Glisemik indeks Nedir ?
Glisemik indeks (Gİ) herhangi bir yiyeceğin içinde bulunan karbonhidrat miktarına göre hesaplanır. Karbonhidrat içeren bir yiyecek kana geçtiğinde, kan şekerini yükseltme hızını gösterir.
Örneğin, 50 gr toz şekerin glisemik indeksi hızlı şekilde kan şekerini yükselttiği için çok yüksektir ve 100 olarak kabul edilir. Diğer karbonhidrat içeren yiyeceklerin glisemik indeksleri ise 100 üzerinden -100'e oranla hesaplanır. Karbonhidrat içeren yiyecekler düşük, orta ve yüksek glisemik indeksli olarak üç gruba ayrılır:
-Yüksek Gİ: 100-70
-Orta Gİ: 70-50
-Düşük Gİ: 0-55
Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyeceklerin glisemik indeksleri de şeker gibi çok yüksektir ve 100 olarak hesaplanmıştır.
Düşük glisemik indeksli besinler vücudumuzda ne gibi değişikliklere neden oluyor?
-Gün boyunca kan insülini düşük kalır ve dalgalanma göstermediği için acıkma hissi olmaz. Uzun süre tokluk hissedilir.
-Ara öğün olarak göbekte biriken yağımızı ve iç yağ depolarımızı kullanırız.
-Yağlarımız depolanmaz, daha hızlı yıkılarak giderek azalır, karaciğer ve göbek yağımız erir ve göbek çevremiz incelir.
-Metabolizmamızda yavaşlama olmaz, bilakis hızlanır.
-Kan yağlarımız normalleşir; HDL yükselir, depo yağ şekli olan trigliseridler düşer.
-Tansiyonumuz normalleşir.
-Her türlü kanser riski azalır. Çünkü sürekli şeker ve insülin yüksekliği ve fazla kilolar kanser nedeni olarak kabul edilmektedir.
-Hepsinden en önemli olanı, Vücut bağışıklık sistemi güçlenir.
Düşük Glisemik indeksli Gıdalar Hangileridir ?
a) Proteinler: Karbonhidrat içermediklerinden ya da ölçülemeyecek kadar az içerdiklerinden dolayı proteinlerin glisemik indeskleri 100 üzerinden Sıfırdır.Bu nedenle korkmadan kalori hesabı yapmaksızın tüketilebilirler.
Bu gruptaki yiyecekler ve glisemik indeks değerleri şöyledir:
-Etler=0
-Balıklar=0
-Yumurta=0
-Peynir=0
-Yoğurt=0
-Süt=0
-Ayran=0
b) Sebzeler: sebzeler de çiğ olarak tüketildikleri zaman çok az miktarda karbonhidrat içerdiklerinden dolayı glisemik değerleri çok düşüktür. Ancak pişirildiklerinde bu değerlerin yükseleceğini bilmemiz gerekir.
Bu gruptaki yiyecekler ve glisemik indeks değerleri şöyledir:
-Lahana(her türlüsü), karnabahar, brokoli=0
-Enginar, kereviz=0 ( karaciğer için sağlıklı olarak bilinmelerinin nedeni de, sıfır düzeyde karbonhidrat içermelerinden dolayıdır!)
-Patlıcan, kabak, biber(yeşil, kırmızı)=0
-Salatalık, domates, marul, kuru soğan=0
-Taze yeşil fasulye = 48
-Turp(her türlüsü) = 15
-Yer elması = 15
-çiğ havuç = 40 (havuç haşlanınca = 70 )
c) Baklagiller : Sık kullandığımız baklagillerin (pişmiş) 100 üzerinden glisemik indeks değerleri şöyledir:
-Yerfıstığı ( baklagiller ailesine aittir, fıstık ailesinden değildir!) =0
-Kuru fasulye ve barbunya =0
-Kuru bakla = 0
-Mercimek ( her türlüsü) = 30
-Kuru börülce = 30
-Nohut = 42
d) Kuruyemişler : Sık tükettiğimiz kuruyemişlerin 100 üzerinden glisemik indeks değerleri şöyledir:
-Badem =0-15
-Ceviz= 0-15
-Kavrulmamış fındık = 0-15
-Antep fıstığı = 0-15
-Fındık ve çekirdekli siyah kuru üzüm karışımı = 20
-Kuru kayısı/gün kurusu = 30
- Kuru mürdüm eriği = 29
e) Meyveler : Düşük glisemik indeksli bazı taze meyvelerin 100 üzerinden glisemik indeks değerleri şöyledir:
-Kiraz, vişne = 22
-Erik ( her türlüsü) = 24
-Greyfurt = 25
-Şeftali = 28
-Elma, armut = 40
-Çilek, böğürtlen, karadut = 40
-Portakal =45
- Taze üzüm = 53
-Taze kayısı =57
ÖNEMLİ NOT:
Düşük glisemik indeksli Yiyecekleri de büyük porsiyonlar olarak tüketirsek 'yüksek glisemik yük' denilen yüksek glisemik değerler ortaya çıkar. Bu sebeple tüketeceğimiz gıdaların hiçbir zaman çok büyük porsiyonlarda olmaması gereklidir. Doyunca yemeği bırakmalıyız.
KAYNAK KİTAP : KARATAY DİYETİ
Bir nebze katkım ve faydam olduysa ne mutlu bana iyi günler...
Son düzenleme: 24 Eylül 2012