B6, niyasin ve thiamin gibi riboflavinler açısından zengindir. Aynı zamanda magnezyum, çinko, bakır, manganez, ve bazı folatlar (folik asit) açısından da iyi bir kaynaktır. Kinoa kansere ve enfeksiyona karşı özelliklere sahip olabilen ve kolstrol emilimini engelleyebilen en az 16 farklı triterpine saponin içermektedir.
İstanbul' mısır çarşısında bulabilirim umuduyla birçok yere sordum ama kimse adını bile bilmiyordu.
Acaba daha önce pilava ve buuğdaya alternatif olan bu ürünü duyanınız oldu mu?
Teşekkürler.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
Son düzenleme: 6 Aralık 2010